Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. drs. Reinier W.L. Russell
mr. drs. Reinier W.L. Russell
managing partner

Reinier Russell adviseert nationale en internationale bedrijven in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is breed gespecialiseerd in kwesties rond ondernemingen, personeel, vastgoed en overheid. Hij is sinds 1990 advocaat. Tevens is hij gecertificeerd mediator.
 

@: reinier.russell@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Wat verandert er in 2020?

Publicatiedatum: 28 november 2019

De belangrijkste wetswijzigingen in 2020 voor ondernemers en werkgeversOok in 2020 zijn er de nodige wijzigingen in wetgeving voor ondernemers. In deze blog zetten we de belangrijkste op een rij.
 

Arbeidsrecht

De meeste wijzigingen zijn er voor werkgevers. Door het aflopen van overgangsregelingen uit de Wet werk en zekerheid en de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans verandert de berekening van de transitievergoeding. Deze wordt nu voor alle werknemers gelijk ongeacht de duur van het dienstverband en de leeftijd van de werknemer. Verder wordt de hoogte van de WW-premie afhankelijk van of het dienstverband vast of tijdelijk is. Ook wordt de ketenregeling verruimd tot drie jaar, komt er een extra toegestane ontslaggrond - de cumulatiegrond of i-grond -, krijgen oproepkrachten meer rechten en moeten payrollers dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als werknemers die in dienst zijn bij de opdrachtgever.

Ambtenaren vallen voortaan onder het gewone arbeidsrecht. Zoals ieder half jaar gebruikelijk wijzigt ook de hoogte van het wettelijk minimumloon en het minimum jeugdloon. Verder wordt de werkkostenregeling verruimd, waardoor werkgevers een hogere vergoeding aan hun personeel mogen betalen, zonder dat zij daarover belasting verschuldigd zijn.

Per 1 april treedt de regeling in werking voor de compensatie van de transitievergoeding bij ontslag na twee jaar ziekte of wegens bedrijfseconomische omstandigheden. Deze geldt ook voor reeds betaalde vergoedingen na twee jaar ziekte. Als gevolg hiervan heeft de Hoge Raad recent bepaald dat de werkgever verplicht is om het dienstverband van de zieke werknemer na twee jaar ziekte te beëindigen, indien de werknemer daarom vraagt.
 

Ondernemingsrecht

De belangrijkste wijziging op het gebied van het ondernemingsrecht is de invoering van het UBO-register per 10 januari 2020. Daarnaast vervalt vanaf 1 januari 2020 de mogelijkheid voor de directeur-grootaandeelhouder om pensioen in eigen beheer op te bouwen. Op dezelfde datum is het aandeel aan toonder niet langer geldig.
 

Kunst en recht

De meldplicht en controleplicht bij betalingen met contant geld van € 10.000,- of meer gaat vanaf 10 januari 2020 ook gelden voor girale betalingen. Daarnaast vallen ook betalingen voor de opslag van kunstwerken vanaf € 10.000,- onder de meldplicht.
 

Meer informatie

Wilt u meer weten over deze en andere wetswijzigingen en wat zij voor u als ondernemer en werkgever betekenen? Neem dan contact met ons op. Wilt u op de hoogte blijven van voor u relevante wijzigingen, meldt u dan aan voor onze nieuwsbrief.
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.