Kunst en recht

Russell Advocaten geniet internationale bekendheid als een van de belangrijkste specialisten voor kunst en recht.

Legal 500 2021 | Russell Advocaten leading firmInternationale kunsthandelaren, verzamelaars en musea van over de hele wereld komen naar Russell Advocaten voor advies en bij geschillen over de authenticiteit van kunstwerken als schilderijen, tekeningen, etsen en beelden, zowel bij oude als moderne kunst. Ook voor specifieke kwesties als veilingkoop, consignatie of volgrecht komen zij naar ons kantoor. Russell Advocaten geniet internationale bekendheid als een van de belangrijkste specialisten voor kunst en recht.

Wij dienen u dan ook graag van advies bij kwesties als:

Aanbevelingen

Legal 500 2020 – Dispute resolution: Commercial: “The ‘experienced and dedicated team‘ at Russell Advocaten B.V. is singled out as the ‘best Dutch firm specialised in art law‘, providing ‘specialist knowledge‘, as well as ‘in-depth advice‘. The practice advises clients, among them art dealers and auction houses, on matters regarding trade and ownership of works of art. Other sector specialisms include fashion, luxury goods, and real estate. Practice head Paul Russell is ‘a best-in-class art lawyer‘ with a wealth of experience in international litigation.”

Russell Advocaten is lid van PAIAM, Professional Advisors to the International Art Market.

Onze advocaten voor kunst en recht

Maak kennis met onze specialisten voor juridische geschillen over kunst

russell-advocaten-kantoor

Ons kantoor

Russell Advocaten richt zich op ondernemers, directeur-grootaandeelhouders (dga’s), bestuurders, commissarissen, vermogende particulieren en expats. Wij staan u graag op alle fronten bij in uw dagelijkse bedrijfsvoering. Wij geven u juridisch advies, bemiddelen tussen verschillende partijen en ondersteunen u bij een gerechtelijke procedure.

Tarieven

Onze uurtarieven zijn marktconform. Kosten die in het kader van de opdracht aan derden verschuldigd zijn (zoals leges, deurwaarderskosten en griffierechten) worden van tevoren met u besproken.

Daarnaast zijn wij bereid om vaste tarieven voor bepaalde diensten af te spreken. Na een persoonlijk gesprek met u kunnen wij bepalen of uw zaak zich daarvoor leent. Het betreft doorgaans zaken die juridisch relatief eenvoudig te doorgronden zijn.

Geen gefinancierde rechtshulp (Raad voor Rechtsbijstand)

Wij nemen geen zaken aan op basis van de door de staat gefinancierde rechtshulp, de “toevoeging”. Of u voor een toevoeging in aanmerking komt kunt u terugvinden op de website van de Raad voor Rechtsbijstand: www.rvr.org.

Procederen

Kunst en recht actueel

Hieronder vindt u een overzicht van onze evenementen en publicaties over kunst en recht.

 • Ambassades
 • Arbeidsrecht en ontslag

Russell Advocaten aanbevolen door The Legal 500 2021

20 april 2021

Russell Advocaten is voor het 17e jaar op rij opgenomen in The Legal 500. We zijn blij met deze erkenning voor de kwaliteit van onze juridische dienstverlening door experts en cliënten. Lees wat zij over ons schrijven:

lees verder
 • Kunst

Nieuwe regels restitutiebeleid gelden ook voor oude zaken

30 maart 2021

Het Nederlandse restitutiebeleid keert terug naar de oorspronkelijke uitgangspunten en wordt terecht weer ruimhartiger. Ook kunnen oude zaken opnieuw worden voorgelegd. Wat verandert er in het beleid?

lees verder
 • Kunst

Voorstellen commissie-Buma onvoldoende voor bescherming Nederlands cultureel erfgoed

3 maart 2021

De veiling in New York van een tekening van Rubens door prinses Christina zorgde voor grote verontwaardiging en een discussie over het erfgoedbeleid in Nederland. Die resulteerde in twee adviescommissies, de commissie-Pechtold en de commissie-Buma. De laatste heeft een tussenadvies uitgebracht dat, als het wordt overgenomen, ingrijpende gevolgen kan hebben voor verzamelaars en kunsthandelaren in Nederland.

lees verder
 • Kunst
 • Ondernemingsrecht

Mr. Paul W.L. Russell in rechtencircuit.nl: “Zoek datgene wat bij je past”

25 februari 2021

Mr. Paul W.L. Russell heeft een interview gegeven aan rechtencircuit.nl over zijn ervaringen als advocaat. Waar moet een procesadvocaat op letten? Hoe zorg je als jurist dat je werk interessant en relevant blijft?

lees verder
 • Kunst

Nederlands restitutiebeleid doorgeslagen in bescherming Nederlands kunstbezit

8 december 2020

Russell Advocaten heeft in de procedures die zij voerde bij de restitutiecommissie gemerkt dat de commissie steeds meer waarde ging hechten aan het belang van de huidige eigenaar. Dit is in strijd met de Washington Principles. De Commissie evaluatie restitutiebeleid geeft ons hierin gelijk in haar rapport “Streven naar rechtvaardigheid”.

lees verder
 • Kunst
 • Procederen, arbitrage en mediation

Nederlandse staat kan restitutie nazi-roofkunst blokkeren door aanwijzing als beschermd cultuurgoed

4 december 2020

Ook als de Restitutiecommissie adviseert om roofkunst terug te geven is nog niet zeker dat het kunstwerk ook echt teruggaat naar de rechthebbenden. Het kan namelijk zijn dat het kunstwerk onvervangbaar en onmisbaar voor het Nederlands cultuurbezit is en Nederland niet uit mag.

lees verder
 • Kunst

13 november 2020: VKCR-event over bescherming van cultuurgoederen en de Erfgoedwet

13 november 2020

Op het online symposium van de Vereniging Kunst Cultuur Recht over de Erfgoedwet en de bescherming van cultuurgoederen gooide mr. Paul W.L. Russell een paar stenen in de vijver. Hoe zinvol zijn beschermingsmaatregelen om cultureel erfgoed in Nederland te houden zonder onderliggende aankoopfondsen direct ter beschikking te stellen? Is de aanwijzingsprocedure wel nodig?

lees verder
 • Ambassades
 • Arbeidsrecht en ontslag

Russell Advocaten leading firm in Legal 500 2020

16 april 2020

Russell Advocaten is voor het 16e jaar op rij opgenomen in The Legal 500. We zijn blij met deze erkenning voor de kwaliteit van onze juridische dienstverlening door experts en cliënten. Lees wat zij over ons schrijven:

lees verder