Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

Uitlenen van kunst: voor- en nadelen

Publicatiedatum 26 november 2015
Bedrijfscollecties, maar ook particulieren en musea onderling lenen kunst uit. Hieraan zitten voor beide partijen voordelen, maar er zijn ook risico’s verbonden aan het uitlenen van kunstvoorwerpen. Hoe kunt u voorkomen dat u als eigenaar opdraait voor schade die de lener veroorzaakt?

consignatie - weblijst

Een voordeel van het uitlenen van kunst kan zijn dat de eigenaar de tentoonstelling aan de “provenance” (historie) van het kunstwerk kan toevoegen en dat er nieuwe -positieve -aspecten omtrent het kunstwerk worden ontdekt tijdens de voorbereidingen van een tentoonstelling en dat kan in de toekomst weer opwaartse invloed hebben op de waarde van een kunstwerk.

Nadelen kunnen zijn, dat er risico’s zijn verbonden aan het vervoer van een kunstwerk, schade aan het kunstwerk (verkleuringen), dat het algemeen bekend raakt, en er zijn minder voor de hand liggende nadelen, zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten een niet bij iedereen bekende “use tax”.

In sommige gevallen blijkt er ook een probleem te zijn met de herkomst van een kunstwerk en kan het in beslag genomen worden. Dan volgt er een lange procedure, meestal in een ander land en onder een ander rechtsstelsel. Denk aan het Goud van de Krim in het Allard Pierson Museum, waar ondertussen Rusland en Oekraïne met elkaar in Nederland bij de Nederlandse Rechter aan het procederen zijn over wie nu eigenlijk recht heeft op teruggave van deze in Nederland in 2014 tentoongestelde unieke gouden voorwerpen afkomstig uit verschillende musea in de Oekraïne.

Vaak zullen grote musea bij de inleen een clausule opnemen dat een tentoongesteld kunstwerk niet binnen een bepaalde periode verkocht mag worden door de uitlener (dit kan variëren van een periode van enkele maanden tot enkele jaren).

Buitendien is de veiligheid in het instituut dat inleent altijd een bron van zorg. Wie herinnert zich niet de diefstallen van de Portugese Kroonjuwelen uit het Museon in Den Haag en de diefstal van kunstwerken ter waarde van tientallen miljoenen uit de Kunsthal in Rotterdam.

Dan resteren er nog vragen over copyright bij het fotograferen en publiceren van een kunstwerk en niet in de laatste plaats de vraag of de uitlener bereid is uitsluitingen in de verzekeringspolis te accepteren bij oorlog, natuurrampen en politieke onrust of aanslagen. Een zoals men dat noemt standaardclausule in verzekeringspolissen die aangeboden worden bij de bruikleen.

Krijgt de uitlener in geval van schade alleen de restauratiekosten vergoed of ook de waardevermindering van het uitgeleende kunstvoorwerp en hoe wordt die waardevermindering dan wel bepaald. Zo een geval deed zich kort geleden voor in het Museum Boymans van Beuningen waar een fotograaf een te fotograferen kostbaar schilderij ernstig beschadigde. Men dacht met een oppervlakkige restauratie te kunnen volstaan en “vergat” het aspect van de grote waardevermindering te vergoeden.

De uitlener zal altijd de positieve kanten moeten afwegen tegen de eventuele risico’s en dus voor de uitlener negatieve kanten. En die kunnen dus verstrekkende gevolgen hebben als die tevoren niet goed worden beoordeeld. De bruikleengever dient zich tevoren goed te vergewissen of hij dan nog wel bereid is onder die voorwaarden uit te lenen.

Meer informatie

Russell Advocaten is toonaangevend op het gebied van kunst en recht en is u gaarne van dienst om u bij deze afwegingen te assisteren. Voor vragen over deze nieuwsbrief kunt u contact opnemen met:
mr. Paul W.L. Russell (paul.russell@russell.nl).

  Deel op social media

  • Mode en luxury
  • Procederen, arbitrage en mediation

  De voordelen van arbitrage

  19 mei 2021

  Procederen hoeft niet altijd bij een rechter. Er zijn ook andere manieren om een juridisch conflict op te lossen. Een belangrijk en vaak aantrekkelijk alternatief is arbitrage. Zeker als u internationaal zaken doet. Wat zijn de voordelen van arbitrage?

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Russell Advocaten aanbevolen door The Legal 500 2021

  20 april 2021

  Russell Advocaten is voor het 17e jaar op rij opgenomen in The Legal 500. We zijn blij met deze erkenning voor de kwaliteit van onze juridische dienstverlening door experts en cliënten. Lees wat zij over ons schrijven:

  lees verder
  • Kunst

  Nieuwe regels restitutiebeleid gelden ook voor oude zaken

  30 maart 2021

  Het Nederlandse restitutiebeleid keert terug naar de oorspronkelijke uitgangspunten en wordt terecht weer ruimhartiger. Ook kunnen oude zaken opnieuw worden voorgelegd. Wat verandert er in het beleid?

  lees verder
  • Kunst

  Voorstellen commissie-Buma onvoldoende voor bescherming Nederlands cultureel erfgoed

  3 maart 2021

  De veiling in New York van een tekening van Rubens door prinses Christina zorgde voor grote verontwaardiging en een discussie over het erfgoedbeleid in Nederland. Die resulteerde in twee adviescommissies, de commissie-Pechtold en de commissie-Buma. De laatste heeft een tussenadvies uitgebracht dat, als het wordt overgenomen, ingrijpende gevolgen kan hebben voor verzamelaars en kunsthandelaren in Nederland.

  lees verder
  • Kunst
  • Ondernemingsrecht

  Mr. Paul W.L. Russell in rechtencircuit.nl: “Zoek datgene wat bij je past”

  25 februari 2021

  Mr. Paul W.L. Russell heeft een interview gegeven aan rechtencircuit.nl over zijn ervaringen als advocaat. Waar moet een procesadvocaat op letten? Hoe zorg je als jurist dat je werk interessant en relevant blijft?

  lees verder
  • Franchise, distributie en agentuur
  • Contracten

  Distribution & Agency in the Netherlands

  25 februari 2021

  Russell Advocaten heeft in de Lexology Guide Distribution & Agency het hoofdstuk over Nederland geschreven. Lexology is de grootste bron voor internationaal juridisch nieuws, analyses en inzichten voor advocatenkantoren en bedrijfsjuristen.

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Webinar “COVID-19: Reorganization, Job Loss & Stay”

  11 februari 2021

  We are hosting a special webinar “COVID-19: Reorganization, Job Loss & Stay” in cooperation with IN Amsterdam on 23 March. During the webinar, we will discuss issues that employers and international employees face due to the impact of the coronavirus. Register today!

  lees verder
  • Franchise, distributie en agentuur
  • Contracten

  Contracten: Hoe kunt u doorverkoop via internet beperken?

  5 februari 2021

  Verkoop via internet biedt vele mogelijkheden om klanten te bereiken, maar hoe houdt u als leverancier controle over de doorverkoop van uw producten via internet? Wat mag wel? Wat mag niet? Welke rechten hebben uw distributeurs?

  lees verder