Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

Restitutie van roofkunst in Nederlandse musea

Publicatiedatum 10 oktober 2018
Het onderzoek naar roofkunst in Nederlandse musea is vrijwel afgerond. Daaruit blijkt dat de herkomst van 170 objecten verdacht is. Indien u als erfgenaam een van deze werken wilt claimen dient u bij rijksmusea een verzoek in te dienen bij de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Bij andere musea kunt u rechtstreeks naar het museum stappen. Komt u er dan niet uit dan kunt u een bindend advies vragen bij de Restitutiecommissie.

Toorop-Godsvertrouwen

Het project Museale verwervingen na 1933 – waarover wij al eerder berichtten – is inmiddels zo goed als afgerond. De collecties van alle musea met uitzondering van het Rijksmuseum zijn gecontroleerd. Daaruit blijkt dat de herkomst van 170 objecten verdacht is, zo berichten nu.nl en Trouw.

Restitutieverzoek

Wat kunnen erfgenamen doen als zij een claim op een van deze 170 kunstwerken  hebben? In eerste instantie kunnen zij contact opnemen met het museum over de mogelijkheid van teruggave of dat op een andere wijze recht kan worden gedaan aan hun eigendom. Bij rijksmusea zal dit verzoek moeten worden ingediend bij de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voor niet-rijksmusea geldt dat als partijen er niet samen uitkomen, de kwestie voor bindend advies kan worden voorgelegd aan de Restitutiecommissie. Uiteraard dienen dergelijke verzoeken goed onderbouwd te zijn. Russell Advocaten heeft grote ervaring met dergelijke verzoeken en is u graag van dienst om u te helpen een goed onderbouwd verzoek met kans van slagen in te dienen.

Museum Boijmans Van Beuningen

Een van de musea die recent de collectie heeft gecontroleerd is Museum Boijmans Van Beuningen. Daaruit blijkt dat het zo’n 30 verdachte voorwerpen in bezit heeft, waarvan er inmiddels zes zijn teruggegeven. Een van deze “teruggegeven” kunstwerken – dat met name genoemd wordt in het Trouw-artikel – is de tekening “Godsvertrouwen” van Jan Toorop. Deze is dankzij de inzet van Russell Advocaten teruggegeven aan de erfgenamen van de oorspronkelijke Joodse eigenaars, Ernst en Gertrude Flersheim, ruim voordat het museum begonnen was aan de controle van zijn collectie. Ook bij de restitutie van een ander werk van Jan Toorop dat tot de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen behoorde, “De Theems”, hebben wij de erven-Flersheim met succes bijgestaan in de procedure voor de restitutiecommissie.

Naar aanleiding van het onderzoek organiseert Museum Boijmans Van Beuningen van 13 oktober 2018 tot en met 27 januari 2019 een tentoonstelling over de lotgevallen van het museum in de jaren 1935-1958.

Meer informatie

Wilt u meer weten over roofkunst en de mogelijkheden van restitutie? Heeft u een claim en wilt u ondersteuning bij het indienen daarvan? Of heeft u andere vragen over kunst en recht? Neem dan contact met ons op:

  Deel op social media

  • Kunst

  Museale verwervingen na 1933 – restitutie van roofkunst

  13 november 2013

  Naar aanleiding van de presentatie van de rapportage “Museale verwervingen na 1933” heeft BNR Juridische Zaken Mr. Paul Russell, senior partner bij Russell Advocaten, geïnterviewd. In het gesprek gaat mr. Russell in op het restitutiebeleid in Nederland en de juridische problemen waarmee de erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaars van roofkunst te maken krijgen wanneer zij teruggave van hun eigendom vorderen.

  lees verder
  • Kunst

  Restitutie van koloniale kunst

  11 december 2018

  Moet koloniale kunst uit 55 landen, die in de westerse wereld aangeduid worden als Afrika, ook worden gerestitueerd door de musea in Nederland en daarbuiten? En zo ja, op welke (juridische) grondslag?

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Russell Advocaten aanbevolen door The Legal 500 2021

  20 april 2021

  Russell Advocaten is voor het 17e jaar op rij opgenomen in The Legal 500. We zijn blij met deze erkenning voor de kwaliteit van onze juridische dienstverlening door experts en cliënten. Lees wat zij over ons schrijven:

  lees verder
  • Kunst

  Nieuwe regels restitutiebeleid gelden ook voor oude zaken

  30 maart 2021

  Het Nederlandse restitutiebeleid keert terug naar de oorspronkelijke uitgangspunten en wordt terecht weer ruimhartiger. Ook kunnen oude zaken opnieuw worden voorgelegd. Wat verandert er in het beleid?

  lees verder
  • Kunst

  Voorstellen commissie-Buma onvoldoende voor bescherming Nederlands cultureel erfgoed

  3 maart 2021

  De veiling in New York van een tekening van Rubens door prinses Christina zorgde voor grote verontwaardiging en een discussie over het erfgoedbeleid in Nederland. Die resulteerde in twee adviescommissies, de commissie-Pechtold en de commissie-Buma. De laatste heeft een tussenadvies uitgebracht dat, als het wordt overgenomen, ingrijpende gevolgen kan hebben voor verzamelaars en kunsthandelaren in Nederland.

  lees verder
  • Kunst
  • Ondernemingsrecht

  Mr. Paul W.L. Russell in rechtencircuit.nl: “Zoek datgene wat bij je past”

  25 februari 2021

  Mr. Paul W.L. Russell heeft een interview gegeven aan rechtencircuit.nl over zijn ervaringen als advocaat. Waar moet een procesadvocaat op letten? Hoe zorg je als jurist dat je werk interessant en relevant blijft?

  lees verder
  • Kunst

  Nederlands restitutiebeleid doorgeslagen in bescherming Nederlands kunstbezit

  8 december 2020

  Russell Advocaten heeft in de procedures die zij voerde bij de restitutiecommissie gemerkt dat de commissie steeds meer waarde ging hechten aan het belang van de huidige eigenaar. Dit is in strijd met de Washington Principles. De Commissie evaluatie restitutiebeleid geeft ons hierin gelijk in haar rapport “Streven naar rechtvaardigheid”.

  lees verder
  • Kunst
  • Procederen, arbitrage en mediation

  Nederlandse staat kan restitutie nazi-roofkunst blokkeren door aanwijzing als beschermd cultuurgoed

  4 december 2020

  Ook als de Restitutiecommissie adviseert om roofkunst terug te geven is nog niet zeker dat het kunstwerk ook echt teruggaat naar de rechthebbenden. Het kan namelijk zijn dat het kunstwerk onvervangbaar en onmisbaar voor het Nederlands cultuurbezit is en Nederland niet uit mag.

  lees verder