Kunst en recht: Het belang van een consignatieovereenkomst

Publicatiedatum 2 maart 2017
Waarom is het zo van belang dat u een goede consignatieovereenkomst sluit? In welke gevallen biedt deze overeenkomst uitkomst?

distributie - weblijst

Bij consignatie schakelt de eigenaar van een kunstvoorwerp een tussenpersoon in, waaraan hij de opdracht geeft het kunstwerk voor een vooraf bepaalde prijs te verkopen en de koopsom vervolgens af te dragen. De tussenpersoon (meestal een kunsthandelaar of een andere deskundige) ontvangt hiervoor een vergoeding. De eigenaar geeft het kunstwerk meestal mee aan de tussenpersoon, maar de eigendom wordt niet overgedragen.

Het is van belang om, voordat u een kunstvoorwerp in consignatie geeft, een goede, schriftelijke consignatieovereenkomst te sluiten met de partij waaraan u het voorwerp in consignatie geeft. Een consignatieovereenkomst kan bijvoorbeeld uitkomst bieden wanneer er beslag wordt gelegd op een in consignatie gegeven voorwerp.

Beslag op in consignatie gegeven voorwerp

Wanneer de kunsthandelaar waaraan u een schilderij in consignatie heeft gegeven een aantal facturen onbetaald heeft gelaten, zullen de schuldeisers ter voldoening van hun vordering allereerst beslag laten leggen op de handelsvoorraad van de kunsthandelaar. Hieronder valt ook het door u in consignatie gegeven schilderij. De deurwaarder die het beslag legt gaat er immers vanuit dat alles wat in de kunsthandel aanwezig is, eigendom is van de kunsthandelaar.

Vervolgens wil de derde overgaan tot verkoop van het schilderij waarop hij beslag heeft gelegd, om met de opbrengst hiervan de vordering die hij heeft op de kunsthandelaar te voldoen. Wat kunt u hier tegen doen?

U kunt het beslag laten opheffen. De derde heeft immers geen vordering op u, maar op de kunsthandelaar. U moet dan wel kunnen bewijzen dat u eigenaar bent van het schilderij en dat het feit dat het schilderij in de kunsthandel aanwezig is, niet betekent dat u de eigendom van het schilderij heeft overgedragen aan de kunsthandelaar. Dit kunt u doen door het sluiten van een schriftelijke consignatieovereenkomst.

Tip

Leg in de consignatieovereenkomst niet alleen uw eigendom van het kunstvoorwerp vast, maar ook afspraken over:

 • de minimale prijs waarvoor het kunstwerk mag worden verkocht
 • de hoogte van de vergoeding voor de tussenpersoon en/of
 • een verplichting tot overleg voorafgaand aan de verkoop.

Daardoor staat u sterker wanneer het in consignatie gegeven voorwerp wordt verkocht voor een lagere prijs dan vooraf is afgesproken, wanneer het in consignatie gegeven voorwerp niet wordt verkocht, maar ook niet wordt teruggegeven of wanneer de kunsthandelaar weigert de verkoopprijs af te dragen.

Wat kunnen wij doen?

Wilt u een voorwerp in consignatie geven? Wij stellen graag een consignatieovereenkomst voor u op waaruit duidelijk wordt dat u niet de eigendom van het voorwerp overdraagt. Neem contact met ons op:

  Deel op social media

  • Kunst
  • Contracten

  Consignatie: zo voorkomt u problemen

  21 november 2019

  Als u een kunstwerk in consignatie neemt kunt u achteraf problemen krijgen met de eigenaar die vindt dat hij te weinig heeft ontvangen of dat het werk helemaal niet verkocht had mogen worden. Hoe voorkomt u dit?

  lees verder
  • Kunst

  Krimgoud: eindvonnis van Hof Amsterdam

  26 oktober 2021

  Het NOS Radio 1 journaal interviewde vanmorgen vroeg mr. Paul W.L. Russell, internationaal expert in kunst en recht. Onderwerp: de komende uitspraak van het Hof Amsterdam over het Krimgoud.

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Russell Advocaten aanbevolen door The Legal 500 2021

  20 april 2021

  Russell Advocaten is voor het 17e jaar op rij opgenomen in The Legal 500. We zijn blij met deze erkenning voor de kwaliteit van onze juridische dienstverlening door experts en cliënten. Lees wat zij over ons schrijven:

  lees verder
  • Kunst

  Nieuwe regels restitutiebeleid gelden ook voor oude zaken

  30 maart 2021

  Het Nederlandse restitutiebeleid keert terug naar de oorspronkelijke uitgangspunten en wordt terecht weer ruimhartiger. Ook kunnen oude zaken opnieuw worden voorgelegd. Wat verandert er in het beleid?

  lees verder
  • Kunst
  • Aansprakelijkheid

  Rijksmuseum Twenthe betaalt op een valse bankrekening. Wat zijn de opties?

  24 maart 2021

  Rijksmuseum Twenthe heeft bijna € 3 miljoen betaald op een valse bankrekening. Hackers hadden de correspondentie van het museum met een kunsthandelaar over de aankoop van een schilderij van Constable overgenomen. Wie draait er op voor de schade? Het museum of de kunsthandelaar?

  lees verder
  • Kunst

  Voorstellen commissie-Buma onvoldoende voor bescherming Nederlands cultureel erfgoed

  3 maart 2021

  De veiling in New York van een tekening van Rubens door prinses Christina zorgde voor grote verontwaardiging en een discussie over het erfgoedbeleid in Nederland. Die resulteerde in twee adviescommissies, de commissie-Pechtold en de commissie-Buma. De laatste heeft een tussenadvies uitgebracht dat, als het wordt overgenomen, ingrijpende gevolgen kan hebben voor verzamelaars en kunsthandelaren in Nederland.

  lees verder
  • Kunst
  • Ondernemingsrecht

  Mr. Paul W.L. Russell in rechtencircuit.nl: “Zoek datgene wat bij je past”

  25 februari 2021

  Mr. Paul W.L. Russell heeft een interview gegeven aan rechtencircuit.nl over zijn ervaringen als advocaat. Waar moet een procesadvocaat op letten? Hoe zorg je als jurist dat je werk interessant en relevant blijft?

  lees verder
  • Kunst

  Nederlands restitutiebeleid doorgeslagen in bescherming Nederlands kunstbezit

  8 december 2020

  Russell Advocaten heeft in de procedures die zij voerde bij de restitutiecommissie gemerkt dat de commissie steeds meer waarde ging hechten aan het belang van de huidige eigenaar. Dit is in strijd met de Washington Principles. De Commissie evaluatie restitutiebeleid geeft ons hierin gelijk in haar rapport “Streven naar rechtvaardigheid”.

  lees verder