Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Juridische Top 2022

Publicatiedatum 22 december 2022

Wat was het belangrijkste en meest interessante juridische nieuws van 2022? Bekijk onze top 10 van berichten uit 2022.

2022 - social media

Net als bijna iedereen houden wij erg van lijstjes. Daarom sluiten wij het jaar af met de Russell Advocaten Top 2022 met het best gelezen juridisch nieuws van dit jaar.

Juridische Top 10

  1. Belangrijke wijzigingen voor ondernemers en werkgevers. Op en rond 1 juli 2022 waren er heel veel wijzigingen in wet- en regelgeving. En u begreep dat het hier echt ging om belangrijke wijzigingen.
  2. Werkgever moet arbeidsovereenkomsten checken voor 1 augustus 2022. Een nieuwe Europese richtlijn verplicht werkgevers om meer informatie over de arbeidsvoorwaarden te geven. Ook moeten deze voorwaarden voor flexwerkers leiden tot beter voorspelbare werktijden.
  3. Thuiswerkende werknemers: 6 aandachtspunten voor werkgevers. Of het door de trouwe hondenogen op het plaatje kwam of door het onderwerp: thuiswerken had terecht uw volle aandacht. Het onderwerp is ook in de nasleep van corona en door de Wet werken waar je wilt nog volop in beweging.
  4. Registreer UBO voor 27 maart. Op 27 maart moest van ieder bedrijf en goed doel in Nederland de uiteindelijk belanghebbende (UBO) zijn ingeschreven in het UBO-register. Wie zich nog niet geregistreerd heeft riskeert een boete die kan oplopen tot € 21.750. Dat geldt nu nog voor een derde van de bedrijven. Wij helpen u graag bij de registratie van uw UBO’s, als u dit nog niet gedaan heeft. En dankzij een uitspraak van het Europese Hof wordt de privacy van de UBO’s nu ook beter beschermd.
  5. Informatieplicht werkgever. Per 1 augustus 2022 wijzigde de informatieplicht van de werkgever. Reden voor ons om voor u als werkgever de belangrijkste bestaande en nieuwe verplichtingen in een overzichtelijke blog op een rij te zetten.
  6. Wat zijn de gevolgen van het nieuwe digitaal opkopersregister voor de kunsthandel? Kunst en recht is een van de specialismen van Russell Advocaten. En dat bleek maar weer eens uit de grote belangstelling voor dit onderwerp dat de kunsthandel meer administratie lijkt te gaan bezorgen. Ook al is het register in veel gemeenten al verplicht.
  7. Werkgever kan beleid tegen grensoverschrijdend gedrag maar beter op orde hebben. Naar aanleiding van het schandaal rondom The Voice legden onze arbeidsrechtspecialisten Priscilla de Leede en Jan Dop in het FD uit waarom en hoe werkgevers moeten zorgen voor een veilige werkomgeving. En Hein de Kort zorgde tot onze grote vreugde voor een passende tekening Dit was niet de enige bijdrage vanuit Russell Advocaten over dit thema. Priscilla werd regelmatig gevraagd om haar expertise hierover te delen op radio en TV.
  8. Werkgever moet verplichte scholing werknemers betalen. Per 1 augustus veranderden de regels voor de vergoeding van verplichte scholing van werknemers. Maar wanneer geldt scholing als verplicht? Hierover wilde u duidelijk meer leren.
  9. Advies Commissie Collectie Nederland treft verzamelaars en kunsthandel. Wat is essentieel Nederlands cultureel erfgoed? Het advies van de Commissie-Buma verschafte hierover enige duidelijkheid, maar deed daarbij te weinig recht aan de gerechtvaardigde belangen van verzamelaars en handelaars.
  10. 7 tips om als ondernemingsraad serieus genomen te worden door de ondernemer. Als ondernemingsraad heb je namelijk een belangrijke rol in de organisatie. Het is essentieel dat je als ondernemingsraad jezelf serieus neemt en daardoor serieus wordt genomen door de ondernemer. Hoe bereik je dit? Wij gaven u 7 tips die daarbij helpen.

Advocaat voor ondernemers en werkgevers

Heeft u behoefte aan juridisch advies of zoekt u ondersteuning bij een geschil. De specialisten van Russell Advocaten zijn u graag van dienst. Of het nu gaat om de bedrijfsstructuur, het personeel of uw vastgoed. Ook met het opstellen en beoordelen van statuten, contracten en algemene voorwaarden kunnen wij u bijstaan. Neem contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Hoe ver reiken de bevoegdheden van de ondernemingsraad?

    Een ondernemingsraad heeft verschillende bevoegdheden. Met zijn bevoegdheden kan de ondernemingsraad veel invloed uitoefenen op besluiten van het bedrijf. Aan welke bevoegdheden kan worden gedacht en hoe ver reiken deze bevoegdheden?

    Lees meer

    Wet werken waar je wilt verworpen

    Het ‘Wetsvoorstel werken waar je wilt’ dat het recht van de werknemer om zijn werkplek te kiezen verstevigde, is op 26 september 2023 door de Eerste Kamer verworpen. Hoe moeten werkgevers nu omgaan met een verzoek tot thuiswerken?

    Lees meer

    Wat betekent de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) voor schuldeisers?

    De WHOA maakt het makkelijker voor een bedrijf dat failliet dreigt te gaan om een faillissement te voorkomen. Dat kan door een bindend akkoord met alle schuldeisers, ook als zij niet allemaal met het akkoord instemmen. Welke rechten hebben schuldeisers in de WHOA-procedure?

    Lees meer

    Nieuwe Europese Verordening Productveiligheid

    Op 12 juni 2023 is de nieuwe Verordening Productveiligheid in werking getreden. Per 13 december 2024 moeten producten aan deze verordening voldoen. Welke gevolgen heeft de nieuwe productveiligheidsverordening? En welke ondernemers moeten nu al maatregelen gaan nemen?

    Lees meer

    Krimgoud gaat terug naar Oekraïne

    Na negen jaar is er eindelijk duidelijkheid naar wie de schatten van de Krim moeten. Volgens de Hoge Raad moeten zij naar de staat Oekraïne, de eigenaar en beheerder van de archeologische voorwerpen die in 2014 in bruikleen waren gegeven aan het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Hoe is de Hoge Raad tot oordeel gekomen?

    Lees meer

    Goed beheer door musea essentieel om diefstal van kunst te voorkomen

    Het nieuws dat een medewerker kunst uit het British Museum zou hebben gestolen was reden voor Nieuwsuur om mr. Paul W.L. Russell te interviewen. Omdat dergelijke diefstallen vaker voorkomen is het van belang dat musea hun collectie goed beheren en beschermen. Waar moeten zij in het bijzonder op letten?

    Lees meer