Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Moet de verkoper een product met een geopende verpakking terugnemen?

Publicatiedatum 18 april 2019

Een consument mag een koop op afstand binnen 14 dagen zonder opgave van reden herroepen. Een uitzondering hierop is dat het teruggestuurde product definitief ongeschikt is. Dit houdt in dat het onmogelijk of uiterst moeilijk is om het product weer geschikt voor verkoop te maken. Deze uitzondering moet beperkt worden uitgelegd.

retour-pakket - weblijst

Kopers mogen producten ook na het openen van de verpakking terugsturen. Het openen moet dan wel nodig zijn om het product te kunnen testen. Alleen als een product niet of moeilijk opnieuw verkocht kan worden mag dat niet. Dat zal de rechter echter niet snel aannemen.

Onze tips:

  • Houd rekening met het sterke herroepingsrecht van de consument.
  • Maak op de website duidelijk wanneer een product niet kan worden teruggezonden of wanneer schadevergoeding betaald moet worden.
  • Maak als retailer een realistische inschatting of geretourneerde producten definitief ongeschikt zijn geworden.

Herroepingsrecht consument

De consument heeft in de Europese Unie een herroepingsrecht. Dit houdt in dat de consument een termijn van 14 dagen heeft om de overeenkomst op afstand zonder opgave van reden te herroepen en bestelde producten te retourneren. De reden hiervoor is dat bij  een online aankoop de consument de producten niet van tevoren fysiek kan zien of uittesten.

De consument heeft zo de mogelijkheid om een gekocht product te testen of te inspecteren. Dat moet dan wel nodig zijn om de aard, kenmerken en de werking van het product te controleren. De consument mag testen of inspecteren op slechts dezelfde manier als dat in een fysieke winkel zou mogen. Een kledingstuk passen mag, maar langere tijd dragen niet. De consument moet de producten ook met gepaste zorg inspecteren.

Uitzonderingen op herroepingsrecht

Op dit herroepingsrecht bestaan uitzonderingen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • digitale producten die gekopieerd kunnen worden (software, cd’s, e-books)
  • producten die op verzoek op maat zijn gemaakt (maatpak)
  • krantenabonnementen.

Een andere belangrijke uitzondering betreft producten die om gezondheidsredenen niet mogen worden teruggezonden nadat de verzegeling is verbroken. Bij deze producten is het voor een handelaar onmogelijk of uiterst moeilijk om ervoor te zorgen dat hij het product opnieuw kan verkopen. Denk bijvoorbeeld aan ondergoed of tandenborstels.

Wat is niet definitief ongeschikt voor verkoop?

In een recente uitspraak is bepaald dat een consument een matras ook na openen van de verpakking mag terugsturen. Het is niet onhygiënisch om een gebruikt matras te verkopen. Matrassen worden immers gebruikt door hotelgasten, er bestaat een markt voor tweedehands matrassen en gebruikte matrassen kunnen grondig worden gereinigd.

Een matras is te vergelijken met een kledingstuk. Het testen van het product kan bijna nooit zonder contact met het lichaam. Er wordt aangenomen dat een handelaar in staat is om deze producten door reiniging of ontsmetting geschikt te maken voor nieuwe verkoop. Dit zijn aanknopingspunten om te oordelen of een product definitief ongeschikt is.

Is de consument aansprakelijk bij waardevermindering?

De consument is aansprakelijk voor de waardevermindering van een product als hij het product anders heeft behandeld dan nodig was om het te controleren. Ook bij waardevermindering behoudt de consument echter zijn herroepingsrecht.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over uw rechten en plichten als online verkoper? Wilt u meer weten over consumentenrecht? Neem dan contact op met ons:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Onderneming: Hoge boetes opgelegd aan webwinkels! Hoe voorkomt u dit?

    Hoge boetes en vervelende situaties met de klanten van uw webshop? Lees in dit artikel hoe u dat kunt voorkomen!

    Lees meer

    Turboliquidatie

    Turboliquidatie is een snelle manier om een rechtspersoon te beëindigen. Van de regeling werd echter ook misbruik gemaakt, waardoor schuldeisers werden benadeeld. Een nieuwe wet moet dit voorkomen. Aan welke eisen dient een turboliquidatie voortaan te voldoen? En welke mogelijkheden hebben schuldeisers om hun vorderingen te innen?

    Lees meer

    4 stappen om een BV te beëindigen

    Ondernemers kunnen verschillende redenen hebben om te stoppen met hun onderneming. De verwachte winsten kunnen tegenvallen, een pensioen komt in zicht of er komt een einde aan een samenwerking (joint venture). Waar moeten ondernemers op letten bij het beëindigen van een onderneming?

    Lees meer

    Buitenlands vonnis in Nederland

    Het tenuitvoerleggen van vonnissen is in beginsel een nationale zaak. Maar hoe zit dit als het geschil al bij een buitenlandse rechter is behandeld. Kan dit buitenlandse vonnis in Nederland ten uitvoer worden gelegd of is dit niet mogelijk?

    Lees meer

    Afrikaans masker blijkt miljoenen waard. Kan de verkoper de verkoop ongedaan maken?

    Een Afrikaans masker dat voor 150 euro was verkocht bracht op een veiling 4,2 miljoen euro op. Konden de Franse verkopers de verkoop ongedaan maken? Hoe zou deze zaak in Nederland zijn afgelopen?

    Lees meer

    1 januari 2024: Modelovereenkomst vrije vervanging vervalt

    Een belangrijk middel om te voorkomen dat een opdrachtovereenkomst toch een arbeidsovereenkomst blijkt te zijn is het gebruiken en correct uitvoeren van de modelovereenkomsten op de site van de Belastingdienst. Per 1 januari 2024 vervallen echter alle modellen die geheel of gedeeltelijk uitgaan van de mogelijkheid van vervanging. Wat betekent dit voor opdrachtgevers en opdrachtnemers?

    Lees meer