Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Eileen A. Pluijm
mr. Eileen A. Pluijm
advocaat

Eileen Pluijm adviseert en procedeert voor nationale en internationale ondernemers en organisaties over geschillen inzake personeel, medezeggenschap en sociale zekerheid. Zij werkt op de sectie arbeidsrecht en ontslagrecht van Russell Advocaten.

 

@: eileen.pluijm@russell.nl 
  t: 020 - 301 55 55


Moet de verkoper een product met een geopende verpakking terugnemen?

Publicatiedatum: 18 april 2019

Herroepingsrecht consumenten bij online koop gaat verProducten mogen ook na het openen van de verpakking worden teruggestuurd. Het openen moet dan wel nodig zijn om het product te kunnen testen. Alleen als een product niet of moeilijk opnieuw verkocht kan worden mag dat niet. Dat wordt echter niet snel aangenomen door de rechter.
 

Onze tips:

  • Houd rekening met het sterke herroepingsrecht van de consument.
  • Maak op de website duidelijk wanneer een product niet kan worden teruggezonden of wanneer schadevergoeding betaald moet worden.
  • Maak als retailer een realistische inschatting of geretourneerde producten definitief ongeschikt zijn geworden.
     

Herroepingsrecht consument

De consument heeft in de Europese Unie een herroepingsrecht. Dit houdt in dat de consument een termijn van 14 dagen heeft om de overeenkomst op afstand zonder opgave van reden te herroepen en bestelde producten te retourneren. De reden hiervoor is dat bij  een online aankoop de consument de producten niet van tevoren fysiek kan zien of uittesten.

De consument heeft zo de mogelijkheid om een gekocht product te testen of te inspecteren. Dat moet dan wel nodig zijn om de aard, kenmerken en de werking van het product te controleren. De consument mag testen of inspecteren op slechts dezelfde manier als dat in een fysieke winkel zou mogen. Een kledingstuk passen mag, maar langere tijd dragen niet. De producten moeten ook met gepaste zorg worden geïnspecteerd.
 

Uitzonderingen op herroepingsrecht

Op dit herroepingsrecht bestaan uitzonderingen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • digitale producten die gekopieerd kunnen worden (software, cd’s, e-books)
  • producten die op verzoek op maat zijn gemaakt (maatpak)
  • krantenabonnementen.

Een andere belangrijke uitzondering betreft producten die om gezondheidsredenen niet mogen worden teruggezonden nadat de verzegeling is verbroken. Bij deze producten is het voor een handelaar onmogelijk of uiterst moeilijk om ervoor te zorgen dat het product opnieuw kan worden verkocht. Denk bijvoorbeeld aan ondergoed of tandenborstels.

Wat is niet definitief ongeschikt voor verkoop?
In een recente uitspraak is bepaald dat een matras ook na openen van de verpakking mag worden teruggestuurd. Het is niet onhygiënisch om een gebruikt matras te verkopen. Matrassen worden immers gebruikt door hotelgasten, er bestaat een markt voor tweedehands matrassen en gebruikte matrassen kunnen grondig worden gereinigd.

Een matras is te vergelijken met een kledingstuk. Het testen van het product kan bijna nooit zonder contact met het lichaam. Er wordt aangenomen dat een handelaar in staat is om deze producten door reiniging of ontsmetting geschikt te maken voor nieuwe verkoop. Dit zijn aanknopingspunten om te oordelen of een product definitief ongeschikt is.
 

Is de consument aansprakelijk bij waardevermindering?

De consument is aansprakelijk voor de waardevermindering van een product als hij het product anders heeft behandeld dan nodig was om het te controleren. Ook bij waardevermindering behoudt de consument echter zijn herroepingsrecht.
 

Meer informatie?

Wilt u meer weten over uw rechten en plichten als online verkoper? Wilt u meer weten over consumentenrecht? Neem dan contact op met ons:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.