Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Guus van Lieshout
mr. Guus van Lieshout
advocaat

Guus van Lieshout adviseert als advocaat internationale en nationale ondernemers. Het zwaartepunt van zijn praktijk ligt bij ondernemingsrecht, maar hij houdt zich ook bezig met contracten, (bestuurders)aansprakelijkheid en aandeelhoudersgeschillen. Guus werkt op de sectie ondernemingsrecht van Russell Advocaten.

 

@: guus.vanlieshout@russell.nl
t: 020 - 301 55 55


Contracten: Distributie of agentuur?

Publicatiedatum: 23 september 2020


Distributie en agentuur

Verschillen tussen agentuurovereenkomst en distributieovereenkomstZowel bij distributie als bij agentuur maakt een leverancier of producent gebruik van een tussenpersoon voor het promoten en verspreiden van zijn producten. Op het eerste gezicht lijkt het niet uit te maken hoe de relatie tussen de leverancier en de tussenpersoon wordt gekwalificeerd. Toch is de kwalificatie van wezenlijk belang. Naast de gelijkenissen zijn er namelijk ook belangrijke verschillen.
 

Verschillen tussen distributie en agentuur

  • De tussenpersoon in een agentuurrelatie (de handelsagent) handelt in naam en voor rekening en risico van de leverancier of producent (de principaal), terwijl de distributeur wordt gezien als een zelfstandig ondernemer, die optreedt uit eigen naam. De handelsagent is dus slechts een bemiddelaar. De distributeur koopt de producten of diensten in bij de leverancier of producent en gaat vervolgens zelf overeenkomsten aan met afnemers. De distributeur loopt daardoor meer financiële risico’s.
  • Bij de beëindiging van de agentuurovereenkomst heeft de agent meestal recht op een wettelijke klantenvergoeding (goodwill-vergoeding). De distributeur heeft dit recht niet. Wel kan de distributeur in bepaalde gevallen aanspraak maken op een (schade)vergoeding.
  • De agentuurovereenkomst is wettelijk geregeld, terwijl de distributieovereenkomst een onbenoemde overeenkomst is. De wet biedt de agent enige bescherming. Partijen zijn bij het aangaan van een distributieovereenkomst vrijer in het maken van afspraken. Worden afspraken echter niet of niet goed vastgelegd, dan kan dit zorgen voor onzekere situaties.
  • De opzegtermijn bij een distributieovereenkomst is in de regel een stuk langer dan de wettelijke opzeggingstermijn bij een agentuurovereenkomst. 
     

Kwalificeer en leg het vast!

De toekomst laat zich lastig voorspellen. Toch is het bij het aangaan van een langdurige agentuur- of distributierelatie van belang dat u nadenkt over hoe de situatie er na een jaar, na twee jaar en na tien jaar uit zal zien. Duidelijkheid vooraf voorkomt veel gedoe achteraf. Besteed daarom aandacht aan het kwalificeren van de relatie (met name vragen als: voor wiens risico handelt de tussenpersoon en wie bepaalt de verkoopstrategie?), het feitelijk invulling geven aan deze kwalificatie en het opstellen van een deugdelijke schriftelijke distributie- of agentuurovereenkomst. Wij helpen u hier uiteraard graag bij! Neem contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.