Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten publiceren geregeld over actuele juridische ontwikkelingen voor cliënten en vakgenoten. Hieronder vindt u een overzicht van onze nieuwsbrieven, boeken en artikelen voor cliënten en relaties. Ook kunt u lezen wat anderen over ons kantoor schrijven.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Ynze Kliphuis
mr. Ynze Kliphuis
advocaat

Ynze Kliphuis staat winkelketens, makelaars, bedrijven en particulieren bij in kwesties over vastgoed en (ver)huur en in geschillen met overheden over bestemmingsplannen, bouwprojecten en vergunningen. Ynze werkt sinds 2007 bij Russell.
 

@: ynze.kliphuis@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Verboden prijsafspraken in distributieovereenkomsten

Publicatiedatum: 12 juli 2017

Verticale prijsbinding van minimumprijs is niet toegestaanMag de leverancier bepalen voor welke prijs zijn distributeur producten of diensten moet verkopen?
 

Distributieovereenkomst

Een distributieovereenkomst is een overeenkomst tussen een leverancier en een distributeur. De distributeur neemt producten of diensten af bij de leverancier, met de bedoeling deze vervolgens door te verkopen aan bijvoorbeeld een winkelier of een consument. Deze wederverkoop vindt, anders dan bij agentuur, plaats voor rekening en risico en in naam van de distributeur.

In een distributieovereenkomst worden allerlei afspraken tussen de leverancier en distributeur vastgelegd, bijvoorbeeld over:

  • de prijzen voor de producten/diensten;
  • de minimumafnameverplichting van de distributeur;
  • het gebied waarbinnen de distributeur de producten/diensten mag verkopen;
  • het exclusieve recht van de distributeur om producten/diensten van de leverancier te distribueren.
     

Prijsafspraken in een distributieovereenkomst

Verkoopprijs
Distributieovereenkomsten bevatten veelal afspraken over de prijs die de distributeur moet betalen voor de afname van de producten of diensten van de leverancier. Deze afspraken over de afnameprijs zijn geen verboden prijsafspraken en mogen dus gewoon worden gemaakt.

Wederverkoopprijs
Soms maken de leverancier en de distributeur niet alleen afspraken over de verkoopprijs, maar ook over de wederverkoopprijs. Dit is de prijs waarvoor de distributeur de producten of diensten verkoopt aan zijn afnemers. Voor afspraken over wederverkoopprijzen gelden strikte eisen. De leverancier mag wel een maximale wederverkoopprijs opleggen aan de distributeur of een adviesprijs opgeven voor wederverkoop. Afspraken over minimum- of vaste wederverkoopprijzen zijn echter verboden prijsafspraken.
 

Verticale prijsbinding

Het opleggen van een vaste- of minimumwederverkoopprijs aan de distributeur wordt ook wel verticale prijsbinding genoemd. Verticale prijsbinding is verboden onder het mededingingsrecht. Verticale prijsbinding kan namelijk de mededinging (concurrentie) op de markt beperken, wat ongunstig is voor consumenten.

Wanneer de leverancier en distributeur verboden prijsafspraken maken, dan kan de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de Nederlandse mededingingsautoriteit, hen een boete of een andere sanctie opleggen.
 

Meer informatie

Wilt u juridisch advies over (prijsafspraken in) een distributieovereenkomst? Heeft u hulp nodig bij het opstellen of toetsen van een distributieovereenkomst? Neem contact met ons op:
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Aanmelden voor de nieuwsbrief is gratis en u kunt zich te allen tijde afmelden. Voorgaande edities van de nieuwsbrieven kunt u terugvinden onder Blog/Publicaties.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.