Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Guus van Lieshout
mr. Guus van Lieshout
advocaat

Guus van Lieshout adviseert als advocaat internationale en nationale ondernemers. Het zwaartepunt van zijn praktijk ligt bij ondernemingsrecht, maar hij houdt zich ook bezig met contracten, (bestuurders)aansprakelijkheid en aandeelhoudersgeschillen. Guus werkt op de sectie ondernemingsrecht van Russell Advocaten.

 

@: guus.vanlieshout@russell.nl
t: 020 - 301 55 55


Pop-up storeovereenkomst: Tips en aandachtspunten!

Publicatiedatum: 31 mei 2017

contract winkelruimte pop-up storeBent u van plan om winkelruimte te gebruiken voor de exploitatie van een pop-up store? Of wilt u een tijdelijke oplossing om leegstand van uw pand tegen te gaan? Wat voor overeenkomst moet u dan aangaan? Waar moet u op letten?

Ondernemers die tijdelijk hun producten of diensten willen aanbieden, kunnen gebruik maken van een pop-up store: een tijdelijke winkel. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan als marketingstunt, om aandacht te genereren voor een product dat recentelijk op de markt is gebracht of wanneer een webwinkel wil testen of een fysiek verkooppunt bijdraagt aan het verkoopsucces. Voor vastgoedeigenaren kan het handig zijn om een pop-up store te laten vestigen in hun pand om leegstand tegen te gaan.

Wat voor overeenkomst moeten de eigenaar van de winkelruimte en de exploitant van de shop aangaan? En waar moeten zij op letten bij het aangaan van die overeenkomst?
 

Verschillende soorten overeenkomsten

Partijen kunnen ervoor kiezen om de relatie vorm te geven met:

  • een huurovereenkomst; of
  • een gebruiksovereenkomst.

Huurovereenkomst
De eigenaar van de ruimte kan ervoor kiezen de ruimte te verhuren aan een pop-up store-exploitant. Bij de verhuur van winkelruimte zijn in principe de regels voor (ver)huur van bedrijfsruimte van toepassing, die de huurder en diens investeringen beschermen. Een dergelijke huurovereenkomst geldt voor ten minste vijf jaren en de huurder en verhuurder kunnen de overeenkomst alleen tegen het einde van de termijn opzeggen. De verhuurder moet daarvoor een wettelijke opzeggingsgrond hebben.

Die regels passen natuurlijk niet bij het flexibele karakter van een pop-up store. Wanneer de huurovereenkomst wordt aangegaan voor de duur van twee jaar of korter, zijn de beschermende regels voor de verhuur van bedrijfsruimte echter niet van toepassing. Zorg dus dat duidelijk wordt vastgelegd in de overeenkomst dat deze voor minder dan twee jaar wordt aangegaan en dat bij eventuele verlenging deze termijn niet wordt overschreden.

Gebruiksovereenkomst
Een andere optie is het aangaan van een gebruiksovereenkomst. De exploitant van de pop-up store betaalt de pandeigenaar daarbij een vergoeding voor het gebruik van de winkelruimte.

Belangrijk is dat de vergoeding echt alleen een gebruiksvergoeding is. Wanneer een gebruiksvergoeding wordt betaald die overeenkomt met een marktconforme huurprijs, is er namelijk geen sprake meer van een gebruiksovereenkomst, maar van een huurovereenkomst. In dat geval zijn de regels voor (ver)huur van bedrijfsruimten gewoon van toepassing en kunnen huurder en verhuurder elkaar houden aan een minimale huurtermijn van vijf jaar. Raadpleeg daarom altijd een advocaat voordat u een gebruiksovereenkomst sluit.
 

Overige tips & aandachtspunten

Naast de termijn die wordt overeengekomen voor de huur van de winkelruimte en de hoogte van de vergoeding die wordt betaald voor het gebruik van de ruimte, moeten partijen bij het aangaan van de overeenkomst ook nog rekening houden met:

  • plaatselijke wet- en regelgeving, zoals het bestemmingsplan;
  • noodzakelijke vergunningen, zoals een omgevingsvergunning voor verbouwingen en/of het maken van reclame;
  • mogelijkheden voor tussentijdse beëindiging van de overeenkomst, bijvoorbeeld wanneer een vaste huurder voor de ruimte wordt gevonden;
  • aansprakelijkheid bij gebreken aan het gehuurde.
     

Ondernemen anno 2017

Steeds meer retailers brengen hun producten en diensten op alternatieve wijze aan de man. De winkelbeleving van consumenten wordt geoptimaliseerd door middel van blurring, een meer dan volledig assortiment wordt geboden met behulp van shop-in-shops en webwinkels laten de wereld kennismaken met hun producten via pop-up stores. Deze populairder wordende formules roepen veel juridische vragen op. Ook bij u? Neem dan contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.