Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Guus van Lieshout
mr. Guus van Lieshout
advocaat

Guus van Lieshout adviseert als advocaat internationale en nationale ondernemers. Het zwaartepunt van zijn praktijk ligt bij ondernemingsrecht, maar hij houdt zich ook bezig met contracten, (bestuurders)aansprakelijkheid en aandeelhoudersgeschillen. Guus werkt op de sectie ondernemingsrecht van Russell Advocaten.

 

@: guus.vanlieshout@russell.nl
t: 020 - 301 55 55


Shop-in-shopovereenkomst: tips en aandachtspunten!

Publicatiedatum: 22 februari 2017

De term “shop-in-shop” kan heel letterlijk worden genomen. Een shop-in-shopconcept is namelijk daadwerkelijk een winkel in een winkel. Een grote winkel of een warenhuis stelt een deel van haar winkeloppervlak ter beschikking aan een andere winkel. De andere winkel mag in dat gedeelte haar eigen merk exploiteren. Deze formule wint aan populariteit en bijvoorbeeld De Bijenkorf is een typisch voorbeeld van een hoofdwinkelier die steeds meer gebruik maakt van shop-in-shopformules.
 

Verschillende vormen shop-in-shop

Er zijn verschillende soorten shop-in-shopformules, zoals de concessie-, exploitatie-, samenwerkings- en huurovereenkomst. Meestal wordt er gekozen voor de laatste optie, waarbij een deel van de winkel wordt (onder)verhuurd aan de shop-in-shophouder.
 

Afspraken in de shop-in-shopovereenkomst

Bij het sluiten van een overeenkomst voor een shop-in-shop komt veel kijken. Er moet namelijk niet alleen aandacht worden besteed aan het maken van de gebruikelijke afspraken over bijvoorbeeld de hoogte van de gebruiksvergoeding/huurprijs, de duur van de overeenkomst en de wijze van beëindiging van de samenwerking.

De hoofdwinkelier en shop-in-shophouder doen er goed aan ook schriftelijk afspraken vast te leggen over het volgende:

  • Inrichting: richt de exploitant de shop in, of juist de hoofdwinkelier en moeten de concepten onderling worden afgestemd? Hoe vaak wijzigt de inrichting? Wie betaalt de kosten voor de inrichting en de periodieke wijziging hiervan?
  • Personeel: neemt de exploitant zelf personeel in dienst, of is dit de verantwoordelijkheid van de hoofdwinkelier? Wie is aansprakelijk voor het functioneren en de veiligheid van de werknemers?
  • Onderhoud: wie onderhoudt de shop-in-shopruimte? Wie is aansprakelijk voor gebreken daaraan of in de omgeving daarvan?
  • Betaling: hoe wordt er betaald voor producten van de shop-in-shop?
  • Concurrentie: in hoeverre is het de hoofdwinkelier toegestaan om concurrenten van de shop-in-shop elders in het winkelpand te vestigen? Wat wordt er precies verstaan onder concurrentie?
  • Bestemming: wat mag de exploitant doen met het beschikbaar gestelde winkeloppervlak? Mag de shop-in-shophouder zijn eigen assortiment bepalen of moet hij afstemmen met de hoofdwinkelier?
     

Restaurant-in-shop

Bij shop-in-shop valt er niet alleen te denken aan een kledingwinkel in een kledingwinkel of warenhuis. In één grote winkelruimte worden namelijk vaak de verschillende functies retail, horeca, dienstverlening en cultuur gecombineerd. Op die manier zullen er niet alleen ‘shop-in-shops’, maar ook bijvoorbeeld ‘restaurant-in-shops’ ontstaan.

Niet alle functies mogen echter zomaar worden gecombineerd. Zowel de huurder als de verhuurder moet hierbij rekening houden met de regels voor blurring.
 

Meer informatie

Wilt u meer weten over shop-in-shop en waar u rekening mee dient te houden bij het sluiten van een overeenkomst ten behoeve van een shop-in-shopconcept? Neem dan gerust eens contact met ons op. Wij helpen u graag!
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.