Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Guus van Lieshout
mr. Guus van Lieshout
advocaat

Guus van Lieshout adviseert als advocaat internationale en nationale ondernemers. Het zwaartepunt van zijn praktijk ligt bij ondernemingsrecht, maar hij houdt zich ook bezig met contracten, (bestuurders)aansprakelijkheid en aandeelhoudersgeschillen. Guus werkt op de sectie ondernemingsrecht van Russell Advocaten.

 

@: guus.vanlieshout@russell.nl
t: 020 - 301 55 55


Ruimtelijke ordening: omgevingsvergunning

Publicatiedatum: 30 mei 2016

Ruimtelijke ordening - omgevingsvergunningBent u van plan te gaan (ver)bouwen, wilt u zonnepanelen plaatsen of wenst u reclame te maken op uw bedrijfspand? Dan dient u een omgevingsvergunning aan te vragen, tenzij het gaat om een vergunningsvrije activiteit.

De omgevingsvergunning is één gecombineerde vergunning voor bouwen, milieu, natuur en ruimte. Hij is in 2010 in het leven geroepen ter vervanging van verschillende vergunningen zoals:

  • de bouwvergunning;
  • aanlegvergunning;
  • sloopvergunning;
  • milieuvergunning; en
  • reclamevergunning.

Aanvragen omgevingsvergunning

De omgevingsvergunning kan worden aangevraagd met één aanvraagformulier. Dit kan zowel schriftelijk als digitaal. U kunt hiervoor terecht bij de website van uw gemeente of Omgevingsloket online. Via laatstgenoemde website kunt u ook een vergunningscheck invullen, om te zien of u een omgevingsvergunning dient aan te vragen, en kunt u zien wat de stand van zaken van uw aanvraag is. Met het aanvragen van een omgevingsvergunning gaan wel kosten gepaard. De gemeente rekent hier namelijk leges voor.  

Procedure na aanvraag

De aanvraag voor de omgevingsvergunning wordt beoordeeld door het hiertoe bevoegde gezag, vaak het College van Burgemeester en Wethouders. Binnen een bepaalde termijn moet een beslissing worden genomen, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen twee termijnen:

  • Op eenvoudige aanvragen dient binnen acht weken te worden beslist. Deze termijn kan één keer worden verlengd met maximaal zes weken. Houdt het bevoegde gezag zich niet aan deze termijn? Dan is de vergunning van rechtswege verleend.
  • Voor complexere aanvragen -die bijvoorbeeld afwijken van het bestemmingsplan- wordt een uitgebreide procedure doorlopen, waarbij na maximaal zes maanden een besluit dient te volgen. Binnen de eerste acht weken van deze termijn kan nog worden besloten dat de termijn wordt verlengd met zes weken.

Wilt u meer weten over de omgevingsvergunning, heeft u hulp nodig bij het aanvragen hiervan of heeft u andere vragen met betrekking tot ruimtelijke ordening? Neem dan contact met ons op:

 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.