Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Guus van Lieshout
mr. Guus van Lieshout
advocaat

Guus van Lieshout adviseert als advocaat internationale en nationale ondernemers. Het zwaartepunt van zijn praktijk ligt bij ondernemingsrecht, maar hij houdt zich ook bezig met contracten, (bestuurders)aansprakelijkheid en aandeelhoudersgeschillen. Guus werkt op de sectie ondernemingsrecht van Russell Advocaten.

 

@: guus.vanlieshout@russell.nl
t: 020 - 301 55 55


Blurring: het fenomeen van mengconcepten

Publicatiedatum: 13 oktober 2016

Steeds meer ondernemers starten met het combineren van de functies retail, horeca, dienstverlening en cultuur om klanten een ‘belevenis’ te bieden en meer omzet te genereren. De boekhandel krijgt een koffiecorner waar mensen kunnen lezen, de slijterij start met wijncursussen en benzinestations functioneren tevens als mini-supermarkt met een breed productaanbod. Dit fenomeen van branchevervaging wordt ook wel ‘blurring’ genoemd.

De wens tot het combineren van verschillende functies groeit meer en meer, terwijl de Nederlandse wetgeving nog onvoldoende flexibel is om hierin mee te gaan. Vooral de Drank- en Horecawet en de bestemmingsregels die aan vastgoed worden verbonden werpen drempels op voor innovatieve ondernemers. Hoe kunnen met de harde grenzen van de wet toch de grenzen tussen de branches worden vervaagd? Waar moeten ondernemers op letten?
 

Blurring en de Drank- en Horecawet

Een restaurant dat ook het meubilair wil gaan verkopen, krijgt te maken met de strenge regels van de Drank- en Horecawet. De verkoop mag niet plaatsvinden in dezelfde ruimte als waar alcohol wordt geschonken. De ondernemer dient een aparte ruimte in te richten voor de meubelhandel of kan verwijzen naar een webshop. Andersom zal de retailer die zijn assortiment wil uitbreiden met alcoholische dranken ook een Drank- en Horecawetvergunning moeten hebben en daarop zijn winkel moeten aanpassen.

Actie: controleer voordat u uw plannen realiseert altijd eerst of u een vergunning nodig heeft, welke voorwaarden daaraan verbonden zijn en of het dan nog rendabel is om uw huidige bedrijfsmodel uit te breiden. Kijk ook naar alternatieve mogelijkheden waarvoor geen vergunning en/of aanpassingen nodig zijn, zoals samenwerking met andere ondernemer, bijvoorbeeld een slijter en een restaurant die tezamen wijnproeverijen organiseren in het restaurant dat al een Drank- en Horecawetvergunning heeft.
 

Blurring en bestemming

Bestemmingsplan
In het bestemmingsplan wordt aan grond een bepaalde bestemming toegewezen en worden er regels gesteld omtrent het gebruik van en de bebouwing op die grond. Aan een perceel kan de bestemming ‘gemengd’ worden toegewezen, wat het mogelijk maakt om een gemengd bedrijfsmodel te hanteren, maar er kan ook een specifieke winkelbestemming gelden. Blurring zal dan al snel strijdig zijn met het bestemmingsplan.

Contractuele bestemming
Indien u een pand huurt, zal in de huurovereenkomst ook een bepaalde bestemming aan het gehuurde zijn gegeven. Wanneer in de overeenkomst is geregeld dat het pand gebruikt dient te worden als kledingwinkel, dan kan hier niet zonder toestemming van de verhuurder ineens een ander soort functie (zoals horeca of cultuur) aan worden toegevoegd. Doet u dit wel? Dan kan dat een reden zijn voor huurbeëindiging of kunt u een contractuele boete krijgen.

Actie: voordat u een blurringconcept start, dient u eerst goed te controleren welke functie aan het perceel is toegekend. Kijk naar wat hierover is bepaald in het huurcontract en raadpleeg het bestemmingsplan van de gemeente. Mocht blurring in strijd lijken te zijn met het bestemmingsplan, dan kan wellicht nog een omgevingsvergunning worden aangevraagd voor de afwijking van het bestemmingsplan.
 

Freezones

In de gemeente Amsterdam zijn er sinds 2015 een aantal freezones ingesteld voor een twee jaar durende proef. Een freezone is een winkelstraat waarin minder regels gelden en ondernemers die een blurring- of ander creatief concept willen lanceren meer vrijheid en ruimte krijgen om hun ideeën vorm te geven. Bewoners, ondernemers en pandeigenaren bepalen gezamenlijk de spelregels.
 

Meer informatie

Wenst u een blurringconcept uit te rollen? Kijk dan goed naar wat wel en niet mag en schakel zo nodig een advocaat in. Wij helpen u graag te beoordelen of uw plannen passen binnen de geldende wet- en regelgeving! Zo voorkomt u kostbare investeringen in een niet toegestaan concept. Neem contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.