Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Guus van Lieshout
mr. Guus van Lieshout
advocaat

Guus van Lieshout adviseert als advocaat internationale en nationale ondernemers. Het zwaartepunt van zijn praktijk ligt bij ondernemingsrecht, maar hij houdt zich ook bezig met contracten, (bestuurders)aansprakelijkheid en aandeelhoudersgeschillen. Guus werkt op de sectie ondernemingsrecht van Russell Advocaten.

 

@: guus.vanlieshout@russell.nl
t: 020 - 301 55 55


Ruimtelijke ordening: afwijken van het bestemmingsplan

Publicatiedatum: 20 juni 2016

Ruimtelijke ordening - afwijken van bestemmingsplanIn het bestemmingsplan wordt aan grond een bepaalde bestemming toegewezen en worden er regels gesteld omtrent het gebruik van en de bebouwing op die grond. Wanneer u wilt (ver)bouwen of een perceel wilt kopen voor bepaald gebruik, zal dit niet altijd passen binnen het geldende bestemmingsplan. Het is verboden om, zonder omgevingsvergunning, in strijd met het bestemmingsplan gronden of gebouwen te gebruiken. Hoe kunt u er dan voor zorgen dat u alsnog uw plan kunt realiseren?

Er zijn een aantal mogelijkheden om af te wijken van het bestemmingsplan, namelijk:

  • Binnenplanse afwijking
  • Kruimelgevallen
  • Tijdelijke afwijking
  • Afwijken van het bestemmingsplan

Om te kunnen afwijken van het bestemmingsplan met een van deze mogelijkheden, moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd.
 

Binnenplanse afwijking

In het bestemmingsplan kan een mogelijkheid opgenomen worden om af te wijken van het plan. Hierbij gaat het om een kleine afwijking. Zo kan het bestemmingsplan bijvoorbeeld vermelden dat een bouwwerk met vergunning tien procent hoger mag worden dan de -in het plan opgenomen- maximale bouwhoogte.
 

Kruimelgevallen

Gevallen die staan opgenomen in de zogenaamde ‘kruimellijst’ kunnen in aanmerking komen voor afwijking van het bestemmingsplan. In de kruimellijst staan uitzonderingsgevallen genoemd, zoals het gebruik van een recreatiewoning als woning, mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan.
 

Tijdelijke afwijking

Voor bouwplannen die tijdelijk zijn, kan tijdelijk worden afgeweken van het bestemmingsplan. Aan de verleende omgevingsvergunning wordt dan een termijn gesteld. Om tijdelijk te mogen afwijken, moet het aannemelijk zijn dat de activiteiten kunnen worden beëindigd aan het einde van de gestelde termijn zonder dat dit onomkeerbare gevolgen met zich meebrengt. Ook voor gevallen die zijn opgenomen in de kruimellijst, kan een tijdelijke bevoegdheid tot afwijking van het plan worden verleend.
 

Afwijken van het bestemmingsplan

Wanneer uw plan niet valt binnen de bovengenoemde opties, kunt u ook nog een omgevingsvergunning aanvragen voor het afwijken van het bestemmingsplan of een nieuw bestemmingsplan opstellen. Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan dient u aan te tonen dat uw plan niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening. Het plan moet passen binnen de kaders die zijn gesteld in Rijks-, Provinciaal en Gemeentelijk ruimtelijk beleid.

Wilt u meer informatie over het afwijken van het bestemmingsplan of heeft u andere vragen met betrekking tot ruimtelijke ordening? Russell Advocaten helpt u graag!

 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.