Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Guus van Lieshout
mr. Guus van Lieshout
advocaat

Guus van Lieshout adviseert als advocaat internationale en nationale ondernemers. Het zwaartepunt van zijn praktijk ligt bij ondernemingsrecht, maar hij houdt zich ook bezig met contracten, (bestuurders)aansprakelijkheid en aandeelhoudersgeschillen. Guus werkt op de sectie ondernemingsrecht van Russell Advocaten.

 

@: guus.vanlieshout@russell.nl
t: 020 - 301 55 55


Franchise: Aansprakelijkheid franchisegevers bij onjuiste prognoses

Publicatiedatum: 8 maart 2017


Prognoses franchisegever aansprakelijkTe rooskleurige voorspellingen

Voorafgaand aan het sluiten van een franchiseovereenkomst verstrekt de franchisegever vaak omzet- en winstprognoses aan de (potentiële) franchisenemer. Voor franchisenemers zijn deze prognoses belangrijk bij het maken van de keuze om al dan niet in zee te gaan met de franchisegever.

Maar wat gebeurt er als de prognoses niet uitkomen en de franchisenemer in financiële problemen komt? Kan hij de franchisegever dan aanspreken omdat de voorgespiegelde verwachtingen onrealistisch waren en hij bij een juiste voorstelling van zaken nooit de franchiseovereenkomst zou zijn aangegaan?
 

Aansprakelijkheid franchisegever

Tot voor kort lukte dit meestal niet. Er werd namelijk van uitgegaan dat een franchisegever die prognosegegevens verstrekt alleen aansprakelijk is als hij weet dat die gegevens niet kloppen en hij de potentiële franchisenemer daar niet attent op maakt. Dit was lastig te bewijzen voor de franchisenemer.

In een recente uitspraak heeft de Hoge Raad deze strikte maatstaf echter genuanceerd. Indien de franchisegever zélf onderzoek heeft uitgevoerd of dit onderzoek heeft laten uitvoeren door een persoon waarvoor hij aansprakelijk is (zoals een werknemer), geldt een kleinere drempel voor aansprakelijkheid. De franchisegever kan dan namelijk ook aansprakelijk zijn als hij niet wist dat de gegevens onjuist waren en de fouten in het rapport voortkomen uit de onzorgvuldigheid van de franchisegever of de persoon waarvoor hij aansprakelijk is.

Als de franchisegever het onderzoek naar en de rapportage over de prognoses heeft uitbesteed aan een derde, geldt dat de franchisegever mag vertrouwen op de juistheid van de gegevens zoals verstrekt door die derde.
 

Meer informatie

Wilt u meer weten over de aansprakelijkheid van franchisegevers bij het verstrekken van onjuiste prognoses? Heeft u andere vragen over franchising? Wilt u een franchiseovereenkomst laten opstellen of een reeds opgestelde overeenkomst laten toetsen door een advocaat? Neem dan contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.