Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Jan Dop
mr. Jan Dop
advocaat partner

Jan Dop staat nationale en internationale bedrijven bij in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Hij werkt sinds 1995 als advocaat bij Russell, sinds 2011 als partner.
 

@: jan.dop@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Personeel: Wat gebeurt er na twee jaar ziekte?

Publicatiedatum: 20 november 2019

Werknemer twee jaar ziek. Wat dan?Tijdens de eerste twee jaren arbeidsongeschiktheid van een werknemer zijn er allerlei verplichtingen waar u als werkgever aan moet voldoen. Maar wat gebeurt er eigenlijk als uw werknemer na twee jaar nog steeds arbeidsongeschikt is? U mag dan:

Géén loon meer doorbetalen

Tijdens de eerste twee ziektejaren moet de werkgever het loon van de zieke werknemer doorbetalen. Na twee jaar loopt de arbeidsovereenkomst van de werknemer gewoon door, maar stopt de loondoorbetalingsverplichting. Is de werknemer na twee jaar nog steeds geheel arbeidsongeschikt? Dan hoeft u dus in principe geen loon meer te betalen.

Als u niet heeft voldaan aan uw re-integratieverplichtingen tijdens de eerste twee ziektejaren, kan UWV echter bepalen dat u nog maximaal een jaar langer het loon van de werknemer moet doorbetalen.

Is de werknemer na twee jaar ziekte nog voor ten minste 35% arbeidsongeschikt, maar niet volledig én duurzaam arbeidsongeschikt? Dan heeft de werknemer recht op een WGA-uitkering. Deze uitkering wordt aan u doorbelast. Tegen dit risico kunt u zich verzekeren.
 

Arbeidsovereenkomst beëindigen

Tijdens de eerste twee ziektejaren mag u de werknemer niet ontslaan. Na twee jaar wordt het opzegverbod opgeheven en mag u de arbeidsovereenkomst beëindigen. Dit kan met wederzijds goedvinden van de werknemer of u kunt een ontslagvergunning aanvragen bij UWV.

Indien de werknemer verzoekt om de arbeidsovereenkomst te beëindigen, bent u verplicht dit te doen. Alleen als u een gerechtvaardigd belang hebt bij het voortduren van de arbeidsovereenkomst, hoeft u dit verzoek niet in te willigen. Hiervan kan bijvoorbeeld sprake zijn als er nog mogelijkheden voor re-integratie van de werknemer zijn.

Transitievergoeding
Sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid bent u bij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst een transitievergoeding verschuldigd. Ook nadat u al twee jaar lang het loon van de werknemer hebt doorbetaald.

Vanaf 1 april 2020 kunt u de transitievergoeding bij ontslag na twee jaar ziekte gecompenseerd krijgen. Deze regeling geldt ook voor reeds betaalde transitievergoedingen. De transitievergoeding wordt niet gecompenseerd over de periode waarin het dienstverband "slapend" in stand is gebleven.

Vakantiedagen
Niet-opgenomen vakantiedagen van de zieke werknemer moeten worden uitbetaald bij beëindiging van het dienstverband.
 

Meer informatie

Wilt u meer informatie over wat er allemaal dient te gebeuren tijdens de eerste twee ziektejaren en daarna? Onze advocaten arbeidsrecht vertellen u graag wat u allemaal mag doen en wat u allemaal moet doen! Neem contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.