Uw advocaat
mr. Jan Dopadvocaat partner
Jan Dop staat nationale en internationale bedrijven bij in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Hij werkt sinds 1995 als advocaat bij Russell, sinds 2011 als partner.
@: jan.dop@russell.nl
t: +31 20 301 55 55
Personeelshandboek
Wat is een personeelshandboek? Wat is het nut hiervan? Wat kan er allemaal in zo’n handboek worden geregeld? En hoe zorgt u ervoor dat het personeelshandboek geldt voor al uw werknemers?
Wat is een personeelshandboek?
In het personeelshandboek worden (huis)regels en arbeidsgerelateerde regels en voorwaarden die gelden binnen een bedrijf neergelegd. Ook kunnen de kernwaarden van de onderneming in een personeelshandboek worden opgenomen. Een personeelshandboek is van toepassing op alle werknemers en kan worden beschouwd als een toevoeging op hun arbeidsovereenkomst. Het personeelshandboek wordt ook wel personeelsreglement, kantoorhandboek, gedragscode, personeelsbeleid of bedrijfsreglement genoemd.
Waarom een personeelshandboek?
Er is een aantal redenen waarom u als werkgever een personeelshandboek zou moeten gebruiken, namelijk:
- Een personeelshandboek schept duidelijkheid over wat er wel en niet binnen uw bedrijf wordt geaccepteerd.
- Een personeelshandboek creëert eenheid en voorkomt discussie en/of willekeur. De opgenomen bepalingen gelden immers voor alle werknemers.
- Een personeelshandboek biedt de mogelijkheid om voorschriften in te voeren. Voorschriften moeten schriftelijk worden gegeven en een personeelshandboek is een goed document om alle voorschriften samen in op te nemen.
- Een personeelshandboek zorgt ervoor dat u een sterkere positie heeft in een eventueel geschil met een werknemer.
- Een personeelshandboek maakt het mogelijk om efficiënt te voldoen aan wettelijke verplichtingen om uw personeel te informeren over de arbeidsvoorwaarden, bijv de werk- en rusttijden.
Wat wordt er geregeld in een personeelshandboek?
In het personeelshandboek worden afspraken vastgelegd die voor alle werknemers gelden. In principe bent u vrij om te bepalen wat er in het handboek komt te staan. U kunt hierin bijvoorbeeld zaken regelen zoals:
- Gebruik van social media en internet
- Kledingvoorschriften
- Alcohol- en drugsbeleid / rookbeleid
- Meenemen bovenwettelijke vakantiedagen
- Re-integratiebeleid
- Verlof (vakantieverlof, ouderschapsverlof, zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, kort en langdurig zorgverlof, adoptieverlof)
Wanneer is een personeelshandboek van toepassing?
Het is raadzaam om werknemers bij indiensttreding te laten tekenen voor akkoord met het personeelshandboek en om in hun arbeidsovereenkomsten een verwijzing te maken naar het handboek.
Als uw onderneming meer dan 50 werknemers in dienst heeft, is voor het vaststellen of wijzigen van bepaalde onderwerpen in een personeelshandboek de instemming van de ondernemingsraad vereist.
Meer informatie
Heeft u hulp nodig bij het opstellen, wijzigen of toetsen van een personeelshandboek? Wij helpen u uiteraard graag! Neem contact met ons op:
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
Blijf op de hoogte
Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?
Meldt u aan voor de nieuwsbrief
Of volg ons op LinkedIn
Bel mij
Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.