Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Jan Dop
mr. Jan Dop
advocaat partner

Jan Dop staat nationale en internationale bedrijven bij in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Hij werkt sinds 1995 als advocaat bij Russell, sinds 2011 als partner.
 

@: jan.dop@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Ontslag en vervaltermijnen

Publicatiedatum: 8 april 2021

   English version

Vervaltermijnen in het arbeidsrecht zijn strikt. Wie te laat is, kan niets meer doen tegen zijn ontslag en verspeelt het recht op vergoeding. Wat zijn de termijnen waar u op moet letten?

Wanneer een werknemer bezwaar wil maken tegen zijn ontslag of een transitievergoeding wil krijgen, moet hij niet te lang wachten. Dat geldt ook voor de werkgever, die het niet eens is met de weigering van het UWV om een arbeidsovereenkomst te ontbinden. Wie te laat is, verspeelt zijn rechten. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen kan de rechter de vervaltermijn negeren, bijvoorbeeld als de werkgever eerst verwarring creëert over wie de echte werkgever is, waardoor de werknemer het juiste verzoek te laat indient. Ook een werkgever die bewust naliet om werknemers te informeren over de vervaltermijn van hun recht op transitievergoeding kon zich niet beroepen op die termijn.

Vervaltermijnen

Voor vorderingen die verband houden met het einde van de arbeidsovereenkomsten zijn er vervaltermijnen van twee maanden en van drie maanden.

De vervaltermijn van twee maanden geldt voor:

 • loonvordering bij onregelmatige opzegging.
 • aanvechten opzegging wegens dringende reden, inclusief schadevergoeding
 • verzoek om vernietiging opzegging of om een billijke vergoeding
 • verzoek om herstel arbeidsovereenkomst
 • vordering tot herplaatsing, wanneer binnen 26 weken iemand is aangenomen voor dezelfde of vergelijkbare werkzaamheden. De termijn vangt aan op het moment dat geconstateerd is dat iemand is aangenomen, maar niet later dan 26 weken na het einde van de arbeidsovereenkomst.
 • verzoek tot ontbinding arbeidsovereenkomst, nadat UWV geweigerd heeft de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens bedrijfseconomische redenen of langdurige ziekte van de werknemer.

De vervaltermijnen van drie maanden geldt voor:

 • verzoeken betreffende de transitievergoeding.
 • verzoek om vergoeding wegens schending van de aanzegplicht door de werkgever.
   

Hoe wordt de vervaltermijn berekend?

In een recente uitspraak heeft de Hoge Raad vastgelegd dat de vervaltermijn eindigt op de dag van de maand die correspondeert met de dag waarop de arbeidsovereenkomst is geëindigd. Het maakt daarbij niet uit of de arbeidsovereenkomst onregelmatig is opgezegd. Eindigt de arbeidsovereenkomst op 28 februari dan is de laatste dag waarop een verzoek om transitievergoeding kan worden ingediend 28 mei. Valt de laatste dag van de termijn niet op een werkdag, dan is de eerstvolgende werkdag de laatste dag. Dus als 28 mei op een zaterdag valt, dan eindigt de termijn op maandag 30 mei.

In mijn noot voor de JAR heb ik uitvoerig uitgelegd, waarom dit een verwarrende keuze is. Het einde van de arbeidsovereenkomst is gekoppeld aan het einde van de maand, dus waarom eindigt de vervaltermijn dan ook niet op de laatste dag van mei, dus de 31e? Maar tot de Hoge Raad anders beslist, zullen we het moeten doen met de huidige rekenmethode.
 

Tips voor de praktijk

 • Zeg op tegen de laatste dag van de maand en niet per de eerste van de volgende maand.
 • Maak haast met het indienen van verzoeken die te maken hebben met het einde van de arbeidsovereenkomst. Te laat is te laat!
 • Let op de berekening van de vervaltermijnen. Raadpleeg daarvoor een advocaat, want deze regeling staat niet in de wet, maar alleen in de rechtspraak.
   

Advocaat arbeidsrecht

Heeft u vragen over de vervaltermijnen? Zoekt u als werkgever juridische ondersteuning bij het ontslag van een werknemer? Of heeft u andere vragen over arbeidsrecht? Neem dan contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.