Naar wie moeten de schatten van de Krim?

Publicatiedatum 20 oktober 2016
Mr. Paul W.L. Russell, gespecialiseerd advocaat kunst en recht, is in het programma Spitsuur van BNR Nieuwsradio ingegaan op de vraag naar wie de schatten van de Krim terug moeten. Naar Oekraïne of naar Rusland?

krim_oekraine - social media

Op 6 oktober 2016 was er een  belangrijke zitting in de rechtszaak over de schatten van de Krim. Na afloop van tentoonstelling “De Krim – Goud en geheimen van de Zwarte Zee” in het Allard Pierson Museum ontstond discussie over de vraag naar wie de kunstvoorwerpen terug moeten. Naar Oekraïne of naar Rusland? Mr. Paul W.L. Russell, gespecialiseerd advocaat kunst en recht, is in het programma Spitsuur van BNR Nieuwsradio ingegaan op het belang van de uitleenovereenkomsten, de garantverklaringen van de Nederlandse staat en de internationale verdragen voor het beantwoorden van deze vraag.

U kunt het interview hier beluisteren.

Russell Advocaten is al vele jaren toonaangevend op het terrein van kunst en recht. De internationale aspecten van kunstkwesties zijn een belangrijk onderdeel van onze praktijk.

Russell Advocaten op BNR Nieuwsradio

Beluister ook de andere interviews met mr. Paul W.L. Russell op BNR Nieuwsradio:

Moet het goud van de Krim in het Allard Pierson Museum naar Rusland of naar de Oekraïne? (2 april 2014)

Moet Cornelius Gurlitt zijn kunstcollectie teruggeven aan de vroegere eigenaren? (20 november 2013)

Museale verwervingen na 1933 – restitutie van roofkunst (29 oktober 2013)

 

  Deel op social media

  • Kunst

  Zaak Krimgoud gedeeltelijk beslist

  16 juli 2019

  Vandaag heeft het Hof Amsterdam een tussenvonnis gegeven in de zaak over het Krimgoud. Wat houdt het vonnis in en welke gevolgen heeft dit voor de verdere afhandeling van deze politiek zeer gevoelige kwestie?

  lees verder
  • Kunst

  16 juli 2019: uitspraak in zaak Krimgoud

  15 juli 2019

  Morgen, 16 juli 2019 zal het Hof Amsterdam uitspraak doen in het hoger beroep in de zaak van de schatten van de Krim. Deze kwestie heeft een hoge politieke lading. Wat speelt hier?

  lees verder
  • Ambassades

  Kunst en recht: De schatten van de Krim moeten afgegeven worden aan Oekraïne. De eigendomsvraag blijft open. Waarom?

  5 januari 2017

  Waarom vindt de rechtbank dat de door het Allard Piersonmuseum in bewaring gehouden kunstvoorwerpen aan Oekraïne moeten worden afgegeven? Betekent dit dat de musea op de Krim definitief de kunstschatten niet krijgen?

  lees verder
  • Kunst

  Krimgoud: eindvonnis van Hof Amsterdam

  26 oktober 2021

  Het NOS Radio 1 journaal interviewde vanmorgen vroeg mr. Paul W.L. Russell, internationaal expert in kunst en recht. Onderwerp: de komende uitspraak van het Hof Amsterdam over het Krimgoud.

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Russell Advocaten aanbevolen door The Legal 500 2021

  20 april 2021

  Russell Advocaten is voor het 17e jaar op rij opgenomen in The Legal 500. We zijn blij met deze erkenning voor de kwaliteit van onze juridische dienstverlening door experts en cliënten. Lees wat zij over ons schrijven:

  lees verder
  • Kunst

  Nieuwe regels restitutiebeleid gelden ook voor oude zaken

  30 maart 2021

  Het Nederlandse restitutiebeleid keert terug naar de oorspronkelijke uitgangspunten en wordt terecht weer ruimhartiger. Ook kunnen oude zaken opnieuw worden voorgelegd. Wat verandert er in het beleid?

  lees verder
  • Kunst
  • Aansprakelijkheid

  Rijksmuseum Twenthe betaalt op een valse bankrekening. Wat zijn de opties?

  24 maart 2021

  Rijksmuseum Twenthe heeft bijna € 3 miljoen betaald op een valse bankrekening. Hackers hadden de correspondentie van het museum met een kunsthandelaar over de aankoop van een schilderij van Constable overgenomen. Wie draait er op voor de schade? Het museum of de kunsthandelaar?

  lees verder
  • Kunst

  Voorstellen commissie-Buma onvoldoende voor bescherming Nederlands cultureel erfgoed

  3 maart 2021

  De veiling in New York van een tekening van Rubens door prinses Christina zorgde voor grote verontwaardiging en een discussie over het erfgoedbeleid in Nederland. Die resulteerde in twee adviescommissies, de commissie-Pechtold en de commissie-Buma. De laatste heeft een tussenadvies uitgebracht dat, als het wordt overgenomen, ingrijpende gevolgen kan hebben voor verzamelaars en kunsthandelaren in Nederland.

  lees verder