Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

16 juli 2019: uitspraak in zaak Krimgoud

Publicatiedatum 15 juli 2019
Morgen, 16 juli 2019 zal het Hof Amsterdam uitspraak doen in het hoger beroep in de zaak van de schatten van de Krim. Deze kwestie heeft een hoge politieke lading. Wat speelt hier? Mr. Paul W.L. Russell geeft hierover duiding als onafhankelijk expert kunst en recht.

krim_oekraine - social media

Hoe is de zaak van de schatten van de Krim ontstaan?

Tijdens de tentoonstelling “De Krim. Goud en geheimen van de Zwarte Zee” in het Allard Pierson Museum werd de Krim bezet door Rusland. De vraag was toen waar de voorwerpen die waren uitgeleend door musea op de Krim naar toe moesten. Naar Rusland of naar Oekraïne. De rechtbank Amsterdam heeft in eerste instantie geoordeeld dat de voorwerpen naar Oekraïne moeten. De Oekraïense rechter moet vervolgens oordelen wie eigenaar van de voorwerpen is.

Wilt u meer duiding over deze zaak, dan kunt u contact opnemen met mr. Paul W.L. Russell (06 – 53 39 08 83), expert in kunst en recht. Hij is onafhankelijk en niet betrokken bij deze zaak. Over deze kwestie heeft hij al eerder gesproken voor BNR Nieuwsradio.

 

  Deel op social media

  • Ambassades

  Kunst en recht: De schatten van de Krim moeten afgegeven worden aan Oekraïne. De eigendomsvraag blijft open. Waarom?

  5 januari 2017

  Waarom vindt de rechtbank dat de door het Allard Piersonmuseum in bewaring gehouden kunstvoorwerpen aan Oekraïne moeten worden afgegeven? Betekent dit dat de musea op de Krim definitief de kunstschatten niet krijgen?

  lees verder
  • Kunst

  Zaak Krimgoud gedeeltelijk beslist

  16 juli 2019

  Vandaag heeft het Hof Amsterdam een tussenvonnis gegeven in de zaak over het Krimgoud. Wat houdt het vonnis in en welke gevolgen heeft dit voor de verdere afhandeling van deze politiek zeer gevoelige kwestie?

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Russell Advocaten aanbevolen door The Legal 500 2021

  20 april 2021

  Russell Advocaten is voor het 17e jaar op rij opgenomen in The Legal 500. We zijn blij met deze erkenning voor de kwaliteit van onze juridische dienstverlening door experts en cliënten. Lees wat zij over ons schrijven:

  lees verder
  • Kunst

  Nieuwe regels restitutiebeleid gelden ook voor oude zaken

  30 maart 2021

  Het Nederlandse restitutiebeleid keert terug naar de oorspronkelijke uitgangspunten en wordt terecht weer ruimhartiger. Ook kunnen oude zaken opnieuw worden voorgelegd. Wat verandert er in het beleid?

  lees verder
  • Kunst

  Voorstellen commissie-Buma onvoldoende voor bescherming Nederlands cultureel erfgoed

  3 maart 2021

  De veiling in New York van een tekening van Rubens door prinses Christina zorgde voor grote verontwaardiging en een discussie over het erfgoedbeleid in Nederland. Die resulteerde in twee adviescommissies, de commissie-Pechtold en de commissie-Buma. De laatste heeft een tussenadvies uitgebracht dat, als het wordt overgenomen, ingrijpende gevolgen kan hebben voor verzamelaars en kunsthandelaren in Nederland.

  lees verder
  • Kunst
  • Ondernemingsrecht

  Mr. Paul W.L. Russell in rechtencircuit.nl: “Zoek datgene wat bij je past”

  25 februari 2021

  Mr. Paul W.L. Russell heeft een interview gegeven aan rechtencircuit.nl over zijn ervaringen als advocaat. Waar moet een procesadvocaat op letten? Hoe zorg je als jurist dat je werk interessant en relevant blijft?

  lees verder
  • Kunst

  Nederlands restitutiebeleid doorgeslagen in bescherming Nederlands kunstbezit

  8 december 2020

  Russell Advocaten heeft in de procedures die zij voerde bij de restitutiecommissie gemerkt dat de commissie steeds meer waarde ging hechten aan het belang van de huidige eigenaar. Dit is in strijd met de Washington Principles. De Commissie evaluatie restitutiebeleid geeft ons hierin gelijk in haar rapport “Streven naar rechtvaardigheid”.

  lees verder
  • Kunst
  • Procederen, arbitrage en mediation

  Nederlandse staat kan restitutie nazi-roofkunst blokkeren door aanwijzing als beschermd cultuurgoed

  4 december 2020

  Ook als de Restitutiecommissie adviseert om roofkunst terug te geven is nog niet zeker dat het kunstwerk ook echt teruggaat naar de rechthebbenden. Het kan namelijk zijn dat het kunstwerk onvervangbaar en onmisbaar voor het Nederlands cultuurbezit is en Nederland niet uit mag.

  lees verder