Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Geen ontslag tijdens ziekte

Publicatiedatum 17 maart 2022

Een zieke werknemer mag niet ontslagen worden. Maar op dit opzegverbod zijn enkele uitzonderingen. Waarop ook weer uitzonderingen zijn. Hoe zit het precies? In deze blog vindt u een kort overzicht.

webinar-zieke-werknemer - social media

Het is niet toegestaan een werknemer tijdens ziekte of langdurige arbeidsongeschiktheid te ontslaan. Achtergrond van deze regeling is dat de werkgever verantwoordelijk is voor de re-integratie van de zieke werknemer. En dat kan in principe het beste gebeuren doordat de werknemer weer terugkeert naar zijn eigen werkplek.

Uitzonderingen op opzegverbod

In een aantal gevallen geldt het opzegverbod tijdens ziekte niet:

  1. Na twee jaar arbeidsongeschiktheid mag de werknemer worden ontslagen. Deze twee jaar hoeven geen aaneengesloten periode te zijn. De onderbreking mag echter niet langer zijn dan vier weken. Zwangerschaps- en bevallingsverlof tellen niet mee voor het bepalen van de duur van de arbeidsongeschiktheid. Is de werknemer reeds de AOW-leeftijd gepasseerd, dan vervalt het opzegverbod al na zes weken ziekte.
  2. Als de werknemer ondanks aanmaningen weigert te voldoen aan zijn re-integratieverplichtingen.
  3. De werknemer heeft zich pas ziek gemeld nadat de ontslagvergunning is aangevraagd bij het UWV of het ontbindingsverzoek is ingediend bij de kantonrechter. Een ziekmelding op dezelfde dag als het UWV of de kantonrechter het verzoek hebben ontvangen geldt nog als voorafgaand aan het verzoek. Met deze regeling wordt voorkomen dat de werknemer zijn ontslag kan blokkeren door zich ziek te melden.
  4. De werknemer stemt in met het ontslag.
  5. De opzegging vindt plaats in de proeftijd.
  6. De werkgever beëindigt het bedrijf. Het gaat dan om het hele bedrijf en niet om het sluiten van een vestiging of een afdeling. Is dat laatste het geval dan moet de werkgever proberen de werknemer via herplaatsing elders in het bedrijf te re-integreren.
  7. De werknemer bereikt de AOW-leeftijd.
  8. Er is een dringende reden voor het ontslag, bijvoorbeeld omdat tijdens de ziekte blijkt dat de werknemer heeft gefraudeerd.

UWV en opzegverbod wegens ziekte

Wilt u de werknemer ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen of langdurige ziekte, dan moet u aan het UWV om een ontslagvergunning vragen. Het UWV moet zich aan het opzegverbod houden. Is de werknemer ziek en geldt geen van de bovenstaande uitzonderingen, dan mag het UWV geen ontslagvergunning geven.

Weigert het UWV de gevraagde vergunning, dan kan de werkgever naar de kantonrechter stappen. Die moet als het gaat om ontbinding wegens bedrijfseconomische redenen dezelfde regels hanteren als het UWV en dus ook strikt het opzegverbod navolgen. De werknemer kan deze tweede kans van de werkgever niet frustreren door zich na het begin van de UWV-procedure, maar voor de ontbindingsprocedure ziek te melden. Als peildatum geldt namelijk sinds een recente uitspraak van de Hoge Raad niet het begin van de ontbindingsprocedure, maar de aanvang van de UWV-procedure. U leest hierover meer in mijn noot bij deze uitspraak.

Kantonrechter en opzegverbod wegens ziekte

De kantonrechter moet zich in principe ook aan het opzegverbod houden, maar heeft meer ruimte dan het UWV. De kantonrechter mag namelijk ondanks het opzegverbod ontbinden als:

  1. de reden voor de ontbinding geen verband houdt met het opzegverbod, of
  2. het in het belang van de werknemer is als de arbeidsovereenkomst eindigt.

N.B. Dit geldt dus niet als het gaat om een ontbinding wegens bedrijfseconomische redenen.

Het is niet altijd duidelijk of de grond voor het ontbindingsverzoek geen verband houdt met de ziekte van de werknemer. Functioneert de werknemer niet goed omdat hij ziek is? Wordt de verstoorde arbeidsverhouding niet veroorzaakt door psychische problemen van de werknemer? En verklaart dat niet zijn onacceptabele gedrag? Is alcoholisme de reden voor het frequent uitvallen van de werknemer? Op die vragen is er vaak geen eenvoudig antwoord.

Advocaat arbeidsrecht en ontslag

Heeft u vragen over zieke werknemers? Of wilt u dat wij u bijstaan in een conflict met een werknemer? Neem contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Ziekmelding werknemer en ontslag

    Een zieke werknemer mag niet ontslagen worden. Dat geldt echter niet als de werknemer zich pas ziekmeldt nadat de werkgever een ontslagvergunning heeft aangevraagd bij het UWV of een ontbindingsverzoek doet. Maar hoe zit het als een werkgever na een weigering van het UWV naar de kantonrechter stapt? Lees het antwoord in de noot van Mr. Jan Dop voor het tijdschrift Jurisprudentie Arbeidsrecht.

    Lees meer

    Kun je statutair bestuurder zijn zonder een benoemingsbesluit?

    Een statutair bestuurder wordt benoemd door middel van een benoemingsbesluit van het bevoegd orgaan. Wat zijn de gevolgen wanneer dit besluit niet is vastgelegd?

    Lees meer

    Werknemer of zzp’er: wanneer is iemand ondernemer?

    Nu de Belastingdienst weer de Wet DBA handhaaft, is deze vraag nog belangrijker geworden. In een recente uitspraak over Uber-chauffeurs heeft de Hoge Raad extra handvatten gegeven om te bepalen of iemand zzp’er is.

    Lees meer

    Ontslag wegens disfunctioneren: 7 stappen voor werkgevers

    Als werkgevers het dienstverband van een werknemer willen beëindigen wegens disfunctioneren, moeten ze een aantal stappen nemen voordat ze dit mogen doen. Welke stappen moeten ze ondernemen?

    Lees meer

    Wat kan de ondernemingsraad doen om de sociale veiligheid binnen de onderneming te bevorderen?

    De ondernemingsraad heeft een belangrijke taak als het gaat om de arbeidsomstandigheden in de onderneming, inclusief de sociale veiligheid. Welke instrumenten heeft de OR om te zorgen voor een veilige bedrijfscultuur?

    Lees meer

    Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen: 4 stappen voor werkgevers

    Werknemers moeten ontslaan omdat het bedrijf in economisch zwaar weer is gekomen is een bittere ervaring. Nog vervelender wordt dit als u hierbij in ingewikkelde juridische problemen verzeild raakt. Met welke punten dient u als werkgever rekening te houden als u werknemers moet ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen?

    Lees meer