Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

Proeftijd: Wanneer begint deze termijn te lopen?

Publicatiedatum 26 februari 2018
Bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst kan een proeftijd worden overeengekomen. Deze proeftijd is gebonden aan wettelijke termijnen. Let op: wanneer de werknemer al voor het begin van de proeftijd werkzaamheden verricht, begint ook de proeftijd eerder en is ook eerder voorbij.

proeftijd - social media

De proeftijd

Het doel van de proeftijd is dat de werkgever en werknemer elkaar en het werk beter leren kennen, voordat zij voor de toekomst gebonden zijn. Tijdens de proeftijd mag zowel de werkgever als de werknemer de arbeidsovereenkomst beëindigen. Gedurende deze periode gelden de regels aangaande ontslagbescherming in principe niet. De reden van ontslag dient wel te worden medegedeeld indien hierom wordt verzocht.

Voor een proeftijdbeding gelden de volgende vereisten:

 1. De proeftijd dient schriftelijk te worden overeenkomen.
 2. De proeftijd dient te voldoen aan de wettelijke termijnen.
 3. Voor beide partijen dient de proeftijd even lang te zijn.

De wettelijke termijnen zijn:

 • Bij een arbeidsovereenkomst voor langer dan zes maanden maar korter dan twee jaar: maximaal één maand.
 • Bij arbeidsovereenkomsten met een duur van twee jaar of meer: maximaal twee maanden.
 • Bij arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd: maximaal twee maanden.

In arbeidsovereenkomsten voor minder dan zes maanden mag geen proeftijd worden opgenomen. Het kabinet-Rutte III is van plan de termijnen te verlengen voor de arbeidsovereenkomsten van twee jaar of meer en voor onbepaalde tijd.

Indien niet aan deze voorwaarden is voldaan, is het proeftijdbeding nietig.

Werkzaamheden voor startdatum arbeidsovereenkomst

Wat gebeurt er als de werknemer al voor de startdatum van de arbeidsovereenkomst werkzaamheden verricht voor de werkgever? Geldt dan de proeftijd die is overeengekomen in het contract of begint de proeftijd al eerder te lopen?

In een recente uitspraak is bepaald dat de proeftijd begint te lopen zodra de werknemer feitelijk begint met het verrichten van de werkzaamheden waarvoor deze is aangenomen, ook als volgens de arbeidsovereenkomst de proeftijd op een latere datum ingaat. Immers, zodra de werknemer werkt, kan deze al “beproefd” worden.

Werkgevers dienen dus voorzichtig te zijn met het laten verrichten van werkzaamheden voorafgaand aan het dienstverband. Als de proeftijd eerder begint (en dus eerder afloopt) kan het namelijk gebeuren dat u de arbeidsovereenkomst beëindigt op grond van het proeftijdbeding, terwijl de proeftijd reeds verstreken is. De werknemer heeft dan recht op herstel van de arbeidsovereenkomst en doorbetaling van loon.

Relevante activiteiten

Wanneer zal de rechter aannemen dat de proeftijd al is gaan lopen voor het begin van de arbeidsovereenkomst? De rechter zal kijken naar de drie elementen van de arbeidsovereenkomst: arbeid, loon en gezag.

 • Arbeid: Van het verrichten van werkzaamheden kan al sprake zijn als de werknemer heeft deelgenomen aan een training of een presentatie heeft bijgewoond, ongeacht de duur daarvan. Bij een korte algemene kennismaking met de organisatie begint de proeftijd echter niet eerder te lopen.
 • Loon: Het betalen van een vergoeding aan de werknemer kan ook een aanwijzing zijn dat de proeftijd is gaan lopen, zeker als deze is gebaseerd op het in de arbeidsovereenkomst overeengekomen loon.
 • Gezag: Er zal al snel sprake zijn van een gezagsverhouding, aangezien een werknemer moeilijk zal kunnen weigeren om te voldoen aan dringende verzoeken van de toekomstige werkgever om eerder te beginnen.

Meer informatie

Wilt u graag een proeftijdbeding opnemen in uw arbeidsovereenkomsten of wilt u uw werknemer activiteiten laten verrichten voor het begin van de arbeidsovereenkomst en wilt u weten of de proeftijd eerder begint te lopen? Of wilt u een model-arbeidsovereenkomst laten opstellen? Neem dan contact met ons op:

  Deel op social media

  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  17 juni 2021: Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer”

  17 juni 2021

  Heeft u het webinar gemist? Bekijk dan de opname hiervan! Als uw werknemer zich ziek meldt, roept dit tal van lastige vragen op. Wat zijn uw re-integratieverplichtingen tijdens de ziekteperiode? Wat mag u – met het oog op privacywetgeving – wel en niet noteren over uw zieke werknemer? Tijdens het webinar op 17 juni 2021 gaven wij een praktische toelichting op deze en andere vragen.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Ontslag zieke statutair bestuurder

  17 juni 2021

  Een zieke werknemer mag niet worden ontslagen. Een werknemer die weet dat ontslag dreigt, kan echter niet daaraan ontkomen door zich ziek te melden. Maar wanneer weet de werknemer dat dit het geval is? Die vraag stond centraal bij de rechtszaak over het ontslag van de CFO van de Volksbank.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Let op met de werkgeversverklaring!

  14 juni 2021

  Voor het sluiten van een hypotheek of een huurcontract vragen de bank of de verhuurder vaak om een werkgeversverklaring. Zo’n verklaring kan onbedoelde gevolgen hebben voor de werkgever. Waarop moet u letten?

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Wettelijk minimumloon per 1 juli 2021

  2 juni 2021

  De hoogte van het wettelijk minimumloon verandert per 1 juli 2021. Wat zijn de nieuwe bedragen?

  lees verder
  • Expats
  • Arbeidsrecht en ontslag

  The Netherlands: Gateway to Europe

  3 mei 2021

  The Netherlands likes to present itself as “the gateway to Europe.” And not without reason: excellent travel connections (Schiphol Amsterdam Airport and Rotterdam Seaport) and a highly educated population speaking several languages.

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Russell Advocaten aanbevolen door The Legal 500 2021

  20 april 2021

  Russell Advocaten is voor het 17e jaar op rij opgenomen in The Legal 500. We zijn blij met deze erkenning voor de kwaliteit van onze juridische dienstverlening door experts en cliënten. Lees wat zij over ons schrijven:

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Ontslag en vervaltermijnen

  8 april 2021

  Vervaltermijnen in het arbeidsrecht zijn strikt. Wie te laat is, kan niets meer doen tegen zijn ontslag en verspeelt het recht op vergoeding. Wat zijn de termijnen waar u op moet letten?

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Personeel: Wettelijk minimumloon

  29 maart 2021

  De hoogte van het wettelijk minimumloon verandert ieder half jaar. Wat zijn de nieuwe bedragen per 1 juli 2021?

  lees verder