Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

Feitenonderzoek door advocaat

Publicatiedatum 17 september 2020
Voordat u juridische stappen kunt ondernemen tegen frauderende of zich misdragende werknemers, dient u eerst de feiten goed te kennen. Het onderzoek hiernaar kan bij uitstek gedaan worden door een advocaat. Deze kan immers als geen ander beoordelen welke feiten juridisch van belang zijn.

expert - social media

Vermoedt u dat de manager van uw bedrijf bedrijfsgevoelige informatie lekt? Heeft een bestuurder de onderneming onbevoegd vertegenwoordigd en is daardoor schade ontstaan? Schendt een werknemer structureel het personeelsreglement of is er een vermoeden van seksuele intimidatie? Dan zult u waarschijnlijk (juridische) stappen willen ondernemen.

Ons advies?

Laat voorafgaand aan het nemen van stappen een feitenonderzoek doen!

Feitenonderzoek

Of het nu gaat om een schending van het personeelsreglement, arbeidsongeval, onbehoorlijk bestuur, integriteitskwestie, fraude, aansprakelijkheidskwestie of een aandeelhoudersgeschil, het is belangrijk dat de feiten op tafel komen. Ook bij een gevoelig onderwerp als seksuele intimidatie, waarbij de feiten vaak lastig zijn te achterhalen. Alleen dan kunnen verantwoorde beslissingen worden genomen.

Zeker voordat een juridische procedure wordt gestart of voordat maatregelen worden genomen, dient u zo goed mogelijk uw juridische positie te kunnen bepalen. Daarvoor is een grondig en objectief feitenonderzoek door een discrete (extern) deskundige nodig. Het is aan te raden om hiervoor een advocaat in te schakelen.

Waarom een advocaat?

 • Advocaten weten welke feiten juridisch van belang zijn.
 • Advocaten hebben ervaring met verschillende onderzoekstechnieken: het horen van getuigen, doornemen van dossiers, verzamelen van stukken.
 • Advocaten kunnen de haalbaarheid en effectiviteit van vervolgacties na het onderzoek beoordelen.
 • Advocaten kunnen samenwerken of u in contact brengen met de nodige andere specialisten.
 • Van advocaten kunt u discretie verwachten, aangezien zij een beroepsmatige geheimhoudingsplicht hebben. Advocaten hebben ervaring met het doen van uitgebreide onderzoeken. Zij dienen immers ook voor het voeren van procedures en het geven van adviezen alle feiten boven tafel te krijgen, grondig door te nemen en op de juiste manier te presenteren.

Wat kunnen wij voor u doen?

De advocaten van Russell Advocaten zijn ervaren in het doen van feitenonderzoek en hebben de expertise in huis die nodig is om te bepalen welke feiten in welke situatie van belang zijn. Wij helpen u dan ook graag bij feitenonderzoeken. Neem contact met ons op:

  Deel op social media

  • Ondernemingsraad
  • Ondernemingsrecht

  Wet bestuur en toezicht rechtspersonen: wat verandert er?

  23 juni 2021

  Op 10 november 2020 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel bestuur en toezicht rechtspersonen aangenomen. Dit heeft gevolgen voor alle verenigingen en stichtingen, maar vooral voor non-profitorganisaties. Bent u als bestuurder van een sportvereniging nu eerder aansprakelijk? Moet u aan extra eisen voldoen als u in de raad van toezicht van een school zit?

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  17 juni 2021: Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer”

  17 juni 2021

  Heeft u het webinar gemist? Bekijk dan de opname hiervan! Als uw werknemer zich ziek meldt, roept dit tal van lastige vragen op. Wat zijn uw re-integratieverplichtingen tijdens de ziekteperiode? Wat mag u – met het oog op privacywetgeving – wel en niet noteren over uw zieke werknemer? Tijdens het webinar op 17 juni 2021 gaven wij een praktische toelichting op deze en andere vragen.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Ontslag zieke statutair bestuurder

  17 juni 2021

  Een zieke werknemer mag niet worden ontslagen. Een werknemer die weet dat ontslag dreigt, kan echter niet daaraan ontkomen door zich ziek te melden. Maar wanneer weet de werknemer dat dit het geval is? Die vraag stond centraal bij de rechtszaak over het ontslag van de CFO van de Volksbank.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Let op met de werkgeversverklaring!

  14 juni 2021

  Voor het sluiten van een hypotheek of een huurcontract vragen de bank of de verhuurder vaak om een werkgeversverklaring. Zo’n verklaring kan onbedoelde gevolgen hebben voor de werkgever. Waarop moet u letten?

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Wettelijk minimumloon per 1 juli 2021

  2 juni 2021

  De hoogte van het wettelijk minimumloon verandert per 1 juli 2021. Wat zijn de nieuwe bedragen?

  lees verder
  • Mode en luxury
  • Procederen, arbitrage en mediation

  De voordelen van arbitrage

  19 mei 2021

  Procederen hoeft niet altijd bij een rechter. Er zijn ook andere manieren om een juridisch conflict op te lossen. Een belangrijk en vaak aantrekkelijk alternatief is arbitrage. Zeker als u internationaal zaken doet. Wat zijn de voordelen van arbitrage?

  lees verder
  • Expats
  • Arbeidsrecht en ontslag

  The Netherlands: Gateway to Europe

  3 mei 2021

  The Netherlands likes to present itself as “the gateway to Europe.” And not without reason: excellent travel connections (Schiphol Amsterdam Airport and Rotterdam Seaport) and a highly educated population speaking several languages.

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Russell Advocaten aanbevolen door The Legal 500 2021

  20 april 2021

  Russell Advocaten is voor het 17e jaar op rij opgenomen in The Legal 500. We zijn blij met deze erkenning voor de kwaliteit van onze juridische dienstverlening door experts en cliënten. Lees wat zij over ons schrijven:

  lees verder