Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Paul W.L. Russell
mr. Paul W.L. Russell
senior partner

Paul Russell is advocaat voor internationale en nationale bedrijven, kunsthandelaren, musea en vermogende particulieren. Hij is gespecialiseerd in corporate governance, contracten en corporate litigation. Hij werkt sinds 1976 als advocaat bij Russell.
 

@: paul.russell@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Symposium Kunst & Recht 27 november 2019

Publicatiedatum: 29 november 2019

Mr. Paul W.L. Russell over de ErfgoedwetHet symposium van Russell Advocaten met Alexander Pechtold over de evaluatie van de Erfgoedwet op 27 november 2019 was een groot succes. Een volle zaal met zeer bij het onderwerp betrokken deelnemers stelde vele vragen over de praktische consequenties van het rapport van de Adviescommissie Bescherming Cultuurgoederen. Maria Henneman van Henneman Strategies modereerde het programma.
 

Wet tot behoud van cultuurbezit

Als eerste sprak mr. Paul W.L. Russell over de ontwikkeling van de Wet tot behoud van cultuurbezit naar de huidige Erfgoedwet. Het plaatsen van voorwerpen op een lijst van cultuurgoederen die Nederland niet uit mogen is een forse ingreep in het eigendomsrecht. Het is daarom goed dat de commissie-Pechtold de kwestie van de vergoedingen aan de orde heeft gesteld. Hopelijk is het Nationaal Aankoopfonds wel voldoende gevuld. 50 miljoen euro in 2020 lijkt veel, maar is weinig voor de onmisbare topstukken, zoals bleek bij de aankoop van Marten en Oopjen. Hoe kijkt Alexander Pechtold hier zelf tegenaan?
 

PAN Amsterdam

Hierna was het woord aan Mark Grol, de Managing Director van PAN Amsterdam. Hij kon tevreden melden dat er al verschillende grote verkopen waren geweest op de beurs en nodigde de bezoekers van het symposium uit voor een aansluitend bezoek aan deze internationaal gerenommeerde kunstbeurs.
 

Adviescommissie Bescherming Cultuurgoederen

Vervolgens was er gelegenheid om vragen te stellen aan Alexander Pechtold, de voorzitter van de Adviescommissie Bescherming Cultuurgoederen. Hij lichtte kort toe dat de commissie tot doel had om de lijnen uit te zetten voor een betere omgang met particulier cultuurbezit, waardoor incidenten kunnen worden voorkomen. Bijvoorbeeld de ophef rondom de verkoop van een Rubenstekening door prinses Christina.

De vragen gingen vooral over de inventarisatie van het particulier kunstbezit. Gaat de overheid bij alle particuliere verzamelaars langs om te kijken wat zij in huis hebben? Alexander Pechtold meldde dat op dit moment het accent ligt op het formuleren van nieuw beleid over wat echt behouden moet worden en op het evalueren van de bestaande lijst. Die is te veel op basis van hobby en lobby samengesteld. Uit eigen onderzoek was hem bovendien gebleken dat er inmiddels werken op de lijst waren verdwenen of vernietigd en dat bij andere de toeschrijving niet kon kloppen.
 

Vijfde Europese anti-witwasrichtlijn

Naar aanleiding van een vraag over vertraging bij exportvergunningen wees mr. Paul Russell er nog op dat dit het gevolg was van intensievere controle van de douane op transacties in de kunsthandel. Per 10 januari 2020 geldt de vijfde Europese anti-witwasrichtlijn en moeten ook bij girale transacties boven de € 10.000,- de verkoper en koper worden gescreend.
 

Meer informatie

Heeft u vragen over het advies van de Commissie-Pechtold? Of heeft u behoefte aan juridische ondersteuning in een kunstkwestie? Neem dan contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.