Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Shop-in-shopovereenkomst: tips en aandachtspunten!

Publicatiedatum 22 februari 2017

Gaat u een shop-in-shopovereenkomst sluiten? Dit is waar u op moet letten.

shop-in-shop-social-media.7dad1e

De term “shop-in-shop” kan heel letterlijk worden genomen. Een shop-in-shopconcept is namelijk een winkel in een winkel. Een grote winkel of een warenhuis stelt een deel van haar winkeloppervlak ter beschikking aan een andere winkel. De andere winkel mag in dat gedeelte haar eigen merk exploiteren. Deze formule wint aan populariteit. Bijvoorbeeld De Bijenkorf is een typisch voorbeeld van een hoofdwinkelier die steeds meer gebruik maakt van shop-in-shopformules.

Verschillende vormen shop-in-shop

Er zijn verschillende soorten shop-in-shopformules. Zoals de concessie-, exploitatie-, samenwerkings- en huurovereenkomst. Meestal wordt er gekozen voor de laatste optie. Hierbij wordt een deel van de winkel (onder)verhuurd aan de shop-in-shophouder.

Afspraken in de shop-in-shopovereenkomst

Bij het sluiten van een contract voor een shop-in-shop komt veel kijken. Partijen moeten namelijk niet alleen aandacht besteden aan het maken van de gebruikelijke afspraken over bijvoorbeeld de hoogte van de gebruiksvergoeding/huurprijs, de duur van de overeenkomst en de wijze van beëindiging van de samenwerking.

De hoofdwinkelier en shop-in-shophouder doen er goed aan ook schriftelijk afspraken vast te leggen over het volgende:

 • Inrichting: richt de exploitant de shop in? Of juist de hoofdwinkelier? Moeten partijen de concepten onderling afstemmen? Hoe vaak wijzigt de inrichting? Wie betaalt de kosten voor de inrichting en de periodieke wijziging hiervan?
 • Personeel: neemt de exploitant zelf personeel in dienst? Of is dit de verantwoordelijkheid van de hoofdwinkelier? Wie is aansprakelijk voor het functioneren en de veiligheid van de werknemers?
 • Onderhoud: wie onderhoudt de shop-in-shopruimte? Wie is aansprakelijk voor gebreken daaraan of in de omgeving daarvan?
 • Betaling: hoe wordt er betaald voor producten van de shop-in-shop?
 • Concurrentie: in hoeverre mag de hoofdwinkelier concurrenten van de shop-in-shop elders in het winkelpand vestigen? Wat wordt er precies verstaan onder concurrentie?
 • Bestemming: wat mag de exploitant doen met de beschikbaar gestelde winkelruimte? Mag de shop-in-shophouder zijn eigen assortiment bepalen? Of moet hij afstemmen met de hoofdwinkelier?

Restaurant-in-shop

Bij shop-in-shop gaat het niet alleen om een kledingwinkel in een kledingwinkel of warenhuis. In één grote winkel worden namelijk vaak de verschillende functies retail, horeca, dienstverlening en cultuur gecombineerd. Op die manier zullen er niet alleen ‘shop-in-shops’, maar ook bijvoorbeeld ‘restaurant-in-shops’ ontstaan.

U mag echter niet zomaar alle functies combineren. Zowel de huurder als de verhuurder moet hierbij rekening houden met de regels voor blurring.

Meer informatie

Wilt u meer weten over shop-in-shop? En waar u rekening mee moet houden bij het sluiten van een shop-in-shopcontract? Neem dan gerust eens contact met ons op. Wij helpen u graag!

  Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

  Gerelateerde publicaties

  Wat betekent de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) voor schuldeisers?

  De WHOA maakt het makkelijker voor een bedrijf dat failliet dreigt te gaan om een faillissement te voorkomen. Dat kan door een bindend akkoord met alle schuldeisers, ook als zij niet allemaal met het akkoord instemmen. Welke rechten hebben schuldeisers in de WHOA-procedure?

  Lees meer

  Nieuwe Europese Verordening Productveiligheid

  Op 12 juni 2023 is de nieuwe Verordening Productveiligheid in werking getreden. Per 13 december 2024 moeten producten aan deze verordening voldoen. Welke gevolgen heeft de nieuwe productveiligheidsverordening? En welke ondernemers moeten nu al maatregelen gaan nemen?

  Lees meer

  Vastgoed: 3 verschillen tussen renovatie en onderhoud bij huur

  Gebouwen kunnen tijdloos zijn, maar eens in de zoveel tijd zullen er werkzaamheden moeten worden uitgevoerd om verval te voorkomen. Huurder en verhuurder hebben verschillende rechten en plichten al naar gelang de werkzaamheden zijn aan te merken als renovatie of (dringend) onderhoud.

  Lees meer

  Fraud prevention in the company

  Fraud causes billions in damages each year. Companies face, for example, fraudulent contracting parties, directors and employees. The management and supervisory board might play the most important role in a company when it comes to fraud prevention. In this newsletter we will give them some legal tools to prevent fraud.

  Lees meer

  Huur bedrijfsruimte: huurtermijnen

  Het grootste verschil tussen 230a- en 290-bedrijfsruimte is de minimale termijn van de huurovereenkomst. De langere huurtermijn voor 290-bedrijfsruimte geeft detailhandel en horeca meer tijd om hun investeringen terug te verdienen. Wat zijn de huurtermijnen voor de verschillende soorten bedrijfsruimte?

  Lees meer

  Protecting your company’s assets and interests. The importance of getting it right from the start

  Company directors and company owners are more than ever reliant on assets such as a company’s brand name, patented inventions, trade secrets, customer data base and skillful employees. Yet, all too often, when faced with a potential infringement or misappropriation, companies find themselves woefully underprepared in terms of risk management. This may prove highly detrimental to the company’s best interests.

  Lees meer