Shop-in-shopovereenkomst: tips en aandachtspunten!

Publicatiedatum 22 februari 2017
Gaat u een shop-in-shopovereenkomst sluiten? Dit is waar u op moet letten.

shop-in-shop-social-media.7dad1e

De term “shop-in-shop” kan heel letterlijk worden genomen. Een shop-in-shopconcept is namelijk een winkel in een winkel. Een grote winkel of een warenhuis stelt een deel van haar winkeloppervlak ter beschikking aan een andere winkel. De andere winkel mag in dat gedeelte haar eigen merk exploiteren. Deze formule wint aan populariteit. Bijvoorbeeld De Bijenkorf is een typisch voorbeeld van een hoofdwinkelier die steeds meer gebruik maakt van shop-in-shopformules.

Verschillende vormen shop-in-shop

Er zijn verschillende soorten shop-in-shopformules. Zoals de concessie-, exploitatie-, samenwerkings- en huurovereenkomst. Meestal wordt er gekozen voor de laatste optie. Hierbij wordt een deel van de winkel (onder)verhuurd aan de shop-in-shophouder.

Afspraken in de shop-in-shopovereenkomst

Bij het sluiten van een contract voor een shop-in-shop komt veel kijken. Partijen moeten namelijk niet alleen aandacht besteden aan het maken van de gebruikelijke afspraken over bijvoorbeeld de hoogte van de gebruiksvergoeding/huurprijs, de duur van de overeenkomst en de wijze van beëindiging van de samenwerking.

De hoofdwinkelier en shop-in-shophouder doen er goed aan ook schriftelijk afspraken vast te leggen over het volgende:

 • Inrichting: richt de exploitant de shop in? Of juist de hoofdwinkelier? Moeten partijen de concepten onderling afstemmen? Hoe vaak wijzigt de inrichting? Wie betaalt de kosten voor de inrichting en de periodieke wijziging hiervan?
 • Personeel: neemt de exploitant zelf personeel in dienst? Of is dit de verantwoordelijkheid van de hoofdwinkelier? Wie is aansprakelijk voor het functioneren en de veiligheid van de werknemers?
 • Onderhoud: wie onderhoudt de shop-in-shopruimte? Wie is aansprakelijk voor gebreken daaraan of in de omgeving daarvan?
 • Betaling: hoe wordt er betaald voor producten van de shop-in-shop?
 • Concurrentie: in hoeverre mag de hoofdwinkelier concurrenten van de shop-in-shop elders in het winkelpand vestigen? Wat wordt er precies verstaan onder concurrentie?
 • Bestemming: wat mag de exploitant doen met de beschikbaar gestelde winkelruimte? Mag de shop-in-shophouder zijn eigen assortiment bepalen? Of moet hij afstemmen met de hoofdwinkelier?

Restaurant-in-shop

Bij shop-in-shop gaat het niet alleen om een kledingwinkel in een kledingwinkel of warenhuis. In één grote winkel worden namelijk vaak de verschillende functies retail, horeca, dienstverlening en cultuur gecombineerd. Op die manier zullen er niet alleen ‘shop-in-shops’, maar ook bijvoorbeeld ‘restaurant-in-shops’ ontstaan.

U mag echter niet zomaar alle functies combineren. Zowel de huurder als de verhuurder moet hierbij rekening houden met de regels voor blurring.

Meer informatie

Wilt u meer weten over shop-in-shop? En waar u rekening mee moet houden bij het sluiten van een shop-in-shopcontract? Neem dan gerust eens contact met ons op. Wij helpen u graag!

  Deel op social media

  • Retail
  • Vastgoed en huur

  Berekening huurprijsverlaging wegens lockdown

  16 september 2021

  Hoe berekent de rechter een lagere huurprijs vanwege de lockdown? Telt online omzet mee? Maakt het wat uit of sprake is van een grote of kleine huurder of verhuurder?

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Questions and challenges during COVID-19: Dutch employment law, tenancy law and contract law

  13 september 2021

  In this article, we will discuss several questions and challenges in the field of Dutch employment law, tenancy law and contract law during COVID-19.

  lees verder
  • Ondernemingsrecht

  Is een managementovereenkomst een arbeidsovereenkomst of een opdrachtovereenkomst?

  26 augustus 2021

  Hebben de nieuwe regels van de Hoge Raad voor het beoordelen van arbeidsovereenkomsten ook gevolgen voor de managementovereenkomst? De rechtspraak is er nog niet uit. Dat blijkt uit uitspraken van het Hof Arnhem-Leeuwarden en de Rechtbank Midden-Nederland over de managementovereenkomst van de CFO van de Volksbank.

  lees verder
  • Franchise, distributie en agentuur
  • Contracten

  Pas op met vage bewoordingen in franchiseovereenkomsten

  24 juni 2021

  Het is belangrijk om in overeenkomsten duidelijke en ondubbelzinnige taal te gebruiken. Dat blijkt nog maar eens uit een recente uitspraak van de Hoge Raad. Door onduidelijkheden in de franchiseovereenkomsten hebben franchisenemers van Albert Heijn mogelijk miljoenen misgelopen.

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  17 juni 2021: Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer”

  17 juni 2021

  Heeft u het webinar gemist? Bekijk dan de opname hiervan! Als uw werknemer zich ziek meldt, roept dit tal van lastige vragen op. Wat zijn uw re-integratieverplichtingen tijdens de ziekteperiode? Wat mag u – met het oog op privacywetgeving – wel en niet noteren over uw zieke werknemer? Tijdens het webinar op 17 juni 2021 gaven wij een praktische toelichting op deze en andere vragen.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Let op met de werkgeversverklaring!

  14 juni 2021

  Voor het sluiten van een hypotheek of een huurcontract vragen de bank of de verhuurder vaak om een werkgeversverklaring. Zo’n verklaring kan onbedoelde gevolgen hebben voor de werkgever. Waarop moet u letten?

  lees verder
  • Mode en luxury
  • Procederen, arbitrage en mediation

  De voordelen van arbitrage

  19 mei 2021

  Procederen hoeft niet altijd bij een rechter. Er zijn ook andere manieren om een juridisch conflict op te lossen. Een belangrijk en vaak aantrekkelijk alternatief is arbitrage. Zeker als u internationaal zaken doet. Wat zijn de voordelen van arbitrage?

  lees verder
  • Expats
  • Arbeidsrecht en ontslag

  The Netherlands: Gateway to Europe

  3 mei 2021

  The Netherlands likes to present itself as “the gateway to Europe.” And not without reason: excellent travel connections (Schiphol Amsterdam Airport and Rotterdam Seaport) and a highly educated population speaking several languages.

  lees verder