Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Shop-in-shopovereenkomst: tips en aandachtspunten!

Publicatiedatum 22 februari 2017

Gaat u een shop-in-shopovereenkomst sluiten? Dit is waar u op moet letten.

shop-in-shop-social-media.7dad1e

De term “shop-in-shop” kan heel letterlijk worden genomen. Een shop-in-shopconcept is namelijk een winkel in een winkel. Een grote winkel of een warenhuis stelt een deel van haar winkeloppervlak ter beschikking aan een andere winkel. De andere winkel mag in dat gedeelte haar eigen merk exploiteren. Deze formule wint aan populariteit. Bijvoorbeeld De Bijenkorf is een typisch voorbeeld van een hoofdwinkelier die steeds meer gebruik maakt van shop-in-shopformules.

Verschillende vormen shop-in-shop

Er zijn verschillende soorten shop-in-shopformules. Zoals de concessie-, exploitatie-, samenwerkings- en huurovereenkomst. Meestal wordt er gekozen voor de laatste optie. Hierbij wordt een deel van de winkel (onder)verhuurd aan de shop-in-shophouder.

Afspraken in de shop-in-shopovereenkomst

Bij het sluiten van een contract voor een shop-in-shop komt veel kijken. Partijen moeten namelijk niet alleen aandacht besteden aan het maken van de gebruikelijke afspraken over bijvoorbeeld de hoogte van de gebruiksvergoeding/huurprijs, de duur van de overeenkomst en de wijze van beëindiging van de samenwerking.

De hoofdwinkelier en shop-in-shophouder doen er goed aan ook schriftelijk afspraken vast te leggen over het volgende:

  • Inrichting: richt de exploitant de shop in? Of juist de hoofdwinkelier? Moeten partijen de concepten onderling afstemmen? Hoe vaak wijzigt de inrichting? Wie betaalt de kosten voor de inrichting en de periodieke wijziging hiervan?
  • Personeel: neemt de exploitant zelf personeel in dienst? Of is dit de verantwoordelijkheid van de hoofdwinkelier? Wie is aansprakelijk voor het functioneren en de veiligheid van de werknemers?
  • Onderhoud: wie onderhoudt de shop-in-shopruimte? Wie is aansprakelijk voor gebreken daaraan of in de omgeving daarvan?
  • Betaling: hoe wordt er betaald voor producten van de shop-in-shop?
  • Concurrentie: in hoeverre mag de hoofdwinkelier concurrenten van de shop-in-shop elders in het winkelpand vestigen? Wat wordt er precies verstaan onder concurrentie?
  • Bestemming: wat mag de exploitant doen met de beschikbaar gestelde winkelruimte? Mag de shop-in-shophouder zijn eigen assortiment bepalen? Of moet hij afstemmen met de hoofdwinkelier?

Restaurant-in-shop

Bij shop-in-shop gaat het niet alleen om een kledingwinkel in een kledingwinkel of warenhuis. In één grote winkel worden namelijk vaak de verschillende functies retail, horeca, dienstverlening en cultuur gecombineerd. Op die manier zullen er niet alleen ‘shop-in-shops’, maar ook bijvoorbeeld ‘restaurant-in-shops’ ontstaan.

U mag echter niet zomaar alle functies combineren. Zowel de huurder als de verhuurder moet hierbij rekening houden met de regels voor blurring.

Meer informatie

Wilt u meer weten over shop-in-shop? En waar u rekening mee moet houden bij het sluiten van een shop-in-shopcontract? Neem dan gerust eens contact met ons op. Wij helpen u graag!

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Werknemer of zzp’er, hoe bepaal je dat?

    Zowel het kabinet als de Belastingdienst willen niet dat werknemers werken als opdrachtnemers. Hoe zorgt u als opdrachtgever ervoor dat uw opdrachtnemer niet als werknemer wordt beschouwd? En wanneer kunt u toch beter een arbeidsovereenkomst sluiten om gedoe met de overheid te vermijden?

    Lees meer

    Huur bedrijfsruimte: het verschil tussen 230a- en 290-bedrijfsruimte

    Wanneer is sprake van 230a-bedrijfsruimte en wanneer van 290-bedrijfsruimte? Wat betekenen deze termen eigenlijk? En vooral: welke gevolgen heeft dit verschil voor verhuurders en huurders van deze bedrijfsruimte?

    Lees meer

    Wet goed verhuurderschap

    Met een nieuwe wet die per 1 juli van kracht zou moeten worden wil de regering uitbuiting van huurders door malafide verhuurders en bemiddelaars van woonruimte aanpakken. De Wet goed verhuurderschap is echter ook voor bonafide verhuurders van belang omdat er voor alle verhuurders nieuwe verplichtingen komen. Waar moeten verhuurders voortaan rekening mee houden?

    Lees meer

    Circulair bouwen: 3 tips om verlies van uw eigendommen te voorkomen

    Omdat duurzame producten als zonnepanelen en herbruikbare vloeren en muren erg duur kunnen zijn, worden deze steeds vaker verhuurd. Hierdoor kunnen ook mensen en bedrijven met een kleinere beurs investeren in duurzaamheid. Verhuurders van deze duurzame producten lopen echter het risico hun eigendommen te verliezen door juridische regels. Hoe kunnen zij dit risico verkleinen?

    Lees meer

    Juridische Top 2022

    Wat was het belangrijkste en meest interessante juridische nieuws van 2022? Bekijk onze top 10 van berichten uit 2022.

    Lees meer

    Gerechtelijke bewaring en opslagkosten veilinghuis

    Veilinghuis BVA Auctions was blij met de kans om in opdracht van de Gemeente Den Helder de collectie van de bekende kunstenaar Rob Scholte te verkopen. Aan die blijdschap kwam een eind toen de 8000 werken meer dan een jaar in de opslag bleven staan, omdat de veiling steeds moest worden uitgesteld. Kon het veilinghuis de overeenkomst ontbinden? Of blokkeerde de rechter dat omdat sprake was van gerechtelijke bewaring?

    Lees meer