Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

Het belang van een nevenwerkzaamhedenbeding mét boete

Publicatiedatum 14 oktober 2019
Een werknemer met een nevenwerkzaamhedenbeding mag zonder toestemming van de werkgever geen andere werkzaamheden verrichten. Zo kan worden voorkomen dat een werknemer te veel werkt of concurrerend werk doet. Overtreedt de werknemer het beding, dan moet hij meestal een boete betalen. Weet de werkgever dat de werknemer nevenwerkzaamheden verricht en accepteert hij dit stilzwijgend, dan is het moeilijker om een beroep te doen op het beding.

ontslag statutair bestuurder - weblijst

Een nevenwerkzaamhedenbeding verbiedt een werknemer om zonder toestemming van de werkgever andere werkzaamheden te verrichten. Doel hiervan is te voorkomen dat een werknemer te veel werkt of concurrerend werk doet. Op overtreding van dit beding wordt doorgaans een boete gesteld. Als de werkgever op de hoogte is van de nevenwerkzaamheden en deze stilzwijgend heeft geaccepteerd, dan wordt het moeilijker om een beroep te doen op het beding.

Boete op nevenwerkzaamheden

Soms leidt de toepassing van een nevenwerkzaamhedenbeding in combinatie met het boetebeding tot spectaculaire resultaten. Zo kreeg onlangs een managing director in plaats van de geëiste bonus van een ton een boete van zo’n € 700.000,- Wat speelde hier?

Bij controle van de boekhouding van Oceanteam Shipping ontdekte een accountant betalingen van bijna een miljoen euro aan een bedrijf dat 100% eigendom is van de eigen managing director. De accountant gaf daarom geen goedkeuring aan de jaarrekening. Oceanteam schorste hierna de directeur hangende het onderzoek naar de facturen. Deze eiste daarop via de rechter zijn bonus over het voorgaande jaar op, inclusief verdubbeling wegens te laat betalen, hoewel hij eerst met uitstel daarvan akkoord was gegaan.

Oceanteam diende een tegenvordering in. In de arbeidsovereenkomst stonden een geheimhoudingsbeding en een nevenwerkzaamhedenbeding. Op overtreding van de bedingen stond een boete van € 4.500,- per overtreding en € 450,- per dag dat de overtreding voortduurde. Samen met de kosten van het onderzoek naar de facturen kwam dit op € 760.000,-.

Weet werkgever van nevenwerkzaamheden?

De grootste post vormde de overtreding van het nevenwerkzaamhedenbeding: € 620.100,-. Daarover ging dan ook de hoofdmoot van de juridische procedure. Kernvraag was of de werkgever wist dat de werknemer deze nevenwerkzaamheden uitoefende en daar dus stilzwijgend mee akkoord was gegaan. De werknemer probeerde dit door middel van getuigen aan te tonen, maar slaagde daar niet in.

Geheimhoudingsbeding

Het geheimhoudingsbeding was maar liefst 18 keer overtreden doordat de managing director mails aan Oceanteam doorstuurde naar bedrijven waarmee hij via zijn eigen bv zaken deed. Hieronder waren verzoeken om een offerte, die hij doorgaf aan directe concurrenten van Oceanteam. Ondertussen liet hij zich voor dit “advieswerk” betalen. Dit leidde tot een boete van in totaal € 81.000,-.

Geen bonus, maar boete

Kortom: de managing director was de boetes verschuldigd en diende ook de kosten van het onderzoek naar zijn wangedrag te voldoen. De rechter ging hierbij er vanuit dat hij door zijn aandeelhouderschap en directeurschap van zijn eigen bv dagelijks het nevenwerkzaamhedenbeding had overtreden. En met dergelijke misdragingen was er uiteraard ook geen reden meer om de beloofde bonussen uit te keren.

Bovenop de boetes (€ 700.000,-) kwamen nog de kosten van het onderzoek naar de facturen (bijna € 60.000,-) en de proceskosten (ruim € 14.000,-). In plaats van de bonus van een ton mag de voormalig managing director ruim € 770.000,- aftikken. Dat zal wel lukken. Hij schreef in een mail vanuit het bedrijfsaccount over het resultaat van zijn eigen bv: “Redelijk wat geluk gehad hier in en hoef me in principe niet meer druk te maken.”

Meer informatie

Wilt u dat wij een nevenwerkzaamhedenbeding en boetebeding voor u opstellen? Of een model-arbeidscontract? Of heeft u andere vragen over arbeidsrecht? Neem contact met ons op:

  Deel op social media

  • Arbeidsrecht en ontslag

  Arbeidsovereenkomst: 8 handige bedingen om op te nemen

  28 oktober 2020

  Wat kunt u wel en niet opnemen in een arbeidsovereenkomst, wat houden verschillende bepalingen in en waar moet u op letten?

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Boete én schadevergoeding door werknemer?

  15 januari 2019

  Aan welke voorwaarden dient een boetebeding te voldoen? Kunt u als werkgever naast een boete ook nog schadevergoeding eisen?

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Three important topics to include in your employment contract under Dutch, US and UK law

  15 juli 2021

  In the last issue of Stare Decisis, Priscilla de Leede of Russell Advocaten, Mary Edenfield of Mateer Harbert and Ed Belam of Marriott Harrison discuss the most important topics to include in your employment contracts regarding the termination of the contract. There are some important differences to take into account!

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  17 juni 2021: Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer”

  17 juni 2021

  Heeft u het webinar gemist? Bekijk dan de opname hiervan! Als uw werknemer zich ziek meldt, roept dit tal van lastige vragen op. Wat zijn uw re-integratieverplichtingen tijdens de ziekteperiode? Wat mag u – met het oog op privacywetgeving – wel en niet noteren over uw zieke werknemer? Tijdens het webinar op 17 juni 2021 gaven wij een praktische toelichting op deze en andere vragen.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Ontslag zieke statutair bestuurder

  17 juni 2021

  Een zieke werknemer mag niet worden ontslagen. Een werknemer die weet dat ontslag dreigt, kan echter niet daaraan ontkomen door zich ziek te melden. Maar wanneer weet de werknemer dat dit het geval is? Die vraag stond centraal bij de rechtszaak over het ontslag van de CFO van de Volksbank.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Let op met de werkgeversverklaring!

  14 juni 2021

  Voor het sluiten van een hypotheek of een huurcontract vragen de bank of de verhuurder vaak om een werkgeversverklaring. Zo’n verklaring kan onbedoelde gevolgen hebben voor de werkgever. Waarop moet u letten?

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Wettelijk minimumloon per 1 juli 2021

  2 juni 2021

  De hoogte van het wettelijk minimumloon verandert per 1 juli 2021. Wat zijn de nieuwe bedragen?

  lees verder
  • Expats
  • Arbeidsrecht en ontslag

  The Netherlands: Gateway to Europe

  3 mei 2021

  The Netherlands likes to present itself as “the gateway to Europe.” And not without reason: excellent travel connections (Schiphol Amsterdam Airport and Rotterdam Seaport) and a highly educated population speaking several languages.

  lees verder