Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Jan Dop
mr. Jan Dop
advocaat partner

Jan Dop staat nationale en internationale bedrijven bij in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Hij werkt sinds 1995 als advocaat bij Russell, sinds 2011 als partner.
 

@: jan.dop@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Het belang van een nevenwerkzaamhedenbeding mét boete

Publicatiedatum: 14 oktober 2019

Geen bonus maar boete van 7 tonEen nevenwerkzaamhedenbeding verbiedt een werknemer om zonder toestemming van de werkgever andere werkzaamheden te verrichten. Doel hiervan is te voorkomen dat een werknemer te veel werkt of concurrerend werk doet. Op overtreding van dit beding wordt doorgaans een boete gesteld. Als de werkgever op de hoogte is van de nevenwerkzaamheden en deze stilzwijgend heeft geaccepteerd, wordt het moeilijker om een beroep te doen op het beding.
 

Boete op nevenwerkzaamheden

Soms leidt de toepassing van een nevenwerkzaamhedenbeding in combinatie met het boetebeding tot spectaculaire resultaten. Zo kreeg onlangs een managing director in plaats van de geëiste bonus van een ton een boete van zo’n € 700.000,- Wat speelde hier?

Bij controle van de boekhouding van Oceanteam Shipping ontdekte een accountant betalingen van bijna een miljoen euro aan een bedrijf dat 100% eigendom is van de eigen managing director. De accountant gaf daarom geen goedkeuring aan de jaarrekening. Oceanteam schorste hierna de directeur hangende het onderzoek naar de facturen. Deze eiste daarop via de rechter zijn bonus over het voorgaande jaar op, inclusief verdubbeling wegens te laat betalen, hoewel hij eerst met uitstel daarvan akkoord was gegaan.

Oceanteam diende een tegenvordering in. In de arbeidsovereenkomst stonden een geheimhoudingsbeding en een nevenwerkzaamhedenbeding. Op overtreding van de bedingen stond een boete van € 4.500,- per overtreding en € 450,- per dag dat de overtreding voortduurde. Samen met de kosten van het onderzoek naar de facturen kwam dit op € 760.000,-.
 

Weet werkgever van nevenwerkzaamheden?

De grootste post vormde de overtreding van het nevenwerkzaamhedenbeding: € 620.100,-. Daarover ging dan ook de hoofdmoot van de juridische procedure. Kernvraag was of de werkgever wist dat de werknemer deze nevenwerkzaamheden uitoefende en daar dus stilzwijgend mee akkoord was gegaan. De werknemer probeerde dit door middel van getuigen aan te tonen, maar slaagde daar niet in.
 

Geheimhoudingsbeding

Het geheimhoudingsbeding was maar liefst 18 keer overtreden doordat de managing director mails aan Oceanteam doorstuurde naar bedrijven waarmee hij via zijn eigen bv zaken deed. Hieronder waren verzoeken om een offerte, die hij doorgaf aan directe concurrenten van Oceanteam. Ondertussen liet hij zich voor dit “advieswerk” betalen. Dit leidde tot een boete van in totaal € 81.000,-.
 

Geen bonus, maar boete

Kortom: de managing director was de boetes verschuldigd en diende ook de kosten van het onderzoek naar zijn wangedrag te voldoen. De rechter ging hierbij er vanuit dat hij door zijn aandeelhouderschap en directeurschap van zijn eigen bv dagelijks het nevenwerkzaamhedenbeding had overtreden. En met dergelijke misdragingen was er uiteraard ook geen reden meer om de beloofde bonussen uit te keren.

Bovenop de boetes (€ 700.000,-) kwamen nog de kosten van het onderzoek naar de facturen (bijna € 60.000,-) en de proceskosten (ruim € 14.000,-). In plaats van de bonus van een ton mag de voormalig managing director ruim € 770.000,- aftikken. Dat zal wel lukken. Hij schreef in een mail vanuit het bedrijfsaccount over het resultaat van zijn eigen bv: “Redelijk wat geluk gehad hier in en hoef me in principe niet meer druk te maken.”
 

Meer informatie

Wilt u dat wij een nevenwerkzaamhedenbeding en boetebeding voor u opstellen? Of een model-arbeidscontract? Of heeft u andere vragen over arbeidsrecht? Neem contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.