Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

Let op met de werkgeversverklaring!

Publicatiedatum 14 juni 2021
Voor het sluiten van een hypotheek of een huurcontract vragen de bank of de verhuurder vaak om een werkgeversverklaring. Zo’n verklaring kan onbedoelde gevolgen hebben voor de werkgever. Waarop moet u letten?

werkgeversverklaring-hypotheek

Wie een hypotheek wil of een huis gaat huren, moet vaak bewijzen over voldoende vaste inkomsten te beschikken. Dat kan bij werknemers doordat de werkgever een werkgeversverklaring invult of in een brief aangeeft dat de werknemer een vast dienstverband heeft. Hebben dergelijke verklaringen ook consequenties als deze suggereren dat er sprake is van een vast contract, terwijl het een tijdelijk dienstverband is?

Werkgeversverklaring

Een werkgeversverklaring moet naar waarheid worden ingevuld. Door de vraagstelling van de bank of de verhuurder kan er echter ruimte zijn om de indruk te wekken van een vast dienstverband zonder onwaarheid te schrijven.

Kan de werknemer op grond van de melding dat het dienstverband niet op korte termijn beëindigd zal worden, claimen dat hij een vast contract heeft? Nee, de werkgeversverklaring is een mededeling aan de bank. De werknemer kan dus geen beroep doen op de werkgeversverklaring tegenover de werkgever. Wil de werknemer bewijzen dat hij een vast dienstverband heeft, dan is aanvullend bewijs nodig.

Werkgeversverklaring als aanzegging

Het omgekeerde kan wel gelden. In een recente zaak claimde een werknemer de aanzegvergoeding omdat het einde van zijn tijdelijke contract niet schriftelijk zou zijn aangezegd. Daar was de werkgever het niet mee eens. De werknemer had een werkgeversverklaring gekregen waarin stond dat het dienstverband niet werd verlengd. Bovendien was dit de werknemer ook vooraf mondeling medegedeeld. En als klap op de vuurpijl was de werknemer ook al gaan meelopen in een ander bedrijf. Onduidelijkheid dat het contract zou eindigen, was er dus niet. De rechter oordeelde daarom dat tijdig schriftelijk was aangezegd.

Brief werkgever voor hypotheek

De werkgever kan ook zekerheid geven over het bestaan van een vast contract door dit in een brief te bevestigen. Een werkgeversverklaring is echter praktischer. Dan weet u namelijk dat u alles heeft ingevuld wat de bank wil weten. Maar er is nog een belangrijke reden om niet zelf een brief te schrijven.

Bij een werkgeversverklaring is het doel van de verklaring meteen duidelijk: het verkrijgen van een hypotheek. Bij een brief niet, als dit doel niet in de brief staat. Ontbreekt de vermelding van het doel, dan kan de werknemer wel een beroep doen op de verklaring in de brief.

Dit blijkt uit een andere recente zaak. Hier stelde de werkgever dat de werkneemster geen vast contract had. De brief waarin werd gemeld dat zij een contract voor onbepaalde tijd had, was alleen bedoeld om haar te helpen met het krijgen van een hypotheek. De rechter accepteerde deze verklaring niet. Er was dus een vast contract en de werkgever diende het loon te blijven betalen. Ook over de bijna vier maanden waarin de werkneemster niet had gewerkt.

Was dit te voorkomen door een side letter waarin was uitgelegd dat de brief alleen was geschreven voor het krijgen van de hypotheek? En dat de werknemer daaraan dus geen rechten kon ontlenen? Misschien. Maar u wilt als werkgever ook niet aan de rechter moeten uitleggen dat u tegen een bank heeft gelogen.

Advocaat arbeidsrecht

Wilt u uw werknemer helpen met het krijgen van een hypotheek, maar dan zonder risico? Heeft u vragen over de aanzegging van het einde van een tijdelijk dienstverband? Of wilt u een geschil met een werknemer aan ons voorleggen? Neem dan contact met ons op:

  Deel op social media

  • Arbeidsrecht en ontslag

  Three important topics to include in your employment contract under Dutch, US and UK law

  15 juli 2021

  In the last issue of Stare Decisis, Priscilla de Leede of Russell Advocaten, Mary Edenfield of Mateer Harbert and Ed Belam of Marriott Harrison discuss the most important topics to include in your employment contracts regarding the termination of the contract. There are some important differences to take into account!

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  17 juni 2021: Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer”

  17 juni 2021

  Heeft u het webinar gemist? Bekijk dan de opname hiervan! Als uw werknemer zich ziek meldt, roept dit tal van lastige vragen op. Wat zijn uw re-integratieverplichtingen tijdens de ziekteperiode? Wat mag u – met het oog op privacywetgeving – wel en niet noteren over uw zieke werknemer? Tijdens het webinar op 17 juni 2021 gaven wij een praktische toelichting op deze en andere vragen.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Ontslag zieke statutair bestuurder

  17 juni 2021

  Een zieke werknemer mag niet worden ontslagen. Een werknemer die weet dat ontslag dreigt, kan echter niet daaraan ontkomen door zich ziek te melden. Maar wanneer weet de werknemer dat dit het geval is? Die vraag stond centraal bij de rechtszaak over het ontslag van de CFO van de Volksbank.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Wettelijk minimumloon per 1 juli 2021

  2 juni 2021

  De hoogte van het wettelijk minimumloon verandert per 1 juli 2021. Wat zijn de nieuwe bedragen?

  lees verder
  • Expats
  • Arbeidsrecht en ontslag

  The Netherlands: Gateway to Europe

  3 mei 2021

  The Netherlands likes to present itself as “the gateway to Europe.” And not without reason: excellent travel connections (Schiphol Amsterdam Airport and Rotterdam Seaport) and a highly educated population speaking several languages.

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Russell Advocaten aanbevolen door The Legal 500 2021

  20 april 2021

  Russell Advocaten is voor het 17e jaar op rij opgenomen in The Legal 500. We zijn blij met deze erkenning voor de kwaliteit van onze juridische dienstverlening door experts en cliënten. Lees wat zij over ons schrijven:

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Ontslag en vervaltermijnen

  8 april 2021

  Vervaltermijnen in het arbeidsrecht zijn strikt. Wie te laat is, kan niets meer doen tegen zijn ontslag en verspeelt het recht op vergoeding. Wat zijn de termijnen waar u op moet letten?

  lees verder
  • Retail
  • Vastgoed en huur

  Huurder en verhuurder moeten pijn van lockdown delen

  30 maart 2021

  Wanneer heeft een huurder recht op huurkorting? Hoe worden de gevolgen van de coronacrisis over verhuurder en huurder verdeeld?

  lees verder