Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

Contracten: Wanneer zijn algemene voorwaarden van toepassing?

Publicatiedatum 17 mei 2016
Met alleen het opstellen van algemene voorwaarden bent u er nog niet. U dient ervoor te zorgen dat deze ook daadwerkelijk van toepassing zijn op de overeenkomsten die u sluit. Hoe doet u dat?

russell advocaten algemene voorwaarden

Heeft uw onderneming al algemene voorwaarden opgesteld? Wij kunnen het u zeker aanraden! Met algemene voorwaarden kunt u er immers voor zorgen dat u niet bij iedere overeenkomst die u sluit apart hoeft te onderhandelen over de regels die van toepassing zijn en kunt u aansprakelijkheid uitsluiten of beperken. Echter, met alleen het opstellen van algemene voorwaarden bent u er nog niet. U dient ervoor te zorgen dat ze ook daadwerkelijk van toepassing zijn op de overeenkomsten die u sluit. Hoe doet u dat?

Overeenkomen van de algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden zijn van toepassing wanneer deze zijn overeengekomen. Hiervoor moeten zij door u worden aangeboden en door de wederpartij aanvaard. Voor of bij het sluiten van de overeenkomst dient u de algemene voorwaarden aan de wederpartij ter hand te stellen. Wanneer het niet mogelijk is deze letterlijk ter hand te stellen, bijvoorbeeld bij het sluiten van een overeenkomst via de telefoon, is het voldoende om aan de wederpartij te vertellen waar ze kunnen worden geraadpleegd en dat u ze op verzoek zal toezenden.

Bewijzen dat de algemene voorwaarden zijn overeengekomen

Ondanks dat algemene voorwaarden ook mondeling overeengekomen kunnen worden, is dit niet aan te raden. Wanneer er een geschil ontstaat tussen u en een contractspartij over het al dan niet van toepassing zijn van uw algemene voorwaarden, moet u namelijk kunnen bewijzen dat deze zijn overeengekomen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer u de wederpartij heeft laten tekenen voor ontvangst.

Vernietigbaarheid

Indien de wederpartij geen redelijke mogelijkheid heeft gehad kennis te nemen van de inhoud van de algemene voorwaarden, zijn deze vernietigbaar. De regels die u van toepassing wenste te verklaren op de overeenkomst gelden in dat geval niet.

Actie

 • Stel de algemene voorwaarden voor of tijdens het sluiten van de overeenkomst ter hand van de wederpartij;
 • Neem in de overeenkomst een ontvangstverklaring op; en
 • Laat de wederpartij tekenen voor ontvangst.

Meer informatie

Wilt u weten hoe u ervoor zorgt dat uw algemene voorwaarden van toepassing zijn of vraagt u zich af of er op een overeenkomst die u heeft gesloten algemene voorwaarden van toepassing zijn? Russell Advocaten beantwoordt graag uw vragen!

  Deel op social media

  • Franchise, distributie en agentuur
  • Contracten

  Pas op met vage bewoordingen in franchiseovereenkomsten

  24 juni 2021

  Het is belangrijk om in overeenkomsten duidelijke en ondubbelzinnige taal te gebruiken. Dat blijkt nog maar eens uit een recente uitspraak van de Hoge Raad. Door onduidelijkheden in de franchiseovereenkomsten hebben franchisenemers van Albert Heijn mogelijk miljoenen misgelopen.

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  17 juni 2021: Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer”

  17 juni 2021

  Heeft u het webinar gemist? Bekijk dan de opname hiervan! Als uw werknemer zich ziek meldt, roept dit tal van lastige vragen op. Wat zijn uw re-integratieverplichtingen tijdens de ziekteperiode? Wat mag u – met het oog op privacywetgeving – wel en niet noteren over uw zieke werknemer? Tijdens het webinar op 17 juni 2021 gaven wij een praktische toelichting op deze en andere vragen.

  lees verder
  • Mode en luxury
  • Procederen, arbitrage en mediation

  De voordelen van arbitrage

  19 mei 2021

  Procederen hoeft niet altijd bij een rechter. Er zijn ook andere manieren om een juridisch conflict op te lossen. Een belangrijk en vaak aantrekkelijk alternatief is arbitrage. Zeker als u internationaal zaken doet. Wat zijn de voordelen van arbitrage?

  lees verder
  • Expats
  • Arbeidsrecht en ontslag

  The Netherlands: Gateway to Europe

  3 mei 2021

  The Netherlands likes to present itself as “the gateway to Europe.” And not without reason: excellent travel connections (Schiphol Amsterdam Airport and Rotterdam Seaport) and a highly educated population speaking several languages.

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Russell Advocaten aanbevolen door The Legal 500 2021

  20 april 2021

  Russell Advocaten is voor het 17e jaar op rij opgenomen in The Legal 500. We zijn blij met deze erkenning voor de kwaliteit van onze juridische dienstverlening door experts en cliënten. Lees wat zij over ons schrijven:

  lees verder
  • Retail
  • Vastgoed en huur

  Huurder en verhuurder moeten pijn van lockdown delen

  30 maart 2021

  Wanneer heeft een huurder recht op huurkorting? Hoe worden de gevolgen van de coronacrisis over verhuurder en huurder verdeeld?

  lees verder
  • Kunst

  Nieuwe regels restitutiebeleid gelden ook voor oude zaken

  30 maart 2021

  Het Nederlandse restitutiebeleid keert terug naar de oorspronkelijke uitgangspunten en wordt terecht weer ruimhartiger. Ook kunnen oude zaken opnieuw worden voorgelegd. Wat verandert er in het beleid?

  lees verder
  • Kunst

  Voorstellen commissie-Buma onvoldoende voor bescherming Nederlands cultureel erfgoed

  3 maart 2021

  De veiling in New York van een tekening van Rubens door prinses Christina zorgde voor grote verontwaardiging en een discussie over het erfgoedbeleid in Nederland. Die resulteerde in twee adviescommissies, de commissie-Pechtold en de commissie-Buma. De laatste heeft een tussenadvies uitgebracht dat, als het wordt overgenomen, ingrijpende gevolgen kan hebben voor verzamelaars en kunsthandelaren in Nederland.

  lees verder