Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Thuiswerkende werknemers: 6 aandachtspunten voor werkgevers

Publicatiedatum 23 november 2022

Voor veel werknemers is hun woning een tweede werkplek geworden, terwijl sommige werknemers zelfs alleen nog maar vanuit huis werken. Waar moet u als werkgever op letten als u uw werknemers ook de mogelijkheid wilt bieden om (deels) vanuit huis te werken? Wij zetten zes aandachtspunten op een rijtje.

thuiswerken-werkgevers

1) Arbowetgeving

Als werkgever moet u zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Deze zorgplicht is ook van toepassing op thuiswerken, alhoewel hiervoor wel minder regels dan voor werken op kantoor gelden. Zo moet u zorgen voor een ergonomisch ingerichte thuiswerkplek voor uw werknemers. Dit houdt ook in dat als uw werknemers hiervoor niet de juiste benodigdheden hebben (zoals een goede bureaustoel), u deze aan uw werknemers beschikbaar moet stellen.

U moet dus nagaan of de thuiswerkplek van uw werknemers geschikt is (bijvoorbeeld met een checklist) en uw werknemers instrueren over hoe zij veilig en gezond thuis kunnen werken (bijvoorbeeld met een instructie over het ergonomisch afstellen van hun bureau en over een gezonde zithouding).

2) Recht op thuiswerken?

Misschien vragen werknemers aan u om geheel of gedeeltelijk thuis te mogen werken, maar weet u nog niet of u dit wilt toestaan. Moet u dan akkoord gaan met deze verzoeken? Thuiswerken is (nog) geen wettelijk recht. Momenteel kunnen werknemers onder voorwaarden wel een aanvraag doen om thuis te werken, maar de werkgever hoeft dit verzoek alleen te overwegen.

Eerder dit jaar heeft de Tweede Kamer ingestemd met de Wet werken waar je wilt. Als dit wetsvoorstel ook door de Eerste Kamer wordt aangenomen, mag een aanvraag tot thuiswerken in minder gevallen worden afgewezen. Kort gezegd, moet de werkgever dan aantonen dat zijn belangen zwaarder wegen dan die van de werknemer.

3) Informatiebeveiliging

Voor thuiswerkende werknemers kan de grens tussen privé en werk vervagen. Hierdoor kan het gebeuren dat bedrijfsdocumenten toch mee naar huis worden genomen of naar privé-apparaten worden doorgestuurd. Ook kan het zijn dat andere familieleden met een vertrouwelijk telefoongesprek mee kunnen luisteren. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over en afspraken te maken met uw werknemers over hoe bedrijfsgegevens – conform de AVG – worden beschermd.

Overigens kan ook de vraag rijzen of u uw werknemers tijdens het thuiswerken mag controleren, zoals door volgsoftware. Hierbij is het belangrijk om te realiseren dat dit wegens het recht op privacy alleen binnen beperkte kaders is toegestaan.

4) Thuiswerkvergoeding?

Als uw werknemers thuiswerken, maken zij extra kosten (zoals voor elektriciteit). U kunt deze kosten compenseren door een thuiswerkvergoeding te betalen. Het geven van zo’n vergoeding is echter niet verplicht. Dit kan wel anders zijn als een CAO van kracht is. Sommige CAO’s bepalen namelijk dat werknemers recht hebben op een thuiswerkvergoeding. Omdat de overheid thuiswerken wil stimuleren is deze vergoeding tot en met 2 euro per dag belastingvrij. Dit bedrag wordt voor 2023 verhoogd.

5) Thuiswerkbeleid

Als u structureel thuiswerken gaat toestaan dan is het verstandig om daarover een thuiswerkbeleid te maken en dit op te nemen in uw personeelshandboek. Hierin kunnen duidelijke afspraken worden gemaakt over het thuiswerken: hoe vaak en vanaf welke locatie(s) mag de werknemer thuiswerken en hoe zit het met de (on)bereikbaarheid van uw werknemer? Ook kunnen hierin afspraken worden gemaakt over de hiervoor genoemde thema’s, zoals de inrichting van de werkplek en de beveiliging.

6) Medezeggenschap

Houd er als laatste rekening mee dat de ondernemingsraad (OR) ook een rol speelt in het kader van thuiswerken. Zo heeft de OR een instemmingsrecht bij het invoeren of wijzigingen van een thuiswerkbeleid. Ook kan een thuiswerkbeleid op sommige punten adviesplichtig zijn, bijvoorbeeld als dit leidt tot een belangrijke investering ten behoeve van de onderneming.

Advocaat arbeidsrecht

Heeft u vragen over thuiswerken of wilt u dat wij een thuiswerkbeleid of -reglement voor u opstellen? Ook bij andere vragen of geschillen over arbeidsrecht zijn onze specialisten u graag van dienst. Neem contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Discriminatie tijdens het sollicitatieproces

    Discriminatie bij het werven en aannemen van nieuw personeel is niet toegestaan. Wanneer discrimineert u als werkgever tijdens het sollicitatieproces, zelfs onbedoeld? En hoe kunt u dit voorkomen, ook als u gebruik maakt van AI?

    Lees meer

    Hoe zegt u een duurovereenkomst op?

    Een duurovereenkomst kan in principe altijd worden opgezegd, ook als daarover geen afspraken zijn gemaakt. Maar dat kan niet zomaar. Waar moet u rekening mee houden bij de opzegging? En hoe zit het als u af wilt wijken van de gemaakte afspraken over opzegging van de overeenkomst?

    Lees meer

    Wetsvoorstel Meer zekerheid flexwerkers

    Met een nieuwe wet wil de regering de rechtspositie van flexwerkers verbeteren. Wat betekent het voor werkgevers en flexwerkers wanneer het wetsvoorstel wordt aangenomen? Met welke nieuwe regels moet u rekening houden?

    Lees meer

    Wettelijk minimumuurloon

    De hoogte van het wettelijk minimumuurloon verandert ieder half jaar. Wat zijn de nieuwe bedragen per 1 juli 2025?

    Lees meer

    28 juni 2025 European Accessibility Act: digitale producten en diensten moeten voor iedereen toegankelijk zijn

    Op 28 juni 2025 treedt de European Accessibility Act in werking. Dan moeten digitale producten en diensten ook voor personen met een beperking toegankelijk zijn. Voor welke bedrijven, producten en diensten geldt de wet? Met welke beperkingen moet u rekening houden? Wat zijn de gevolgen als u niet aan de wet voldoet?

    Lees meer

    Contracten: survival clauses

    Als een contract is beëindigd, kunnen er nog steeds verplichtingen zijn die u wilt dat je contractpartner nakomt, zoals garanties of vertrouwelijkheid. U kunt dit regelen door middel van “survival clauses”, bepalingen die het einde van het contract overleven. Waar moet u op letten bij het opnemen van dergelijke clausules?

    Lees meer