Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

Verboden prijsafspraken in distributieovereenkomsten

Publicatiedatum 12 juli 2017
Mag de leverancier bepalen voor welke prijs zijn distributeur producten of diensten moet verkopen? Ja en nee. De leverancier mag wel een maximumprijs vaststellen, maar geen minimumprijs. Dat laatste is namelijk verboden concurrentievervalsing.

distributie - weblijst

Distributieovereenkomst

Een distributieovereenkomst is een overeenkomst tussen een leverancier en een distributeur. De distributeur neemt producten of diensten af bij de leverancier, met de bedoeling deze vervolgens door te verkopen aan bijvoorbeeld een winkelier of een consument. Deze wederverkoop vindt, anders dan bij agentuur, plaats voor rekening en risico en in naam van de distributeur.

In een distributieovereenkomst worden allerlei afspraken tussen de leverancier en distributeur vastgelegd, bijvoorbeeld over:

 • de prijzen voor de producten/diensten;
 • de minimumafnameverplichting van de distributeur;
 • het gebied waarbinnen de distributeur de producten/diensten mag verkopen;
 • het exclusieve recht van de distributeur om producten/diensten van de leverancier te distribueren.

Prijsafspraken in een distributieovereenkomst

Verkoopprijs

Distributieovereenkomsten bevatten veelal afspraken over de prijs die de distributeur moet betalen voor de afname van de producten of diensten van de leverancier. Deze afspraken over de afnameprijs zijn geen verboden prijsafspraken en mogen dus gewoon worden gemaakt.

Wederverkoopprijs

Soms maken de leverancier en de distributeur niet alleen afspraken over de verkoopprijs, maar ook over de wederverkoopprijs. Dit is de prijs waarvoor de distributeur de producten of diensten verkoopt aan zijn afnemers. Voor afspraken over wederverkoopprijzen gelden strikte eisen. De leverancier mag wel een maximale wederverkoopprijs opleggen aan de distributeur of een adviesprijs opgeven voor wederverkoop. Afspraken over minimum- of vaste wederverkoopprijzen zijn echter verboden prijsafspraken.

Verticale prijsbinding

Het opleggen van een vaste- of minimumwederverkoopprijs aan de distributeur wordt ook wel verticale prijsbinding genoemd. Verticale prijsbinding is verboden onder het mededingingsrecht. Verticale prijsbinding kan namelijk de mededinging (concurrentie) op de markt beperken, wat ongunstig is voor consumenten.

Wanneer de leverancier en distributeur verboden prijsafspraken maken, dan kan de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de Nederlandse mededingingsautoriteit, hen een boete of een andere sanctie opleggen.

Meer informatie

Wilt u juridisch advies over (prijsafspraken in) een distributieovereenkomst? Heeft u hulp nodig bij het opstellen of toetsen van een distributieovereenkomst? Neem contact met ons op:

  Deel op social media

  • Franchise, distributie en agentuur
  • Contracten

  Pas op met vage bewoordingen in franchiseovereenkomsten

  24 juni 2021

  Het is belangrijk om in overeenkomsten duidelijke en ondubbelzinnige taal te gebruiken. Dat blijkt nog maar eens uit een recente uitspraak van de Hoge Raad. Door onduidelijkheden in de franchiseovereenkomsten hebben franchisenemers van Albert Heijn mogelijk miljoenen misgelopen.

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  17 juni 2021: Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer”

  17 juni 2021

  Heeft u het webinar gemist? Bekijk dan de opname hiervan! Als uw werknemer zich ziek meldt, roept dit tal van lastige vragen op. Wat zijn uw re-integratieverplichtingen tijdens de ziekteperiode? Wat mag u – met het oog op privacywetgeving – wel en niet noteren over uw zieke werknemer? Tijdens het webinar op 17 juni 2021 gaven wij een praktische toelichting op deze en andere vragen.

  lees verder
  • Mode en luxury
  • Procederen, arbitrage en mediation

  De voordelen van arbitrage

  19 mei 2021

  Procederen hoeft niet altijd bij een rechter. Er zijn ook andere manieren om een juridisch conflict op te lossen. Een belangrijk en vaak aantrekkelijk alternatief is arbitrage. Zeker als u internationaal zaken doet. Wat zijn de voordelen van arbitrage?

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Russell Advocaten aanbevolen door The Legal 500 2021

  20 april 2021

  Russell Advocaten is voor het 17e jaar op rij opgenomen in The Legal 500. We zijn blij met deze erkenning voor de kwaliteit van onze juridische dienstverlening door experts en cliënten. Lees wat zij over ons schrijven:

  lees verder
  • Retail
  • Vastgoed en huur

  Huurder en verhuurder moeten pijn van lockdown delen

  30 maart 2021

  Wanneer heeft een huurder recht op huurkorting? Hoe worden de gevolgen van de coronacrisis over verhuurder en huurder verdeeld?

  lees verder
  • Franchise, distributie en agentuur
  • Contracten

  Distribution & Agency in the Netherlands

  25 februari 2021

  Russell Advocaten heeft in de Lexology Guide Distribution & Agency het hoofdstuk over Nederland geschreven. Lexology is de grootste bron voor internationaal juridisch nieuws, analyses en inzichten voor advocatenkantoren en bedrijfsjuristen.

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Webinar “COVID-19: Reorganization, Job Loss & Stay”

  11 februari 2021

  We are hosting a special webinar “COVID-19: Reorganization, Job Loss & Stay” in cooperation with IN Amsterdam on 23 March. During the webinar, we will discuss issues that employers and international employees face due to the impact of the coronavirus. Register today!

  lees verder
  • Franchise, distributie en agentuur
  • Contracten

  Contracten: Hoe kunt u doorverkoop via internet beperken?

  5 februari 2021

  Verkoop via internet biedt vele mogelijkheden om klanten te bereiken, maar hoe houdt u als leverancier controle over de doorverkoop van uw producten via internet? Wat mag wel? Wat mag niet? Welke rechten hebben uw distributeurs?

  lees verder