Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

Contracten: Distributie of agentuur?

Publicatiedatum 23 september 2020
De distributie- en agentuurovereenkomst worden nogal eens door elkaar gehaald. Dat is ook niet zo gek: ze lijken veel op elkaar. Toch is het heel belangrijk om u bewust te zijn van de verschillen. Waarom is dit zo belangrijk? En wat zijn de verschillen?

distributie - weblijst

Distributie en agentuur

Zowel bij distributie als bij agentuur maakt een leverancier of producent gebruik van een tussenpersoon voor het promoten en verspreiden van zijn producten. Op het eerste gezicht lijkt het niet uit te maken hoe de relatie tussen de leverancier en de tussenpersoon wordt gekwalificeerd. Toch is de kwalificatie van wezenlijk belang. Naast de gelijkenissen zijn er namelijk ook belangrijke verschillen.

Verschillen tussen distributie en agentuur

 • De tussenpersoon in een agentuurrelatie (de handelsagent) handelt in naam en voor rekening en risico van de leverancier of producent (de principaal), terwijl de distributeur wordt gezien als een zelfstandig ondernemer, die optreedt uit eigen naam. De handelsagent is dus slechts een bemiddelaar. De distributeur koopt de producten of diensten in bij de leverancier of producent en gaat vervolgens zelf overeenkomsten aan met afnemers. De distributeur loopt daardoor meer financiële risico’s.
 • Bij de beëindiging van de agentuurovereenkomst heeft de agent meestal recht op een wettelijke klantenvergoeding (goodwill-vergoeding). De distributeur heeft dit recht niet. Wel kan de distributeur in bepaalde gevallen aanspraak maken op een (schade)vergoeding.
 • De agentuurovereenkomst is wettelijk geregeld, terwijl de distributieovereenkomst een onbenoemde overeenkomst is. De wet biedt de agent enige bescherming. Partijen zijn bij het aangaan van een distributieovereenkomst vrijer in het maken van afspraken. Worden afspraken echter niet of niet goed vastgelegd, dan kan dit zorgen voor onzekere situaties.
 • De opzegtermijn bij een distributieovereenkomst is in de regel een stuk langer dan de wettelijke opzeggingstermijn bij een agentuurovereenkomst.

Kwalificeer en leg het vast!

De toekomst laat zich lastig voorspellen. Toch is het bij het aangaan van een langdurige agentuur- of distributierelatie van belang dat u nadenkt over hoe de situatie er na een jaar, na twee jaar en na tien jaar uit zal zien. Duidelijkheid vooraf voorkomt veel gedoe achteraf. Besteed daarom aandacht aan het kwalificeren van de relatie (met name vragen als: voor wiens risico handelt de tussenpersoon en wie bepaalt de verkoopstrategie?), het feitelijk invulling geven aan deze kwalificatie en het opstellen van een deugdelijke schriftelijke distributie- of agentuurovereenkomst. Wij helpen u hier uiteraard graag bij! Neem contact met ons op:

  Deel op social media

  • Franchise, distributie en agentuur
  • Contracten

  Geoblocking: Gevolgen voor agentuur, distributie en franchise

  20 maart 2018

  Vanaf 3 december 2018 geldt binnen de EU een verbod op geoblocking door websites. Wat betekent dit voor de agentuur, distributie- en franchisebranche?

  lees verder
  • Franchise, distributie en agentuur
  • Contracten

  Verboden prijsafspraken in distributieovereenkomsten

  12 juli 2017

  Mag de leverancier bepalen voor welke prijs zijn distributeur producten of diensten moet verkopen?

  lees verder
  • Franchise, distributie en agentuur
  • Contracten

  Pas op met vage bewoordingen in franchiseovereenkomsten

  24 juni 2021

  Het is belangrijk om in overeenkomsten duidelijke en ondubbelzinnige taal te gebruiken. Dat blijkt nog maar eens uit een recente uitspraak van de Hoge Raad. Door onduidelijkheden in de franchiseovereenkomsten hebben franchisenemers van Albert Heijn mogelijk miljoenen misgelopen.

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  17 juni 2021: Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer”

  17 juni 2021

  Heeft u het webinar gemist? Bekijk dan de opname hiervan! Als uw werknemer zich ziek meldt, roept dit tal van lastige vragen op. Wat zijn uw re-integratieverplichtingen tijdens de ziekteperiode? Wat mag u – met het oog op privacywetgeving – wel en niet noteren over uw zieke werknemer? Tijdens het webinar op 17 juni 2021 gaven wij een praktische toelichting op deze en andere vragen.

  lees verder
  • Mode en luxury
  • Procederen, arbitrage en mediation

  De voordelen van arbitrage

  19 mei 2021

  Procederen hoeft niet altijd bij een rechter. Er zijn ook andere manieren om een juridisch conflict op te lossen. Een belangrijk en vaak aantrekkelijk alternatief is arbitrage. Zeker als u internationaal zaken doet. Wat zijn de voordelen van arbitrage?

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Russell Advocaten aanbevolen door The Legal 500 2021

  20 april 2021

  Russell Advocaten is voor het 17e jaar op rij opgenomen in The Legal 500. We zijn blij met deze erkenning voor de kwaliteit van onze juridische dienstverlening door experts en cliënten. Lees wat zij over ons schrijven:

  lees verder
  • Retail
  • Vastgoed en huur

  Huurder en verhuurder moeten pijn van lockdown delen

  30 maart 2021

  Wanneer heeft een huurder recht op huurkorting? Hoe worden de gevolgen van de coronacrisis over verhuurder en huurder verdeeld?

  lees verder
  • Franchise, distributie en agentuur
  • Contracten

  Distribution & Agency in the Netherlands

  25 februari 2021

  Russell Advocaten heeft in de Lexology Guide Distribution & Agency het hoofdstuk over Nederland geschreven. Lexology is de grootste bron voor internationaal juridisch nieuws, analyses en inzichten voor advocatenkantoren en bedrijfsjuristen.

  lees verder