Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Guus van Lieshout
mr. Guus van Lieshout
advocaat

Guus van Lieshout adviseert als advocaat internationale en nationale ondernemers. Het zwaartepunt van zijn praktijk ligt bij ondernemingsrecht, maar hij houdt zich ook bezig met contracten, (bestuurders)aansprakelijkheid en aandeelhoudersgeschillen. Guus werkt op de sectie ondernemingsrecht van Russell Advocaten.

 

@: guus.vanlieshout@russell.nl
t: 020 - 301 55 55


Tijdelijke huur/verhuur, harde voorwaarden

Publicatiedatum: 23 november 2017

ECLI:NL:RBMNE:2017:4759 en ECLI:NL:RBMNE:2017:3011Bij tijdelijke verhuur van woonruimte moet tijdig het einde van de huur worden aangekondigd. Waar moeten verhuurders op letten bij het opzeggingsbericht?

Huurovereenkomsten voor woonruimte gelden doorgaans voor minimaal 1 jaar met een automatische verlenging voor onbepaalde tijd. De huurder heeft huurbescherming; de verhuurder kan de huur slechts opzeggen indien hij daarvoor een wettelijke opzeggingsgrond kan aanvoeren, zoals slecht huurderschap of dringend eigen gebruik. In de praktijk betekent dit dat het voor een verhuurder lastig is om de huur te beëindigen.

Tijdelijke verhuur

Sinds 1 juli 2016 zijn er meer mogelijkheden voor tijdelijke verhuur van woonruimte. Er geldt een beperking van de huurbescherming als woonruimte wordt verhuurd voor één termijn van maximaal 2 jaar (zelfstandige woonruimte) of van maximaal 5 jaar (onzelfstandige woonruimte). Die huur eindigt van rechtswege aan het einde van de termijn, mits de verhuurder de huurder tijdig (niet eerder dan 3, en niet later dan uiterlijk 1 maand tevoren) schriftelijk kennisgeeft van de einddatum van de huur.
 

Geen of te late kennisgeving: huur voor onbepaalde tijd

In de afgelopen maanden is een aantal uitspraken  gedaan waaruit blijkt dat de rechter strikt de hand houdt aan de kennisgevingsverplichting. De kantonrechter in Almere heeft geoordeeld dat een te late kennisgeving onherroepelijk leidt tot een huur voor onbepaalde tijd en volledige huurbescherming voor de huurder. In het betreffende geval had de verhuurder de kennisgeving één dag te laat gedaan. De kantonrechter in Amersfoort heeft geoordeeld dat de huur voor onbepaalde tijd doorloopt als de verhuurder niet kan aantonen dat de huurder de kennisgeving tijdig heeft ontvangen. De verhuurder had een kennisgeving per e-mail verstuurd, kennelijk zonder ontvangst- of leesbevestiging en zonder tevens een kennisgeving per aangetekende brief te sturen.

De Wet doorstroming huurmarkt biedt verhuurders kansen voor tijdelijke verhuur van woonruimte voor een afgebakende periode en met beperkte huurbescherming. Verhuurders dienen zich dan wel strikt te houden aan de kennisgevingsverplichting. Doen verhuurders dat niet, dan zal het lastig worden om de huur te beëindigen.
 

Advies

  • Zorg dat de huurder tijdig de kennisgeving van het beëindigen van de huurovereenkomst ontvangt, niet eerder dan drie maanden tevoren, niet later dan één maand tevoren.
  • Zorg dat u kunt bewijzen dat de kennisgeving ontvangen is door de huurder. Bij verzending alleen per e-mail kan dat een probleem zijn.
     

Meer informatie

Wilt u meer weten over recht op huurbescherming of tijdelijke verhuur? Of heeft u andere vragen over huurovereenkomsten? Neem dan contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.