Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

Retail: Huurverlaging: nee heb je, ja kun je krijgen

Publicatiedatum 26 maart 2015
Huurprijsverlaging is één van de pijlers van het reddingsplan voor V&D en ook de Retailagenda van het Ministerie van Economische Zaken stelt dat marktconforme huren de kwaliteit van winkelgebieden ten goede zullen komen. Hoe is huurprijsverlaging juridisch mogelijk?

huur-en-verhuur-social-media.fdf474

Vóór aanvang van de huur voor winkelruimte komen huurder en verhuurder een huurprijs overeen die wordt vastgelegd in de huurovereenkomst. Gedurende de vastgelegde huurtermijn (vaak 5 of 10 jaar) wordt die huurprijs hooguit geïndexeerd. Daarna kunnen partijen eventueel via de rechter een huurprijsaanpassing afdwingen als de huurprijs uit de pas loopt met huurprijzen voor vergelijkbare winkelruimte in de omgeving.

Maar wat nu als de huurder failliet dreigt te gaan en de huisvestingskosten direct moeten worden verminderd? De huurder heeft in dit geval geen juridische hulpmiddelen. Voor huurprijsaanpassing is de huurder helemaal afhankelijk van instemming van de verhuurder. Of de verhuurder de huurder te hulp wil schieten – zoals in het geval van V&D – is van vele factoren afhankelijk, bijvoorbeeld: de (potentiële) aantrekkingskracht van de winkelformule; de verhuurbaarheid van de winkelruimte; de beschikbaarheid van alternatieve huurders; de financiële situatie van de huurder, etc. Uiteindelijk maakt de verhuurder een afweging, waarbij het rendement dat de huidige huurder nog kan opleveren, met of zonder huurverlaging, zal worden afgezet tegen het rendement dat andere huurders kunnen bieden.

Naarmate de huurder – ondanks een slechte financiële situatie – een sterkere marktpositie heeft en/of een winkelruimte minder verhuurbaar is aan een andere partij, zal de verhuurder meer genegen zijn om in te stemmen met huurverlaging. Marktmacht kan echter niet onbeperkt worden uitgebuit. Zo slaagde Albert Heijn er niet in om Peijnenburg reuze ontbijtkoeken te laten leveren die de grootgrutter om klanten te trekken onder de inkoopprijs wilde verkopen.

Actie

Nu er relatief veel leegstand van winkelruimte is, staan de huurprijzen onder druk en is de onderhandelingspositie van huurders – met name van minder gangbare winkelruimte – versterkt. Als u hoge huisvestingslasten heeft kunt u de volgende acties ondernemen:

 • Vraag huurprijsherziening tegen het einde van de huurperiode.
 • Ga met de verhuurder in gesprek over verbetering van de huurprijs en andere huurvoorwaarden (kortere huurtermijnen, investeringen in het winkelcentrum, etc.).
 • Overweeg en bespreek een (gedeeltelijke) omzethuur waardoor de huurder in mindere tijden minder kwetsbaar wordt en partijen samen delen in een verbeterd rendement van de winkel.

Meer informatie

Wilt u meer weten over uw mogelijkheden om de huurprijs van uw winkelvastgoed aan te passen of hebt u andere retail- of huurgerelateerde vragen? De specialisten van Russell Advocaten geven u graag advies. U kunt contact met ons opnemen via onderstaand formulier of ons bellen (020 – 301 55 55):

  Deel op social media

  • Franchise, distributie en agentuur
  • Contracten

  Pas op met vage bewoordingen in franchiseovereenkomsten

  24 juni 2021

  Het is belangrijk om in overeenkomsten duidelijke en ondubbelzinnige taal te gebruiken. Dat blijkt nog maar eens uit een recente uitspraak van de Hoge Raad. Door onduidelijkheden in de franchiseovereenkomsten hebben franchisenemers van Albert Heijn mogelijk miljoenen misgelopen.

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  17 juni 2021: Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer”

  17 juni 2021

  Heeft u het webinar gemist? Bekijk dan de opname hiervan! Als uw werknemer zich ziek meldt, roept dit tal van lastige vragen op. Wat zijn uw re-integratieverplichtingen tijdens de ziekteperiode? Wat mag u – met het oog op privacywetgeving – wel en niet noteren over uw zieke werknemer? Tijdens het webinar op 17 juni 2021 gaven wij een praktische toelichting op deze en andere vragen.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Let op met de werkgeversverklaring!

  14 juni 2021

  Voor het sluiten van een hypotheek of een huurcontract vragen de bank of de verhuurder vaak om een werkgeversverklaring. Zo’n verklaring kan onbedoelde gevolgen hebben voor de werkgever. Waarop moet u letten?

  lees verder
  • Mode en luxury
  • Procederen, arbitrage en mediation

  De voordelen van arbitrage

  19 mei 2021

  Procederen hoeft niet altijd bij een rechter. Er zijn ook andere manieren om een juridisch conflict op te lossen. Een belangrijk en vaak aantrekkelijk alternatief is arbitrage. Zeker als u internationaal zaken doet. Wat zijn de voordelen van arbitrage?

  lees verder
  • Expats
  • Arbeidsrecht en ontslag

  The Netherlands: Gateway to Europe

  3 mei 2021

  The Netherlands likes to present itself as “the gateway to Europe.” And not without reason: excellent travel connections (Schiphol Amsterdam Airport and Rotterdam Seaport) and a highly educated population speaking several languages.

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Russell Advocaten aanbevolen door The Legal 500 2021

  20 april 2021

  Russell Advocaten is voor het 17e jaar op rij opgenomen in The Legal 500. We zijn blij met deze erkenning voor de kwaliteit van onze juridische dienstverlening door experts en cliënten. Lees wat zij over ons schrijven:

  lees verder
  • Retail
  • Vastgoed en huur

  Huurder en verhuurder moeten pijn van lockdown delen

  30 maart 2021

  Wanneer heeft een huurder recht op huurkorting? Hoe worden de gevolgen van de coronacrisis over verhuurder en huurder verdeeld?

  lees verder
  • Franchise, distributie en agentuur
  • Contracten

  Distribution & Agency in the Netherlands

  25 februari 2021

  Russell Advocaten heeft in de Lexology Guide Distribution & Agency het hoofdstuk over Nederland geschreven. Lexology is de grootste bron voor internationaal juridisch nieuws, analyses en inzichten voor advocatenkantoren en bedrijfsjuristen.

  lees verder