Newsletter Rechten en plichten van de OR

Publicatiedatum 16 december 2019
Waar moeten ondernemers en leden van de ondernemingsraad op letten? Een OR speelt een belangrijke rol in de onderneming. De OR kan belangrijke besluiten van de ondernemer tegenhouden, maar ook een reorganisatie in de onderneming mogelijk maken.

In deze serie geven wij u een overzicht van de belangrijkste kenmerken van de OR:

 • het instellen en de werkwijze van een OR;
 • de medezeggenschapsstructuur;
 • de rechten en bevoegdheden van de OR;
 • de mogelijkheden voor een OR als de ondernemer zijn rechten niet respecteert.

Wilt u de nieuwsbrief kosteloos ontvangen? Vul dan het formulier hieronder in. Wilt u onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen, dan kunt u hier klikken.

  Deel op social media

  • Arbeidsrecht en ontslag

  Goed bestuur: Het adviesrecht van de ondernemingsraad

  24 maart 2016

  Het bestuur van een bedrijf is verplicht advies te vragen aan de ondernemingsraad voor een aantal belangrijke besluiten. Om wat voor besluiten gaat het?

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Goed bestuur: Het instemmingsrecht van de ondernemingsraad

  26 april 2016

  Het bestuur van een bedrijf heeft de instemming nodig van de ondernemingsraad voor een aantal belangrijke besluiten. Wat als de ondernemingsraad geen instemming verleent?

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Goed bestuur: Het beroepsrecht van de ondernemingsraad

  26 mei 2016

  Wat kan de ondernemingsraad doen als het bestuur het advies van de ondernemingsraad niet (geheel) overneemt of geen advies heeft ingewonnen? De OR kan dan haar beroepsrecht gebruiken en beroep instellen bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam. Hoe gaat dit in de praktijk?

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Equality in the workplace: Taking care of female employees

  21 oktober 2021

  Werkgevers moeten hun personeel gelijk behandelen. Om die gelijke behandeling op de werkplek te realiseren moeten zij echter wel rekening houden met genderverschillen. Waar moeten werkgevers op letten als zij voor een bedrijfscultuur willen zorgen waarbij iedereen zich prettig voelt? Wat zijn de rechten van zwangere werkneemsters en van personeelsleden met kinderen? Onze advocaten Priscilla de Leede en Eileen Pluijm beantwoorden deze vragen in hun bijdrage aan Lady Justice, het magazine van de Women Lawyers Section van Primerus.

  lees verder
  • Ondernemingsraad
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Ondernemingsraad: Coronamaatregelen en verplichte vaccinaties

  11 oktober 2021

  Welke rechten heeft de OR ten aanzien van de coronamaatregelen binnen de onderneming? En welke rol speelt de OR als het gaat om de (on)mogelijkheid van verplichte vaccinatie tegen het coronavirus?

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Personeel: Wat betekent het uitstel van de handhaving van de Wet DBA voor opdrachtgevers en zzp’ers?

  4 oktober 2021

  De handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties blijft uitgesteld tot er een nieuw kabinet komt. Wat betekent dit voor u als opdrachtgever of zzp’er?

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Questions and challenges during COVID-19: Dutch employment law, tenancy law and contract law

  13 september 2021

  In this article, we will discuss several questions and challenges in the field of Dutch employment law, tenancy law and contract law during COVID-19.

  lees verder
  • ICT, privacy en intellectuele eigendom
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Uberchauffeur is werknemer, geen zelfstandige

  13 september 2021

  Volgens de Rechtbank Amsterdam zijn Uber-chauffeurs werknemers. Zij vallen daarom onder de CAO-taxivervoer met alle daaraan verbonden rechten en plichten. Hoe is de rechtbank tot dit oordeel gekomen? En wat betekent dit voor andere vormen van platformwerk?

  lees verder