Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Jan Dop
mr. Jan Dop
advocaat partner

Jan Dop staat nationale en internationale bedrijven bij in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Hij werkt sinds 1995 als advocaat bij Russell, sinds 2011 als partner.
 

@: jan.dop@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Personeel: Wat betekent het uitstel van de handhaving van de Wet DBA voor opdrachtgevers en zzp'ers?

Publicatiedatum: 14 februari 2018

Handhaving wet deregulering arbeidsrelaties uitgesteld tot 1 januari 2020De handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties wordt uitgesteld tot in ieder geval 1 januari 2021. Tot die tijd zal de Belastingdienst géén boetes of naheffingen opleggen aan zzp’ers of opdrachtgevers, tenzij er bewust of opzettelijk een situatie van schijnzelfstandigheid wordt gecreëerd of in stand gehouden.
 

De Wet DBA

Per 1 mei 2016 is de VAR-verklaring voor zzp’ers afgeschaft en is de Wet DBA daarvoor in de plaats gekomen. Door de invoering van de Wet DBA zijn de opdrachtgever en de opdrachtnemer gezamenlijk verantwoordelijk voor de juiste fiscale kwalificatie van hun werkrelatie. Blijkt achteraf dat er ten onrechte geen loonheffingen zijn afgedragen, dan kan de Belastingdienst ook aan de opdrachtgever een naheffing opleggen. Voorheen was alleen de opdrachtnemer hier verantwoordelijk voor.
 

Onrust en onduidelijkheid

De Belastingdienst heeft modelovereenkomsten opgesteld die de opdrachtgever vooraf de zekerheid bieden dat geen loonheffing hoeft te worden betaald. Het is wel van belang dat de feitelijke uitvoering van de werkzaamheden overeenkomt met de afspraken in de modelovereenkomst. Het is ook mogelijk om een zelf opgestelde overeenkomst van opdracht voor te leggen aan de Belastingdienst. De Belastingdienst zal deze overeenkomst beoordelen en vervolgens uitsluitsel geven over of de opdrachtgever loonheffingen moet inhouden en betalen.

Over de toepassing van de modelovereenkomsten en de door de Belastingdienst beoordeelde overeenkomsten is veel onrust en onduidelijkheid ontstaan. Met name opdrachtgevers zijn bang dat zij door de ontstane onduidelijkheid achteraf alsnog geconfronteerd worden met boetes of naheffingen van de Belastingdienst.
 

Hoe nu verder?

De Wet DBA is niet afgeschaft, maar de transitieperiode die oorspronkelijk tot 1 mei 2017 zou duren is verlengd tot in ieder geval 1 januari 2021. Tot die tijd zal de Belastingdienst de wet DBA niet actief handhaven en geen boetes of naheffingen opleggen, tenzij er bewust of opzettelijk een situatie van schijnzelfstandigheid wordt gecreëerd of in stand gehouden.

Opdrachtgevers en zzp’ers kunnen dus gewoon gebruik blijven maken van de modelovereenkomsten of de door de Belastingdienst goedgekeurde overeenkomsten, maar hoeven tot 1 januari 2021 niet bang te zijn voor boetes of naheffingen.

In de tussentijd werkt het kabinet aan wetgeving ter vervanging van de wet DBA. Een belangrijk onderdeel daarvan zal zijn de verduidelijking van het begrip “gezagsverhouding”, dat bepaalt of sprake is van een arbeidsovereenkomst of een overeenkomst van opdracht.
 

Meer informatie

Wilt u meer weten over de consequenties van het uitstellen van de handhaving van de Wet DBA? Of heeft u andere vragen over het inschakelen van zzp’ers? Neem dan contact op met Russell Advocaten:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.