Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Jan Dop
mr. Jan Dop
advocaat partner

Jan Dop staat nationale en internationale bedrijven bij in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Hij werkt sinds 1995 als advocaat bij Russell, sinds 2011 als partner.
 

@: jan.dop@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Personeel: In twee dagen naar een vaste baan met transitievergoeding

Publicatiedatum: 13 augustus 2020


Na twee jaar dienstverband verandert er veelDuur van het dienstverband

Binnen een paar dagen kan er veel veranderen in de rechten en verplichtingen bij een beëindiging van een arbeidsovereenkomst. Deze veranderingen zullen worden besproken aan de hand van het volgende voorbeeld:

Een werkgever en werknemer zijn een arbeidsovereenkomst voor een jaar aangegaan. De arbeidsrelatie bevalt goed en werkgever en werknemer besluiten het dienstverband voort te zetten. Waar moet de werkgever zich van bewust zijn bij het bepalen van de duur van de tweede arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd?
 

Drie jaar of minder

Wordt de tweede arbeidsovereenkomst voor korter dan twee jaar aangegaan, dan eindigt de arbeidsovereenkomst automatisch wanneer deze periode verstreken is. De werkgever moet een transitievergoeding aan de werknemer betalen wanneer deze tweede arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever niet wordt voortgezet. De werkgever moet bovendien voldoen aan de aanzegplicht.
 

Drie jaar plus één dag

Bedraagt de periode van de tweede arbeidsovereenkomst langer dan twee jaar, dan is de ketenregeling van toepassing. De arbeidsovereenkomsten overschrijden dan in totaal namelijk de periode van 36 maanden, wat met zich meebrengt dat de tweede arbeidsovereenkomst geldt als een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Dit heeft grote gevolgen voor de beëindigingsmogelijkheden van de werkgever. Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kan immers alleen beëindigd worden met goedvinden van de werknemer, waar deze doorgaans alleen bij dreigend ontslag op staande voet of bij een hoge vergoeding mee akkoord zal gaan. Gaat de werknemer niet akkoord, dan is de werkgever afhankelijk van toestemming van het UWV of ontbinding door de kantonrechter. In de laatste twee gevallen is de werkgever een transitievergoeding verschuldigd bij beëindiging van het dienstverband.
 

Advies

Bij een beëindiging van een arbeidsovereenkomst kan de situatie binnen een paar dagen dus compleet veranderd kan zijn. Wees daarom goed bewust van de gevolgen die de keuze voor een specifieke duur van een arbeidsovereenkomst heeft.
 

Contact

Wilt u meer weten over de rechten en verplichtingen van werkgevers en werknemers afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst? Of wilt u advies bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst? Neem dan contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.