Priscilla adviseert werkgevers en OR-leden over ontslag en medezeggenschap
priscilla.deleede@russell.nl +31 20 301 55 55De ondernemer en de ondernemingsraad moeten tenminste twee maal per jaar met elkaar overleggen. Hoe kan de OR zorgen voor een effectief overleg?
Ten minste twee maal per jaar dient een overlegvergadering plaats te vinden, waarin de algemene gang van zaken van de onderneming wordt besproken (artikel 24 Wet op de ondernemingsraden, hierna: “WOR”). Hierbij zijn de ondernemer, de ondernemingsraad en eventuele bestuurders van de moedermaatschappij en/of commissarissen of niet-uitvoerende bestuurders verplicht aanwezig. Hoe bewerkstellig je als ondernemingsraad een doeltreffend overleg?
Een overlegvergadering kan op verzoek van de ondernemer of de ondernemingsraad plaatsvinden (artikel 23 WOR). Zij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het plaatsvinden van een overlegvergadering. De agenda bevat de onderwerpen die door de ondernemer of de OR bij de secretaris van de vergadering (meestal de secretaris van de OR) zijn aangemeld.
Welke onderwerpen worden besproken in een overlegvergadering over de algemene gang van zaken?
Het belang van deze overlegvergaderingen is aldus gelegen in het terugblikken naar de afgelopen periode, het bespreken van de grote lijnen en het als ondernemer en OR gezamenlijk vooruitkijken.
Het gebrek aan het hebben van een concrete agenda of het informeren van de ondernemingsraad voorafgaand aan het overleg, leidt vaak tot een monoloog van de ondernemer tijdens de overlegvergadering. Er zijn een aantal manieren voor de OR om dit te voorkomen en juist de dialoog op gang te brengen:
Trek na afloop van het overleg gezamenlijke conclusies en maak goede vervolgafspraken over de wijze waarop de OR in het vervolg betrokken wordt. Het verdient daarbij aanbeveling om tijdens de overlegvergadering notulen op te stellen, zodat hier achteraf naar kan worden teruggegrepen. Er dient bovendien een kort verslag van de overlegvergadering te worden opgesteld voor de achterban. Dit verslag van de overlegvergadering behoeft goedkeuring van de ondernemer en de ondernemingsraad.
Voor alle betrokken partijen is het nuttig een efficiënte en doeltreffende overlegvergadering te realiseren. Elke gesprekspartner heeft zijn eigen rol en verantwoordelijkheid. Door de dialoog op gang te brengen, kan worden gezorgd voor een breed draagvlak voor het beleid van de ondernemer, waarin alle belangen zijn meegenomen. De ondernemingsraad kan op verschillende manieren ervoor zorgen dat er een doeltreffend overleg plaatsvindt. Zo kan de OR bijdragen aan het vaststellen van een agenda, deze agenda vooraf opvragen en zich voorbereiden op de agendapunten, eigen voorstellen voorbereiden en ideeën opwerpen tijdens de vergadering.
Lees voor inhoudelijke discussies met de ondernemer ook onze 7 tips om als ondernemingsraad serieus te worden genomen door de ondernemer.
Heeft u vragen naar aanleiding van het bovenstaande? Neem dan gerust contact met ons op!
Ruim een kwart van de bedrijven is nog niet klaar voor de ESG-rapportage, de duurzaamheidsverslaggeving die vanaf 2025 verplicht is. Aan welke regels moeten ondernemingen gaan voldoen? En welke eisen gelden nu al?
Per 1 januari 2024 wordt de 30%-regeling, de belastingvrijstelling voor expats, verminderd, zowel wat betreft de duur als de hoogte ervan. Hoe ziet de nieuwe regeling eruit? En wat betekent de wijziging voor expats die nu al in Nederland zijn?
Moet je werknemers toestaan te werken vanuit een ander land? Deze vraag legde Jolein de Rooij voor de NRC voor aan Jan Dop en Farhana Mahabali van Russell Advocaten.
Per 1 januari 2024 verandert de hoogte van het wettelijk minimumloon en het minimum jeugdloon. Ook wordt het minimumloon vervangen door het wettelijk minimumuurloon, dat niet langer afhankelijk is van de omvang van het voltijds dienstverband. In deze blog vindt u de nieuwe bedragen.
Het wordt nog makkelijker om in Nederland een bedrijf te starten. Vanaf 1 januari 2024 kan het oprichten van een bv geheel online. Wat verandert er?
Een op de drie werkgevers in Nederland bindt werknemers aan een concurrentiebeding. Dat is echter lang niet altijd nodig en belemmert werknemers in hun vrijheid om een nieuwe werkkring te kiezen. De regering wil daarom dat het concurrentiebeding aan strengere eisen voldoet. Wat betekent dit voor werkgevers? Onder welke voorwaarden blijft een concurrentiebeding geldig?