Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. drs. Reinier W.L. Russell
mr. drs. Reinier W.L. Russell
managing partner

Reinier Russell adviseert nationale en internationale bedrijven in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is breed gespecialiseerd in kwesties rond ondernemingen, personeel, vastgoed en overheid. Hij is sinds 1990 advocaat. Tevens is hij gecertificeerd mediator.
 

@: reinier.russell@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Aandeel aan toonder wordt aandeel op naam

Publicatiedatum: 23 juli 2019

Naamloos aandeel verdwijnt, einde van anonieme aandeelhouderUiterlijk 31 december 2019 moeten niet-beursgenoteerde nv’s hun aandelen aan toonder omzetten naar aandelen op naam. Doen zij dit niet, dan worden deze aandelen per 1 januari 2020 van rechtswege aandelen op naam. Welke maatregelen moeten de nv en de aandeelhouders nemen? Wat zijn de gevolgen als u niets doet?

Op 1 juli 2019 treedt de Wet omzetting aandelen aan toonder in werking. Deze maakt deel uit van een groot aantal maatregelen om witwassen, belastingontduiking en financiering van terrorisme tegen te gaan. Ook het UBO-register en het Centraal Aandeelhoudersregister horen hierbij. 

Verplichtingen naamloze vennootschap

De wet verplicht vennootschappen om door middel van een statutenwijziging aandelen aan toonder om te zetten in aandelen op naam. Dit moet uiterlijk 31 december 2019 zijn gebeurd. De aandeelhouders moeten vooraf over deze wijziging worden geïnformeerd door middel van een bericht in een landelijke krant. Deze verplichtingen gelden alleen voor aandelen aan toonder die niet worden gehouden door een intermediair of het centraal instituut (Euroclear Nederland). Zet de vennootschap de aandelen niet om, dan gebeurt dit op 1 januari 2020 van rechtswege.
 

Verplichtingen aandeelhouder

De houders van aandeelbewijzen aan toonder zijn verplicht om deze na de omzetting in te leveren bij de vennootschap. Zo lang zij dit niet doen, kunnen zij geen gebruik maken van hun stemrecht en andere rechten. Ook moeten zij voor 1 januari 2021 hun aandeel in bewaring geven bij een intermediair of bij het centraal instituut of inleveren bij de vennootschap. Doet de aandeelhouder dit niet, dan verkrijgt de vennootschap de aandelen om niet. De aandeelhouder heeft nog tot en met 31 december 2025 de tijd om alsnog de aandelen aan toonder in te leveren in ruil voor aandelen op naam.
 

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Wet omzetting aandelen aan toonder of heeft u andere vragen over de gevolgen van de maatregelen tegen witwassen voor uw bedrijf? Neem dan contact met ons op:

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.