Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Jan Dop
mr. Jan Dop
advocaat partner

Jan Dop staat nationale en internationale bedrijven bij in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Hij werkt sinds 1995 als advocaat bij Russell, sinds 2011 als partner.
 

@: jan.dop@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Personeel: Hoe wordt de hoogte van de billijke vergoeding bepaald?

Publicatiedatum: 5 juli 2017

Persoonlijke omstandigheden tellen mee bij hoogte billijke vergoedingDe Hoge Raad heeft meer duidelijkheid gegeven over hoe rechters de hoogte van de billijke vergoeding moeten vaststellen! Welke factoren zijn bepalend? Welke omstandigheden wegen mee?
 

Ontslagvergoeding

Transitievergoeding
Sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid (WWZ) geldt dat wanneer een arbeidsovereenkomst twee jaar of langer heeft geduurd en wordt beëindigd op initiatief van de werkgever, de werkgever aan de werknemer een transitievergoeding moet betalen.

Billijke vergoeding
Als het ontslag is toe te rekenen aan ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever, dan kan de rechter bovenop de transitievergoeding een billijke vergoeding aan de werknemer toekennen.
 

Hoogte billijke vergoeding

De wet schrijft niet voor hoe rechters de hoogte van de billijke vergoeding moeten vaststellen en welke factoren hierbij bepalend zijn. Sinds de invoering van de WWZ worden er dan ook veel uiteenlopende uitspraken gedaan met betrekking tot de billijke vergoeding. Aan de ene kant zijn er rechters die uitgaan van de gevolgen van het ontslag voor de werknemer, terwijl volgens anderen de billijke vergoeding alleen of hoofdzakelijk een straf voor de werkgever is en de gevolgen dus juist niet behoren te worden meegenomen.

In een recente uitspraak heeft de Hoge Raad echter meer duidelijkheid gegeven. Rechters moeten volgens de Hoge Raad bij de bepaling van de hoogte van de billijke vergoeding namelijk:

  • als uitgangspunt nemen dat de billijke vergoeding is bedoeld om de werknemer te compenseren voor het verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever, niet om de werkgever hiervoor te straffen; en
  • letten op de gevolgen die het ontslag voor de werknemer heeft. Hierbij moeten alle omstandigheden van het geval/persoonlijke omstandigheden van de werknemer worden meegenomen (zoals het inkomen dat de werknemer misloopt en de vraag of de werknemer al een andere baan heeft gevonden).
     

Meer informatie

Wilt u de arbeidsovereenkomst met een werknemer beëindigen? Neem dan altijd eerst contact op met een advocaat die u kan vertellen hoe u dit moet doen en welke gevolgen het ontslag kan hebben. Wij helpen u hier uiteraard graag bij. Neem contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.