Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

Coronamaatregelen kunnen reden zijn voor huurverlaging

Publicatiedatum 29 september 2020
De coronamaatregelen gelden als een onvoorziene omstandigheid. Dat betekent dat er reden kan zijn voor huurverlaging in de horeca en de retailsector. Wat moet de huurder bewijzen om recht te hebben op een lagere huur? En hoe kan de verhuurder zich daartegen verzetten?

huurvermindering-corona

In een eerdere blog schreven wij al dat inkomsten- en omzetverlies als gevolg van de coronamaatregelen reden kan zijn voor huurprijsverlaging. Inmiddels zijn er meer uitspraken hierover gedaan en is er meer duidelijkheid hierover. Wanneer kan een huurder recht hebben op huurprijsverlaging? En om welke bedragen gaat het dan?

Onvoorziene omstandigheid

De meeste rechters zien de coronacrisis en regeringsmaatregelen als een onvoorziene omstandigheid. Dat betekent dat er reden kan zijn om de huurprijs aan te passen. Zelfs als wijziging van de huurprijs uitdrukkelijk is uitgesloten. De pandemie en de maatregelen zijn immers onvoorzienbaar. Dus zijn zij niet verwerkt in de huurovereenkomst en algemene voorwaarden.

Moet de huurprijs worden aangepast?

Dat sprake is van een onvoorziene omstandigheid, wil niet zeggen dat de huurprijs moet worden aangepast. De rechter zal kijken of handhaving van de bestaande huurprijs nog aanvaardbaar is naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid. Wil de huurder dat de huurprijs verlaagd wordt, dan zal deze met financiële gegevens moeten aantonen wat de omvang van het verlies aan inkomsten en omzet is en dat er geen andere middelen zijn om de huur te voldoen. Wil de verhuurder geen huurprijsverlaging, dan zal deze moeten aantonen dat het inkomstenverlies voor hem onaanvaardbaar is.

Hoeveel lager wordt de huur?

Indien er sprake is van groot verlies van omzet en inkomsten zal de rechter meestal aannemen dat er reden is voor aanpassing van de huurprijs. Uitgangspunt hierbij is dat professionele partijen de pijn zullen moeten delen. Bij volledig verlies van inkomsten zal dit in de praktijk leiden tot een huurverlaging van 50%. Afhankelijk van de omstandigheden kan dit een ander bedrag zijn.

Omzethuur

Juist voor dit soort omstandigheden pleitten wij eerder al voor het gebruik van omzethuur. Dan delen partijen standaard het verlies aan inkomsten/omzet. Uit de rechtspraak blijkt dat de rechter de omzethuur meeneemt in zijn berekening van de te betalen huur. Het is echter niet zo dat wanneer een deel van de huur omzethuur is, de vaste huur niet meer gewijzigd zal worden door de rechter.

Advocaat huurverlaging

Wilt u als huurder van bedrijfs-, winkel of horecaruimte weten of u recht heeft op huurverlaging? En als verhuurder of u akkoord moet gaan met een verlaging van de huurprijs? Wilt u dat wij een contract met omzethuur voor u opstellen? Of heeft u bijstand van een advocaat nodig in geschillen over vastgoed en huur? Neem contact met ons op:

  Deel op social media

  • Retail
  • Vastgoed en huur

  Retail: Huurverlaging: nee heb je, ja kun je krijgen

  26 maart 2015

  Huurprijsverlaging is één van de pijlers van het reddingsplan voor V&D en ook de Retailagenda van het Ministerie van Economische Zaken stelt dat marktconforme huren de kwaliteit van winkelgebieden ten goede zullen komen. Hoe is huurprijsverlaging juridisch mogelijk?

  lees verder
  • Mode en luxury
  • Vastgoed en huur

  Geeft de coronacrisis huurder van winkelruimte of horeca recht op huurprijsverlaging?

  9 juni 2020

  Vanwege de overheidsmaatregelen tegen corona hebben winkeliers en horeca geen of minder inkomsten. Hebben zij daarom recht op huurverlaging? Dat kan soms inderdaad het geval zijn, maar vaak ook niet. Wanneer wel en wanneer niet?

  lees verder
  • Franchise, distributie en agentuur
  • Contracten

  Pas op met vage bewoordingen in franchiseovereenkomsten

  24 juni 2021

  Het is belangrijk om in overeenkomsten duidelijke en ondubbelzinnige taal te gebruiken. Dat blijkt nog maar eens uit een recente uitspraak van de Hoge Raad. Door onduidelijkheden in de franchiseovereenkomsten hebben franchisenemers van Albert Heijn mogelijk miljoenen misgelopen.

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  17 juni 2021: Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer”

  17 juni 2021

  Heeft u het webinar gemist? Bekijk dan de opname hiervan! Als uw werknemer zich ziek meldt, roept dit tal van lastige vragen op. Wat zijn uw re-integratieverplichtingen tijdens de ziekteperiode? Wat mag u – met het oog op privacywetgeving – wel en niet noteren over uw zieke werknemer? Tijdens het webinar op 17 juni 2021 gaven wij een praktische toelichting op deze en andere vragen.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Let op met de werkgeversverklaring!

  14 juni 2021

  Voor het sluiten van een hypotheek of een huurcontract vragen de bank of de verhuurder vaak om een werkgeversverklaring. Zo’n verklaring kan onbedoelde gevolgen hebben voor de werkgever. Waarop moet u letten?

  lees verder
  • Mode en luxury
  • Procederen, arbitrage en mediation

  De voordelen van arbitrage

  19 mei 2021

  Procederen hoeft niet altijd bij een rechter. Er zijn ook andere manieren om een juridisch conflict op te lossen. Een belangrijk en vaak aantrekkelijk alternatief is arbitrage. Zeker als u internationaal zaken doet. Wat zijn de voordelen van arbitrage?

  lees verder
  • Expats
  • Arbeidsrecht en ontslag

  The Netherlands: Gateway to Europe

  3 mei 2021

  The Netherlands likes to present itself as “the gateway to Europe.” And not without reason: excellent travel connections (Schiphol Amsterdam Airport and Rotterdam Seaport) and a highly educated population speaking several languages.

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Russell Advocaten aanbevolen door The Legal 500 2021

  20 april 2021

  Russell Advocaten is voor het 17e jaar op rij opgenomen in The Legal 500. We zijn blij met deze erkenning voor de kwaliteit van onze juridische dienstverlening door experts en cliënten. Lees wat zij over ons schrijven:

  lees verder