Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Contracten: Vergoeding bij te late betaling: wat kunt u vorderen?

Publicatiedatum 10 januari 2017

Schuldeisers hebben recht op wettelijke (handels)rente over de periode dat een wanbetaler te laat is met betalen. Daarnaast kan in het contract een boete staan op het overschrijden van de betalingstermijn. Mag de schuldeiser zowel de contractuele boete als de wettelijke (handels)rente vorderen?

wanbetaler-social-media.a3aa9e

Wettelijke (handels)rente

Schuldeisers hebben recht op wettelijke (handels)rente over de periode dat een wanbetaler te laat is met betalen. Dat is een wettelijke regeling die geldt, ook al hebben partijen dat niet in de overeenkomst afgesproken.

De wettelijke handelsrente is van toepassing op handelsovereenkomsten. Dit zijn zakelijke overeenkomsten tussen bijvoorbeeld twee ondernemingen of tussen een onderneming en een overheidsinstantie. De wettelijke rente is van toepassing op de overige situaties, zoals overeenkomsten met consumenten.

De wettelijke handelsrente is aanzienlijk hoger dan de wettelijke rente. Momenteel bedraagt de wettelijke handelsrente 8% en de wettelijke rente 2%. Voor overeenkomsten die zijn gesloten vóór 1 december 2002 kunnen andere regels gelden.

Contractuele boete

Partijen kunnen ervoor kiezen om een boetebeding op te nemen in het contract. Hierin kan bijvoorbeeld zijn bepaald dat de schuldenaar voor elke dag dat hij te laat is met betalen 3% van het verschuldigde bedrag moet betalen aan de schuldeiser.

Contractuele boete vervangt wettelijke (handels)rente

Volgens de wet treedt een boetebeding in de plaats van de schadevergoeding, waaronder ook de wettelijke (handels)rente valt. Hierdoor kan de schuldeiser bij te laat betalen in principe niet én de contractuele boete én de wettelijke (handels)rente vorderen. Ook is het bij opname van een boetebeding niet mogelijk om voor de wettelijke (handels)rente te kiezen als deze tot een hogere vergoeding zou leiden dan de overeengekomen boete, tenzij dit in de overeenkomst uitdrukkelijk is opgenomen.

Afwijken in de overeenkomst

Partijen zijn vrij om van deze wettelijke regeling af te wijken, maar dat moeten zij wel expliciet afspreken in de overeenkomst of algemene voorwaarden. In de praktijk komen de volgende drie afwijkingen vaak voor:

  • Naast de contractuele boete kan schadevergoeding (waaronder de wettelijke (handels)rente) worden gevorderd.
  • Naast de contractuele boete kan aanvullende schadevergoeding worden gevorderd. De veel gebruikte bepaling “onverminderd het recht op verdere schadevergoeding” valt onder deze categorie. Als de schuldeiser kan bewijzen dat de wettelijke schadevergoeding hoger is dan de contractuele boete, dan kan het deel dat hoger is dan het boetebedrag naast het boetebedrag worden gevorderd. Alleen het aanvullende bedrag bovenop de boete komt dus voor vergoeding in aanmerking en niet de gehele wettelijke schadevergoeding.
  • De contractuele boete treedt in de plaats van één specifieke soort schade, terwijl andere schade nog wel kan worden gevorderd.

Wettelijke rente op de contractuele boete

De hoofdregel is dus dat de schuldeiser niet zowel de contractuele boete als de wettelijke (handels)rente over de hoofdsom kan vorderen. De schuldeiser mag echter wel wettelijke rente over de contractuele boete vorderen als de schuldenaar deze te laat betaalt. Dit geldt ook voor handelsovereenkomsten. Het vorderen van de wettelijke handelsrente over de contractuele boete is echter niet toegestaan.

Incassokosten

Heeft u incassokosten moeten maken om een vordering op een consument betaald te krijgen? Onder bepaalde voorwaarden dient de wanbetaler deze aan u te vergoeden. Voor ondernemers geldt dat zij bij te late betaling meteen een bedrag van ten minste € 40,- aan incassokosten verschuldigd zijn.

Meer informatie

Wilt u dat wij een boetebeding of andere sancties voor u opstellen? Wilt u meer weten over wettelijke (handels)rente en contractuele boetes? Of heeft u andere vragen over contracten? Neem dan contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Contracten: Wanbetaler laten opdraaien voor incassokosten? Gebruik de veertiendagenbrief!

    Heeft u incassokosten gemaakt om een vordering op een consument betaald te krijgen? Welke kosten dient de wanbetaler aan u te vergoeden? Wat moet u hiervoor doen?

    Lees meer

    Contracten: Wat als uw klant niet betaalt?

    Deze 5 stappen kunt u ondernemen als uw klant niet betaalt!

    Lees meer

    Turboliquidatie

    Turboliquidatie is een snelle manier om een rechtspersoon te beëindigen. Van de regeling werd echter ook misbruik gemaakt, waardoor schuldeisers werden benadeeld. Een nieuwe wet moet dit voorkomen. Aan welke eisen dient een turboliquidatie voortaan te voldoen? En welke mogelijkheden hebben schuldeisers om hun vorderingen te innen?

    Lees meer

    4 stappen om een BV te beëindigen

    Ondernemers kunnen verschillende redenen hebben om te stoppen met hun onderneming. De verwachte winsten kunnen tegenvallen, een pensioen komt in zicht of er komt een einde aan een samenwerking (joint venture). Waar moeten ondernemers op letten bij het beëindigen van een onderneming?

    Lees meer

    Buitenlands vonnis in Nederland

    Het tenuitvoerleggen van vonnissen is in beginsel een nationale zaak. Maar hoe zit dit als het geschil al bij een buitenlandse rechter is behandeld. Kan dit buitenlandse vonnis in Nederland ten uitvoer worden gelegd of is dit niet mogelijk?

    Lees meer

    Afrikaans masker blijkt miljoenen waard. Kan de verkoper de verkoop ongedaan maken?

    Een Afrikaans masker dat voor 150 euro was verkocht bracht op een veiling 4,2 miljoen euro op. Konden de Franse verkopers de verkoop ongedaan maken? Hoe zou deze zaak in Nederland zijn afgelopen?

    Lees meer