Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

Incasseren van openstaande rekeningen van ondernemers en overheden

Publicatiedatum 19 april 2012
Rekeningen worden vaak niet op tijd betaald. Dit levert voor ondernemers liquiditeitsproblemen op. Met de Wet betreffende bestrijding van betalingsachterstand bij handelstransacties komen er extra financiële prikkels voor ondernemers en overheden om tijdig te betalen. Welke prikkels zijn dit en welke gevolgen heeft deze nieuwe wet voor u als ondernemer?

termijn

Welke gevolgen heeft de nieuwe wet voor ondernemers?

De nieuwe wet introduceert de volgende financiële prikkels die ondernemers tot tijdige betaling moeten stimuleren:

 1. Wanneer de factuur te laat wordt betaald door de ondernemer, dan is hij direct een minimumvergoeding van € 40,- verschuldigd voor incassokosten. De schuldeiser hoeft niet aan te tonen dat deze kosten ook daadwerkelijk zijn gemaakt en deze kosten kunnen niet verlaagd of uitgesloten worden. Het is wel mogelijk om, wanneer daar aanleiding voor is,  een hogere vergoeding voor incassokosten te vorderen.
 2. De wettelijke handelsrente wordt met één procentpunt verhoogd. Dit zou op dit moment  resulteren in een rente van 9%. Deze wettelijke handelsrente is aanzienlijk hoger dan de normale wettelijke rente voor consumenten (op dit moment 4%) en is – wanneer partijen daarover contractueel niets anders zijn overeengekomen – zonder aanmaning verschuldigd. Partijen kunnen contractueel van deze wettelijke handelsrente afwijken.
 3. De betalingstermijn van rekeningen is 30 dagen. Uitsluitend wanneer dit tussen partijen overeengekomen en hiervoor een goede reden is, mag een langere betalingstermijn (van bijvoorbeeld 60 dagen of langer) gehanteerd worden. Dit impliceert dat binnen deze termijn ook moet zijn gecontroleerd of de overeengekomen prestatie daadwerkelijk geleverd is.

Aangezien de nieuwe wet gebaseerd is op een Europese richtlijn, gelden in alle EU-landen dezelfde betalingstermijnen en minimumvergoeding. Ondernemers die binnen Europa grensoverschrijdende handelstransacties verrichten kunnen dus ook daarvoor van de bovengenoemde voorwaarden uitgaan. Overigens gelden de regels uitsluitend voor overeenkomsten die vanaf 1 juli 2012 zullen worden gesloten.

Voor vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief kunt u contact opnemen met mr. drs. Reinier W.L. Russell (reinier.russell@russell.nl).

  Deel op social media

  • Franchise, distributie en agentuur
  • Contracten

  Pas op met vage bewoordingen in franchiseovereenkomsten

  24 juni 2021

  Het is belangrijk om in overeenkomsten duidelijke en ondubbelzinnige taal te gebruiken. Dat blijkt nog maar eens uit een recente uitspraak van de Hoge Raad. Door onduidelijkheden in de franchiseovereenkomsten hebben franchisenemers van Albert Heijn mogelijk miljoenen misgelopen.

  lees verder
  • Mode en luxury
  • Procederen, arbitrage en mediation

  De voordelen van arbitrage

  19 mei 2021

  Procederen hoeft niet altijd bij een rechter. Er zijn ook andere manieren om een juridisch conflict op te lossen. Een belangrijk en vaak aantrekkelijk alternatief is arbitrage. Zeker als u internationaal zaken doet. Wat zijn de voordelen van arbitrage?

  lees verder
  • Franchise, distributie en agentuur
  • Contracten

  Distribution & Agency in the Netherlands

  25 februari 2021

  Russell Advocaten heeft in de Lexology Guide Distribution & Agency het hoofdstuk over Nederland geschreven. Lexology is de grootste bron voor internationaal juridisch nieuws, analyses en inzichten voor advocatenkantoren en bedrijfsjuristen.

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Webinar “COVID-19: Reorganization, Job Loss & Stay”

  11 februari 2021

  We are hosting a special webinar “COVID-19: Reorganization, Job Loss & Stay” in cooperation with IN Amsterdam on 23 March. During the webinar, we will discuss issues that employers and international employees face due to the impact of the coronavirus. Register today!

  lees verder
  • Franchise, distributie en agentuur
  • Contracten

  Contracten: Hoe kunt u doorverkoop via internet beperken?

  5 februari 2021

  Verkoop via internet biedt vele mogelijkheden om klanten te bereiken, maar hoe houdt u als leverancier controle over de doorverkoop van uw producten via internet? Wat mag wel? Wat mag niet? Welke rechten hebben uw distributeurs?

  lees verder
  • Franchise, distributie en agentuur
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Wat verandert er in 2021 voor ondernemers en werkgevers?

  16 december 2020

  Zoals ieder jaar zijn er per 1 januari de nodige wijzigingen in wet- en regelgeving. In deze blog vindt u de belangrijkste veranderingen voor ondernemers en werkgevers.

  lees verder
  • Aansprakelijkheid

  De gevolgen van een 403-verklaring

  10 december 2020

  Vrijstelling van het publiceren van een jaarrekening van een onderdeel van een concern is mogelijk door een 403-verklaring, waarbij de moedermaatschappij aansprakelijkheid voor de dochter aanvaardt. Nederlandse dochtermaatschappijen met een moeder uit het Verenigd Koninkrijk moeten in verband met Brexit oppassen.

  lees verder
  • Aansprakelijkheid

  Punitive damages: well known in the United States but unrecognized in the Netherlands

  19 oktober 2020

  Hoge schadevergoedingen als straf in Amerikaanse rechtszaken trekken veel aandacht. Maar Nederland kent geen verhoging van de schadevergoeding als straf. Wat betekent dit voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in de Verenigde Staten? En voor Amerikaanse bedrijven die schade claimen in Nederland? Priscilla de Leede van Russell Advocaten en Kathleen Hugo van het Amerikaanse advocatenkantoor Mateer Harbert behandelen deze vragen in hun artikel voor Stare Decisis, het tijdschrift van de Young Lawyers Section van Primerus, the World’s Finest Law Firms.

  lees verder