Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

Contracten: Meerdere sets algemene voorwaarden? Welke zijn van toepassing bij tegenstrijdigheid?

Publicatiedatum 19 juli 2016
In overeenkomsten wordt geregeld naar verschillende sets algemene voorwaarden verwezen. De vraag is dan: welke algemene voorwaarden zijn van toepassing op de overeenkomst?

russell advocaten algemene voorwaarden

Heeft uw onderneming al algemene voorwaarden opgesteld? Wij kunnen het u zeker aanraden! Met algemene voorwaarden kunt u er immers voor zorgen dat u niet bij iedere overeenkomst die u sluit apart hoeft te onderhandelen over de regels die van toepassing zijn en kunt u aansprakelijkheid uitsluiten of beperken.

Om ervoor te zorgen dat uw algemene voorwaarden van toepassing zijn, moet aan een tweetal voorwaarden worden voldaan: (1) de wederpartij moet de mogelijkheid worden geboden om redelijkerwijs kennis te nemen van de inhoud van de algemene voorwaarden en (2) de algemene voorwaarden mogen niet onredelijk bezwarend zijn.

Regelmatig zien wij voorbijkomen dat er in overeenkomsten naar verschillende sets algemene voorwaarden wordt verwezen. Beide contractspartijen verwijzen ieder naar hun eigen set, of één van de partijen verwijst naar verschillende eigen sets. De vraag is dan: welke algemene voorwaarden zijn van toepassing op de overeenkomst?

Verschillende voorwaarden van verschillende partijen: battle of forms

Vaak hanteren beide contractspartijen algemene voorwaarden en hebben zij allebei verwezen naar hun eigen set. Zo kan een leverancier verwijzen naar de levervoorwaarden die hij van toepassing wenst te verklaren, terwijl de afnemer van de goederen heeft verwezen naar zijn inkoopvoorwaarden. Wanneer deze voorwaarden elkaar niet tegenspreken, is er niks aan de hand. Echter zal het vaak voorkomen dat er tegenstrijdigheden zijn. Zo kunnen de algemene voorwaarden van de leverancier bepalen dat geschillen worden afgehandeld bij een geschillencommissie, terwijl de afnemer de rechtbank Amsterdam bevoegd heeft verklaard.

In een dergelijk geval geldt dat de algemene voorwaarden waarnaar als eerste is verwezen van toepassing zijn, tenzij deze uitdrukkelijk van de hand zijn gewezen bij de tweede verwijzing naar andere algemene voorwaarden.

Verschillende voorwaarden van één partij

In de overeenkomst die de leverancier sluit met de afnemer kan ook nog voorkomen dat er wordt verwezen naar de branchevoorwaarden én de eigen algemene voorwaarden van de leverancier.

Op grond van vaste jurisprudentie geldt dat geen van beide voorwaarden van toepassing zijn, wanneer in één verwijzing twee verschillende sets van toepassing zijn verklaard en er niet is aangegeven welke voorwaarden prevaleren in het geval van tegenstrijdigheden.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het gebruik van meerdere sets algemene voorwaarden, wilt u hulp bij het opstellen van algemene voorwaarden of heeft u andere vragen met betrekking tot algemene voorwaarden? Russell Advocaten helpt u graag!

  Deel op social media

  • Franchise, distributie en agentuur
  • Contracten

  Pas op met vage bewoordingen in franchiseovereenkomsten

  24 juni 2021

  Het is belangrijk om in overeenkomsten duidelijke en ondubbelzinnige taal te gebruiken. Dat blijkt nog maar eens uit een recente uitspraak van de Hoge Raad. Door onduidelijkheden in de franchiseovereenkomsten hebben franchisenemers van Albert Heijn mogelijk miljoenen misgelopen.

  lees verder
  • Mode en luxury
  • Procederen, arbitrage en mediation

  De voordelen van arbitrage

  19 mei 2021

  Procederen hoeft niet altijd bij een rechter. Er zijn ook andere manieren om een juridisch conflict op te lossen. Een belangrijk en vaak aantrekkelijk alternatief is arbitrage. Zeker als u internationaal zaken doet. Wat zijn de voordelen van arbitrage?

  lees verder
  • Franchise, distributie en agentuur
  • Contracten

  Distribution & Agency in the Netherlands

  25 februari 2021

  Russell Advocaten heeft in de Lexology Guide Distribution & Agency het hoofdstuk over Nederland geschreven. Lexology is de grootste bron voor internationaal juridisch nieuws, analyses en inzichten voor advocatenkantoren en bedrijfsjuristen.

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Webinar “COVID-19: Reorganization, Job Loss & Stay”

  11 februari 2021

  We are hosting a special webinar “COVID-19: Reorganization, Job Loss & Stay” in cooperation with IN Amsterdam on 23 March. During the webinar, we will discuss issues that employers and international employees face due to the impact of the coronavirus. Register today!

  lees verder
  • Franchise, distributie en agentuur
  • Contracten

  Contracten: Hoe kunt u doorverkoop via internet beperken?

  5 februari 2021

  Verkoop via internet biedt vele mogelijkheden om klanten te bereiken, maar hoe houdt u als leverancier controle over de doorverkoop van uw producten via internet? Wat mag wel? Wat mag niet? Welke rechten hebben uw distributeurs?

  lees verder
  • Franchise, distributie en agentuur
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Wat verandert er in 2021 voor ondernemers en werkgevers?

  16 december 2020

  Zoals ieder jaar zijn er per 1 januari de nodige wijzigingen in wet- en regelgeving. In deze blog vindt u de belangrijkste veranderingen voor ondernemers en werkgevers.

  lees verder
  • Aansprakelijkheid

  De gevolgen van een 403-verklaring

  10 december 2020

  Vrijstelling van het publiceren van een jaarrekening van een onderdeel van een concern is mogelijk door een 403-verklaring, waarbij de moedermaatschappij aansprakelijkheid voor de dochter aanvaardt. Nederlandse dochtermaatschappijen met een moeder uit het Verenigd Koninkrijk moeten in verband met Brexit oppassen.

  lees verder
  • Aansprakelijkheid

  Punitive damages: well known in the United States but unrecognized in the Netherlands

  19 oktober 2020

  Hoge schadevergoedingen als straf in Amerikaanse rechtszaken trekken veel aandacht. Maar Nederland kent geen verhoging van de schadevergoeding als straf. Wat betekent dit voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in de Verenigde Staten? En voor Amerikaanse bedrijven die schade claimen in Nederland? Priscilla de Leede van Russell Advocaten en Kathleen Hugo van het Amerikaanse advocatenkantoor Mateer Harbert behandelen deze vragen in hun artikel voor Stare Decisis, het tijdschrift van de Young Lawyers Section van Primerus, the World’s Finest Law Firms.

  lees verder