Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Priscilla C.X. de Leede
mr. Priscilla C.X. de Leede
advocaat

Priscilla de Leede adviseert nationale en internationale ondernemers en organisaties over geschillen inzake personeel, medezeggenschap en sociale zekerheid. Zij is werkzaam op de sectie arbeidsrecht en ontslagrecht van Russell Advocaten.

 

@: priscilla.deleede@russell.nl
t: 020 - 301 55 55


Hoe staat het ervoor met de Wet DBA: een update

Publicatiedatum: 7 november 2019

Zzp'er of werknemer: kabinet komt met zelfstandigenverklaringEerder dit jaar schreven wij in een blog dat de handhaving van de Wet deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) in ieder geval is uitgesteld tot januari 2020. Inmiddels is er meer duidelijkheid over de handhaving van de Wet DBA en over de vervanging van de wet DBA. Wat is de stand van zaken?
 

Kernpunten

Inmiddels is er een concepttekst van de Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring. Hierin stelt de regering twee maatregelen voor om zelfstandigen en hun opdrachtgevers meer zekerheid te geven over de kwalificatie van hun arbeidsrelatie en om schijnzelfstandigheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt te voorkomen. Het betreft:

  1. Een minimum uurtarief van € 16,-, zodat wordt voorkomen dat zelfstandigen tegen te lage tarieven (moeten) werken. Dit zorgt ervoor dat zelfstandigen een bestaansminimum kunnen verdienen indien zij voltijds werken. Indien een zelfstandige achteraf gezien meer uren heeft besteed aan de opdracht en daardoor onder het minimumtarief komt, moet door de opdrachtgever worden bijbetaald.
  2. Een zelfstandigenverklaring waarmee zelfstandigen en hun opdrachtgevers op voorhand zekerheid krijgen dat de opdracht niet wordt gekwalificeerd als een dienstbetrekking. Dat betekent dat er geen loonheffingen en werknemersverzekeringen zijn verschuldigd. De voorwaarden waaraan de zelfstandigenverklaring moet voldoen zijn:
  • De zelfstandige heeft een minimum uurtarief van € 75,-.
  • De opdracht is voor maximaal 1 jaar aangegaan.
  • De zelfstandige is ingeschreven in de Kamer van Koophandel.
  • De zelfstandigenverklaring is door zowel de zelfstandige als diens opdrachtgever ondertekend.

 

En verder?

De regering wil voor alle andere zelfstandigen een digitale webmodule invoeren. Hiermee kan door het beantwoorden van een aantal vragen een opdrachtgeversverklaring worden gegenereerd. Deze opdrachtgeversverklaring geeft zelfstandigen en hun opdrachtgevers zekerheid dat geen loonheffing en werknemersverzekeringen hoeven te worden ingehouden.
 

Handhaving van de wet DBA

De handhaving van de wet DBA is verder uitgesteld tot 2021. Vanaf 2020 kan de Belastingdienst echter wel aanwijzingen geven die opgevolgd moeten worden. Wordt niet voldaan aan deze aanwijzingen, dan wordt een boete geriskeerd.
 

Internetconsultatie

Wilt u meepraten over dit wetsvoorstel, dan kan dit hier. De internetconsultatie loopt tot 9 december 2019. Naar aanleiding van de reacties die zijn binnengekomen tijdens de internetconsultatie kan het wetsvoorstel worden aangepast. Vervolgens wordt het wetsvoorstel besproken in de ministerraad en – indien goedgekeurd – ingediend bij de Tweede Kamer. Er is dus nog geen concrete datum waarop de vervanging van de Wet DBA (eventueel) wordt ingevoerd.
 

Meer informatie

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de verdere ontwikkelingen rondom de wet DBA? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. Bent u geïnteresseerd in het inschakelen van zelfstandigen en zoekt u daarover juridisch advies? Neem dan contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.