Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Paul W.L. Russell
mr. Paul W.L. Russell
senior partner

Paul Russell is advocaat voor internationale en nationale bedrijven, kunsthandelaren, musea en vermogende particulieren. Hij is gespecialiseerd in corporate governance, contracten en corporate litigation. Hij werkt sinds 1976 als advocaat bij Russell.
 

@: paul.russell@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Discussie over wat Nederlands erfgoed is gaat door

Publicatiedatum: 6 februari 2020

Onduidelijkheid over aanwijscriteria Collectie Nederland blijft voortduren

Het rapport van de commissie Pechtold en de reactie van minister Van Engelshoven betekenen nog niet het einde van de discussie over wat Nederlands erfgoed is en hoe dit beschermd moet worden. Onder andere in een debatreeks van de Boekmanstichting wordt het gesprek hierover voortgezet.

Gezien de radicale ingrepen in het privébezit van kunst en de kunsthandel die zijn voorgesteld is het van groot belang voor particuliere eigenaren dat zij snel weten wat de nieuwe criteria voor aanwijzing als beschermd erfgoed zullen zijn. Ook moet snel duidelijkheid verschaft worden over adequate compensatiemaatregelen bij aanwijzing. Die compensatie moet ook niet pas na jaren onderhandelen worden uitbetaald. De eigenaren verliezen daardoor immers de vrije beschikking over hun eigendom.

De afschaffing van het terughoudende aanwijzingsbeleid zal in combinatie met de instelling van ad-hoccommissies leiden tot grote vertraging bij het verlenen van exportvergunningen voor waardevolle kunstwerken. Tot nu toe werden die binnen enkele weken verleend. Dit is niet gunstig voor de internationale positie van de Nederlandse kunsthandel. Over al deze punten zal goed moeten worden nagedacht. Het valt te hopen dat de aangekondigde debatavonden hieraan een bijdrage zullen leveren.

De eerste avond, met onder andere Alexander Pechtold en Jan Six vindt plaats op 20 februari en behandelt de vraag welk cultureel erfgoed beschermd moet worden en hoe omgegaan moet worden met cultureel erfgoed in particulier bezit. Op 19 maart is er een avond over de problematiek over koloniaal erfgoed (wel of geen roofkunst) en de laatste bijeenkomst op 23 april gaat over de nieuwe criteria voor aanwijzing. Indien u mee wilt praten, kunt u zich bij de Boekmanstichting aanmelden voor deze bijeenkomsten.
 

Meer informatie

Heeft u vragen over het nieuwe beleid rond de Collectie Nederland? Wilt u weten wat de gevolgen kunnen zijn voor uw kunstbezit? Of zoekt u advies over verkoop van kunst buiten Nederland, verdeling van kunst in de familie of alle andere kunst gerelateerde vragen? Neem dan contact op met ons team van gespecialiseerde advocaten en bel of e-mail mr. Paul W.L. Russell (paul.russell@russell.nl). Als u op de hoogte wilt blijven van de ontwikkelingen rond het nieuwe erfgoedbeleid, kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief.
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.