Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

Vastgoed: Energiezuinig kantoorgebouw verplicht!

Publicatiedatum 2 mei 2017
Vanaf 2023 moeten kantoorgebouwen minimaal een energielabel C hebben. Wat houdt dit in? Geldt de verplichting ook voor uw pand? Welke maatregelen moet u nemen?

energielabel - social media

Energielabel A-G

Eigenaren van gebouwen zijn sinds 2008 verplicht in het bezit te zijn van een energielabel. Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een gebouw is ten opzichte van vergelijkbare gebouwen, waarbij een label A-gebouw heel energiezuinig is en een label G-gebouw zeer onzuinig.

Verhuurders moeten bij aanvang van de huur een energielabel overleggen aan hun huurders en bij de oplevering van een verkocht gebouw moet een label worden overhandigd aan de nieuwe eigenaar. Een energielabel kan worden aangevraagd bij een daarvoor gecertificeerd adviesbedrijf en is 10 jaar geldig.

Energielabel A-C

Vanaf 2023 worden er hogere eisen gesteld aan eigenaren van kantoorgebouwen van meer dan 100 m². Zij moeten dan voldoen aan het energieverbruik voor een energielabel C of zuiniger.

2023 lijkt misschien nog ver weg, maar wij adviseren u nu te starten met het nemen, of in ieder geval voorbereiden van maatregelen. Voor u het weet zijn er alweer vijf jaren verstreken. Indien uw pand dan nog niet groen genoeg is voor een energielabel C, dan heeft dit verregaande consequenties. Kantoorpanden met label D tot en met G mogen dan namelijk niet meer worden gebruikt totdat zij minimaal label C hebben.

Te nemen maatregelen

Maar welke maatregelen moet u dan nemen om minimaal een label C te kunnen krijgen? Dit zal per situatie en per gebouw verschillen. Sommige panden kunnen zonder bouwkundige ingrepen al voldoen aan de duurzaamheidsverplichtingen, door bijvoorbeeld de oude TL-lampen te verruilen voor hoogfrequente TL-verlichting of LED-lampen.

Voor andere gebouwen zal er meer nodig zijn dan alleen het verwisselen van verlichting en zullen de eigenaren moeten denken aan maatregelen zoals het isoleren van daken, ramen, vloeren en gevels of het installeren van nieuwe verwarmings- en koelinstallaties. Naar verwachting zal het energieprestatieniveau na 2023 gefaseerd verder worden aangescherpt totdat de kantoren uiteindelijk tenminste energieneutraal zijn.

Meer informatie

Wilt u weten welke maatregelen u dient te nemen om een energielabel C of zuiniger te krijgen? Of heeft u andere vragen? Wij beantwoorden ze graag! Neem contact met ons op:

  Deel op social media

  • Vastgoed en huur

  Heeft uw kantoorpand al energielabel C?

  25 juli 2019

  Vanaf 2023 moeten kantoorgebouwen in Nederland minimaal beschikken over energielabel C. Wat zijn de gevolgen als uw pand dit label niet heeft?

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Let op met de werkgeversverklaring!

  14 juni 2021

  Voor het sluiten van een hypotheek of een huurcontract vragen de bank of de verhuurder vaak om een werkgeversverklaring. Zo’n verklaring kan onbedoelde gevolgen hebben voor de werkgever. Waarop moet u letten?

  lees verder
  • Expats
  • Arbeidsrecht en ontslag

  The Netherlands: Gateway to Europe

  3 mei 2021

  The Netherlands likes to present itself as “the gateway to Europe.” And not without reason: excellent travel connections (Schiphol Amsterdam Airport and Rotterdam Seaport) and a highly educated population speaking several languages.

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Russell Advocaten aanbevolen door The Legal 500 2021

  20 april 2021

  Russell Advocaten is voor het 17e jaar op rij opgenomen in The Legal 500. We zijn blij met deze erkenning voor de kwaliteit van onze juridische dienstverlening door experts en cliënten. Lees wat zij over ons schrijven:

  lees verder
  • Retail
  • Vastgoed en huur

  Huurder en verhuurder moeten pijn van lockdown delen

  30 maart 2021

  Wanneer heeft een huurder recht op huurkorting? Hoe worden de gevolgen van de coronacrisis over verhuurder en huurder verdeeld?

  lees verder
  • Retail
  • Vastgoed en huur

  Wat moet u doen als de huurder failliet gaat?

  25 november 2020

  Het valt nu nog mee met de faillissementen als gevolg van de coronacrisis. Veel winkels houden dankzij de overheidssteun nog het hoofd boven water. De kans is echter groot dat ze na het wegvallen daarvan toch nog zullen omvallen. Zeker als de tweede golf gevolgd wordt door een derde. Waar moet u als verhuurder op letten als de huurder failliet gaat?

  lees verder
  • Vastgoed en huur

  Huur/Verhuur: Gebrek aan het gehuurde: wie is verantwoordelijk?

  26 oktober 2020

  Wat kan een huurder van een pand doen, als zijn huurgenot wordt aangetast door gebreken aan het gehuurde? Moet hij dat zelf oplossen of moet de verhuurder dat doen?

  lees verder
  • Mode en luxury
  • Vastgoed en huur

  Coronamaatregelen kunnen reden zijn voor huurverlaging

  29 september 2020

  De coronamaatregelen gelden als een onvoorziene omstandigheid. Dat betekent dat er reden kan zijn voor huurverlaging in de horeca en de retailsector. Wat moet de huurder bewijzen om recht te hebben op een lagere huur? En hoe kan de verhuurder zich daartegen verzetten?

  lees verder