Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Heeft uw kantoorpand al energielabel C?

Publicatiedatum 25 juli 2019

Kantoorgebouwen in Nederland moeten vanaf 2023 energiezuinig zijn en beschikken over minimaal energielabel C. Zonder dit label mag noch de eigenaar, noch de huurder het gebouw gebruiken.

energielabel - social media

Kantoorgebouwen in Nederland moeten vanaf 2023 energiezuinig zijn en beschikken over minimaal energielabel C. Zonder dit label mag noch de eigenaar, noch de huurder het gebouw gebruiken.

Dit is vooral van belang als u kantoorruimte bezit of huurt in een gebouw zonder monumentenstatus. Indien maatregelen nodig zijn om aan de voorwaarden van energielabel C te voldoen, kan de huurder verplicht worden om de uitvoering daarvan mogelijk te maken.

Eigenaar en energielabel C

Volgens de wet is de eigenaar de hoofdverantwoordelijke voor het nemen van energiebesparende maatregelen die energielabel C opleveren voor het gebouw en draagt hij ook de kosten hiervan. Indien in 2023 het gebouw niet beschikt over energielabel C mag de eigenaar het pand niet gebruiken of verhuren. Daarnaast loopt de eigenaar kans op een hoge boete.

Huurder en energielabel C

De huurder moet zijn verhuurder in staat stellen de nodige maatregelen te treffen. Indien de huurder niet meewerkt, heeft de verhuurder het recht om de huur op te zeggen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over verplichtingen op grond van de energielabels? Of heeft u andere vragen over vastgoed en huur? Neem contact met ons op:

  Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

  Gerelateerde publicaties

  Vastgoed: Energiezuinig kantoorgebouw verplicht!

  Vanaf 2023 moeten kantoorgebouwen minimaal een energielabel C hebben. Wat houdt dit in? Geldt de verplichting ook voor uw pand? Welke maatregelen moet u nemen?

  Lees meer

  Vastgoed: 3 verschillen tussen renovatie en onderhoud bij huur

  Gebouwen kunnen tijdloos zijn, maar eens in de zoveel tijd zullen er werkzaamheden moeten worden uitgevoerd om verval te voorkomen. Huurder en verhuurder hebben verschillende rechten en plichten al naar gelang de werkzaamheden zijn aan te merken als renovatie of (dringend) onderhoud.

  Lees meer

  Huur bedrijfsruimte: huurtermijnen

  Het grootste verschil tussen 230a- en 290-bedrijfsruimte is de minimale termijn van de huurovereenkomst. De langere huurtermijn voor 290-bedrijfsruimte geeft detailhandel en horeca meer tijd om hun investeringen terug te verdienen. Wat zijn de huurtermijnen voor de verschillende soorten bedrijfsruimte?

  Lees meer

  Huur bedrijfsruimte: het verschil tussen 230a- en 290-bedrijfsruimte

  Wanneer is sprake van 230a-bedrijfsruimte en wanneer van 290-bedrijfsruimte? Wat betekenen deze termen eigenlijk? En vooral: welke gevolgen heeft dit verschil voor verhuurders en huurders van deze bedrijfsruimte?

  Lees meer

  Wet goed verhuurderschap

  Met een nieuwe wet die per 1 juli van kracht zou moeten worden wil de regering uitbuiting van huurders door malafide verhuurders en bemiddelaars van woonruimte aanpakken. De Wet goed verhuurderschap is echter ook voor bonafide verhuurders van belang omdat er voor alle verhuurders nieuwe verplichtingen komen. Waar moeten verhuurders voortaan rekening mee houden?

  Lees meer

  Circulair bouwen: 3 tips om verlies van uw eigendommen te voorkomen

  Omdat duurzame producten als zonnepanelen en herbruikbare vloeren en muren erg duur kunnen zijn, worden deze steeds vaker verhuurd. Hierdoor kunnen ook mensen en bedrijven met een kleinere beurs investeren in duurzaamheid. Verhuurders van deze duurzame producten lopen echter het risico hun eigendommen te verliezen door juridische regels. Hoe kunnen zij dit risico verkleinen?

  Lees meer