Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

Heeft uw kantoorpand al energielabel C?

Publicatiedatum 25 juli 2019
Kantoorgebouwen in Nederland moeten vanaf 2023 energiezuinig zijn en beschikken over minimaal energielabel C. Zonder dit label mag noch de eigenaar, noch de huurder het gebouw gebruiken.

energielabel - social media

Kantoorgebouwen in Nederland moeten vanaf 2023 energiezuinig zijn en beschikken over minimaal energielabel C. Zonder dit label mag noch de eigenaar, noch de huurder het gebouw gebruiken.

Dit is vooral van belang als u kantoorruimte bezit of huurt in een gebouw zonder monumentenstatus. Indien maatregelen nodig zijn om aan de voorwaarden van energielabel C te voldoen, kan de huurder verplicht worden om de uitvoering daarvan mogelijk te maken.

Eigenaar en energielabel C

Volgens de wet is de eigenaar de hoofdverantwoordelijke voor het nemen van energiebesparende maatregelen die energielabel C opleveren voor het gebouw en draagt hij ook de kosten hiervan. Indien in 2023 het gebouw niet beschikt over energielabel C mag de eigenaar het pand niet gebruiken of verhuren. Daarnaast loopt de eigenaar kans op een hoge boete.

Huurder en energielabel C

De huurder moet zijn verhuurder in staat stellen de nodige maatregelen te treffen. Indien de huurder niet meewerkt, heeft de verhuurder het recht om de huur op te zeggen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over verplichtingen op grond van de energielabels? Of heeft u andere vragen over vastgoed en huur? Neem contact met ons op:

  Deel op social media

  • Vastgoed en huur

  Vastgoed: Energiezuinig kantoorgebouw verplicht!

  2 mei 2017

  Vanaf 2023 moeten kantoorgebouwen minimaal een energielabel C hebben. Wat houdt dit in? Geldt de verplichting ook voor uw pand? Welke maatregelen moet u nemen?

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Let op met de werkgeversverklaring!

  14 juni 2021

  Voor het sluiten van een hypotheek of een huurcontract vragen de bank of de verhuurder vaak om een werkgeversverklaring. Zo’n verklaring kan onbedoelde gevolgen hebben voor de werkgever. Waarop moet u letten?

  lees verder
  • Expats
  • Arbeidsrecht en ontslag

  The Netherlands: Gateway to Europe

  3 mei 2021

  The Netherlands likes to present itself as “the gateway to Europe.” And not without reason: excellent travel connections (Schiphol Amsterdam Airport and Rotterdam Seaport) and a highly educated population speaking several languages.

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Russell Advocaten aanbevolen door The Legal 500 2021

  20 april 2021

  Russell Advocaten is voor het 17e jaar op rij opgenomen in The Legal 500. We zijn blij met deze erkenning voor de kwaliteit van onze juridische dienstverlening door experts en cliënten. Lees wat zij over ons schrijven:

  lees verder
  • Retail
  • Vastgoed en huur

  Huurder en verhuurder moeten pijn van lockdown delen

  30 maart 2021

  Wanneer heeft een huurder recht op huurkorting? Hoe worden de gevolgen van de coronacrisis over verhuurder en huurder verdeeld?

  lees verder
  • Retail
  • Vastgoed en huur

  Wat moet u doen als de huurder failliet gaat?

  25 november 2020

  Het valt nu nog mee met de faillissementen als gevolg van de coronacrisis. Veel winkels houden dankzij de overheidssteun nog het hoofd boven water. De kans is echter groot dat ze na het wegvallen daarvan toch nog zullen omvallen. Zeker als de tweede golf gevolgd wordt door een derde. Waar moet u als verhuurder op letten als de huurder failliet gaat?

  lees verder
  • Vastgoed en huur

  Huur/Verhuur: Gebrek aan het gehuurde: wie is verantwoordelijk?

  26 oktober 2020

  Wat kan een huurder van een pand doen, als zijn huurgenot wordt aangetast door gebreken aan het gehuurde? Moet hij dat zelf oplossen of moet de verhuurder dat doen?

  lees verder
  • Mode en luxury
  • Vastgoed en huur

  Coronamaatregelen kunnen reden zijn voor huurverlaging

  29 september 2020

  De coronamaatregelen gelden als een onvoorziene omstandigheid. Dat betekent dat er reden kan zijn voor huurverlaging in de horeca en de retailsector. Wat moet de huurder bewijzen om recht te hebben op een lagere huur? En hoe kan de verhuurder zich daartegen verzetten?

  lees verder