Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Jan Dop
mr. Jan Dop
advocaat partner

Jan Dop staat nationale en internationale bedrijven bij in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Hij werkt sinds 1995 als advocaat bij Russell, sinds 2011 als partner.
 

@: jan.dop@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Uitbetaling van niet-opgenomen vakantie-uren zieke werknemer: hoe zit dit?

Publicatiedatum: 11 januari 2018

Let op dat u het juiste salaris gebruikt voor het berekenen van de vergoeding voor vakantiedagenBij het einde van het dienstverband moeten niet opgenomen vakantie-uren worden uitbetaald. Hoe gaat dit bij een zieke werknemer die vanwege arbeidsongeschiktheid een lager salaris krijgt?
 

Opbouw en verval vakantie-uren

Iedere werknemer heeft recht op vakantie-uren. Deze vakantie-uren worden jaarlijks opgebouwd. Ook tijdens ziekte bouwt uw werknemer vakantie-uren op. Hierbij geldt dat de vakantiedagen niet tot in het oneindige kunnen worden opgespaard. De wettelijke vakantiedagen vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin deze zijn opgebouwd. De bovenwettelijke vakantiedagen vervallen na vijf jaar. Indien een werknemer wegens ziekte niet in staat is geweest om op tijd vakantiedagen op te nemen, vervallen alle niet-opgenomen vakantiedagen pas na 5 jaar. Als werkgever kunt u daarnaast in bepaalde gevallen ziekteverzuim inhouden op vakantiedagen.
 

Uitbetaling niet-opgenomen vakantie-uren

Indien een werknemer bij het einde van het dienstverband nog vakantie-uren heeft die niet zijn opgenomen, dient u deze uit te betalen. Dit geldt ook voor werknemers die wegens ziekte geen vakantie-uren konden opnemen.

U dient de niet-opgenomen vakantie-uren te vergoeden tot een bedrag dat (minstens) gelijk is aan het bedrag van het laatstverdiende loon. Is dit bij de zieke werknemer het volledige loon of het loon tijdens ziekte (minimaal 70 % van het loon)? Niet-opgenomen vakantiedagen worden betaald alsof de werknemer die dagen wel zou hebben gewerkt. De Centrale Raad van Beroep heeft derhalve bepaald dat een zieke werknemer voor niet-opgenomen vakantie-uren recht heeft op een vergoeding naar 100% van het loon.

De uitbetaling van niet-opgenomen vakantiedagen behoort tot de afrekening bij het einde van het dienstverband en heeft niks te maken met een eventuele transitievergoeding die moet worden betaald. Meer over het einde van de arbeidsovereenkomst van werknemers die twee jaar arbeidsongeschikt zijn, leest u in onze recente blog.
 

Meer informatie

Wilt u meer weten over ziekte en het uitbetalen of opnemen van vakantiedagen of heeft u andere vragen op het terrein van het arbeidsrecht? Neem dan contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.