Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

Personeel: Ziekteverzuim inhouden op vakantiedagen, wanneer mag het?

Publicatiedatum 13 juli 2016
Tijdens ziekte bouwt de werknemer gewoon vakantiedagen op. Soms mag de werkgever ziektedagen inhouden op de vakantiedagen. Wat zijn de regels hiervoor?

zieke werknemer

Vroeg of laat krijgt iedere werkgever te maken met ziekteverzuim door werknemers. Tijdens ziekteverzuim bouwt de werknemer gewoon vakantiedagen op. In bepaalde gevallen is het wel mogelijk om (een deel van) de dagen waarop de werknemer afwezig is wegens ziekte in te houden op zijn vakantiedagen.

Bovenwettelijke vakantiedagen

Ziektedagen mogen alleen worden ingehouden op de bovenwettelijke vakantiedagen en niet op de wettelijke vakantiedagen.  Het wettelijke aantal vakantiedagen is gelijk aan vier keer het aantal uren dat de werknemer per week werkt. Een fulltime werknemer met 25 vakantiedagen heeft dus 20 wettelijke vakantiedagen en 5 bovenwettelijke vakantiedagen. Alleen op de 5 bovenwettelijke vakantiedagen mogen ziektedagen worden ingehouden.

Opnemen in arbeidsovereenkomst

Daarnaast geldt voor het inhouden van ziektedagen op vakantiedagen als vereiste dat dit duidelijk in de arbeidsovereenkomst moet zijn overeengekomen. Is niet in de arbeidsovereenkomst opgenomen dat ziektedagen op vakantiedagen worden ingehouden, dan is het inhouden van ziektedagen alleen mogelijk wanneer de werknemer daarmee instemt. Het ligt natuurlijk niet erg voor de hand dat een werknemer daartoe bereid zal zijn. Wilt u als werkgever ziektedagen van uw werknemers op vakantiedagen kunnen inhouden, dan is het dus aan te raden om dit in de arbeidsovereenkomst op te nemen.

Naast het inhouden van ziektedagen op bovenwettelijke vakantiedagen zijn er ook andere manieren waarop u als werkgever de risico’s van (langdurig) ziekteverzuim van uw werknemers enigszins kunt beperken, bijvoorbeeld door het invoeren van een goed ziekteverzuimbeleid. Russell Advocaten adviseert u daar graag over:

 

  Deel op social media

  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  17 juni 2021: Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer”

  17 juni 2021

  Heeft u het webinar gemist? Bekijk dan de opname hiervan! Als uw werknemer zich ziek meldt, roept dit tal van lastige vragen op. Wat zijn uw re-integratieverplichtingen tijdens de ziekteperiode? Wat mag u – met het oog op privacywetgeving – wel en niet noteren over uw zieke werknemer? Tijdens het webinar op 17 juni 2021 gaven wij een praktische toelichting op deze en andere vragen.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Ontslag zieke statutair bestuurder

  17 juni 2021

  Een zieke werknemer mag niet worden ontslagen. Een werknemer die weet dat ontslag dreigt, kan echter niet daaraan ontkomen door zich ziek te melden. Maar wanneer weet de werknemer dat dit het geval is? Die vraag stond centraal bij de rechtszaak over het ontslag van de CFO van de Volksbank.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Let op met de werkgeversverklaring!

  14 juni 2021

  Voor het sluiten van een hypotheek of een huurcontract vragen de bank of de verhuurder vaak om een werkgeversverklaring. Zo’n verklaring kan onbedoelde gevolgen hebben voor de werkgever. Waarop moet u letten?

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Wettelijk minimumloon per 1 juli 2021

  2 juni 2021

  De hoogte van het wettelijk minimumloon verandert per 1 juli 2021. Wat zijn de nieuwe bedragen?

  lees verder
  • Expats
  • Arbeidsrecht en ontslag

  The Netherlands: Gateway to Europe

  3 mei 2021

  The Netherlands likes to present itself as “the gateway to Europe.” And not without reason: excellent travel connections (Schiphol Amsterdam Airport and Rotterdam Seaport) and a highly educated population speaking several languages.

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Russell Advocaten aanbevolen door The Legal 500 2021

  20 april 2021

  Russell Advocaten is voor het 17e jaar op rij opgenomen in The Legal 500. We zijn blij met deze erkenning voor de kwaliteit van onze juridische dienstverlening door experts en cliënten. Lees wat zij over ons schrijven:

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Ontslag en vervaltermijnen

  8 april 2021

  Vervaltermijnen in het arbeidsrecht zijn strikt. Wie te laat is, kan niets meer doen tegen zijn ontslag en verspeelt het recht op vergoeding. Wat zijn de termijnen waar u op moet letten?

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Personeel: Wettelijk minimumloon

  29 maart 2021

  De hoogte van het wettelijk minimumloon verandert ieder half jaar. Wat zijn de nieuwe bedragen per 1 juli 2021?

  lees verder